Meita draud ar pašnāvību. Kā reaģēt vecākiem?

Labdien! Meitai ir septiņu gadi, septembrī jāiet pirmā klase. Jautājums ir ļoti nopietns - ko darīt, ja septiņgadīgā meita sāk runāt par pašnāvību, ja nedabū saldumus vai neatļauju viņai skatīties multfilmas?

Bērni, lai vecākus ietekmētu, izmanto frāzes, kuras uz vecākiem atstāj lielu iespaidu, tāpēc ir jāpārdomā savas reakcijas.

FOTO: Shutterstock.com

Bērni, lai vecākus ietekmētu, izmanto frāzes, kuras uz vecākiem atstāj lielu iespaidu, tāpēc ir jāpārdomā savas reakcijas.

Atbild klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte.

No uzdotā jautājuma šķiet, ka meita ir atradusi labu frāzi, ar kuras palīdzību cenšas ar jums manipulēt, tomēr to nevajadzētu atstāt bez ievērības. Jums vajadzētu ar viņu nopietni parunāt un noskaidrot, ko viņa saprot ar vārdu pašnāvība? Kā viņa izprot nāvi, vai viņa saprot, ka tas ir neatgriezeniski?  Un kādā veidā viņa plāno pašnāvību veikt? Ja uz pēdējo jautājumu nav skaidras atbildes, tad nedaudz varat uzelpot un mēģināt izprast no kurienes viņai šāda doma radusies - TV, draugi, ģimenē par to ir runāts? 

Nereti bērniem, ja viņiem nav bijusi saskare ar nāvi, nav īsta izpratne par to, ka nomiršana ir neatgriezenisks process. Nāve nenotiek tā, kā to redz multfilmās vai datorspēlēs, kur cilvēks vai dzīvnieks atdzīvojas vai pēc nopietnas traumas viņam nekas īpaši nekaiš. 

Tāpat arī viņai jāsaprot, ka, sodot vecākus ar ''nomiršanu'', viņa nepiedzīvos, ka tiek žēlota vai ka viņa iegūst visu kāroto. Noteikti vajadzētu viņai atspoguļot to, kā jūs jūtaties, kad viņa to saka, un izskaidrot, ko nozīmē šādas manipulācijas vai draudi, ka tas nav veids, kā var kaut ko panākt. 

 

Nereti bērniem, ja viņiem nav bijusi saskare ar nāvi, nav īsta izpratne par to, ka nomiršana ir neatgriezenisks process.

Reklāma
Reklāma


Jums jāliek viņai noprast, ka visas šīs situācijas ir nopietnas un ka tās netiks atstātas bez ievērības. Protams, ka bērni, lai vecākus ietekmētu, izmanto tās frāzes, kuras uz vecākiem atstāj lielu iespaidu, tāpēc jums ir jāpārdomā savas reakcijas. Proti, tām vajadzētu būt pēc iespējas neitrālākām. Vienlaikus der padomāt, vai pēdējā laikā nav bijis tā, ka meita saņem mazāk uzmanības vai ir bijis kāds cits satraucošs atgadījums. Iespējams, ka šī frāze ir veids, kā viņa rāda, ka jūtas slikti. 

Ja jums ir sajūta, ka šie izteikumi ir kas vairāk kā manipulēšana, tad ir jāmeklē speciālista palīdzība. Bet ja šīs frāzes tiek teiktas, tikai lai panāktu saldumus un multfilmas, tad tie nav jāņem vērā un jāliek saprast, ka ar draudiem pie kārotā viņa netiks.