Miega un vieglās mošanās tabula bērniem no 6 līdz 12 gadu vecumam

Atsākot skolas un bērnudārza gaitas, daļai bērnu ir ļoti grūti atgriezties pie normāla miega režīma. Rīta mošanās ir liels tracis un nervu ēdas vecākiem. 

Izgulējies bērns labāk mācās, mazāk niķojas un veselīgāk aug.

FOTO: Shutterstock.com

Izgulējies bērns labāk mācās, mazāk niķojas un veselīgāk aug.

Lai bērns būtu izgulējies, atpūties, labā omā un spējīgs mācīties un spēlēties, viņam nepieciešams noteikts miega daudzums, turklāt nozīme ir arī tam, cikos mazais aiziet gulēt un tam, cikos viņam ir jāmostas. 



wake-up time – celšanās laiks
Sleeping time – gulētiešanas laiks
Age – bērna vecums
PM – vakarā
AM – no rīta
 

Lai arī miega fāzes katram ir individuālas, tomēr mediķi ir aptuveni izrēķinājuši, cik ilgst seklā un dziļā miega posmi un cikos vēlams nolikt gulēt noteikta vecuma bērnu, lai rīta celšanās iekristu seklā miedziņa posmā un noritētu bez kašķiem.  
 

Reklāma
Reklāma

Miega tabulu ir izveidojis Viskonsīnā praktizējošs bērnu attīstības speciālists un pedagogs Steisijs Karlsens. 

Pēc viņa novērojumiem, ne visiem bērniem šī tabula tiešām palīdz mosties bez raudāšanas, tomēr kopumā pieturēšanās pie izstrādātā grafika būtiski atvieglo vecāku un bērnu rīta rituālus un ar laiku palīdz nepatīkamos rītus pārvērst mierīgākos. 


Karlsens iesaka bērniem no 3 līdz 6 gadiem gulēt vismaz 10–12 stundas dienā, bet 7 līdz 12 gadus veciem bērniem ne mazāk kā 10 stundas. Pilnvērtīgs un pietiekošs miegs ir būtisks faktors smadzeņu attīstībai un augšanai. 

Saistītie raksti