Akvaplanēšana – nopietns drauds ceļu satiksmes drošībai. Drošas braukšanas VIDEO

Augusts ir iesācies ar lielu nokrišņu daudzumu – uz ceļiem veidojas peļķes un rises piepildās ar ūdeni. Šādos apstākļos svarīgi parūpēties par drošu braukšanu lietus laikā. 

FOTO: Shutterstock.com

Braucot pa slapju ceļu ne viens vien autovadītājs ir izjutis draudus, ko rada zaudēta riepas saķere ar ceļa segumu jeb tā dēvētā akvaplanēšana. Tādēļ būtiski izvēlēties laika apstākļiem atbilstošu braukšanas manieri.
 

Tieši šādos apstākļos pirms diviem gadiem augustā, kad uz autoceļa Inčukalns – Valmiera – Igaunijas robeža bija izveidojušās peļķes, kādai Lincoln Continental markas automašīnai iebraucot tajā, sākās akvaplanēšana. 1983.gadā dzimusī automašīnas vadītāja pilnībā zaudēja kontroli pār transportlīdzekli un nespēja izvairīties no sadursmes, kad tas ieslīdēja pretējā braukšanas virzienā braucošajā kravas automašīnā DAF XF. Negadījumā cieta visi iesaistītie, taču īpaši smagas traumas guva vieglā transportlīdzekļa vadītāja un pasažieris, kāds 1972.gadā dzimis vīrietis, kuri arī tika nogādāti slimnīcā. Par laimi, šajā negadījumā dzīvības netika zaudētas.
 

Valsts tiesu ekspertīžu biroja Tehnisko ekspertīžu departamenta vecākais tiesu eksperts Oskars Irbītis veicis minētā negadījuma modelēšanu, izveidojot uzskates materiālu, kurā redzams, kā negadījums noticis. Uzskates materiālu varat aplūkot šeit:
 

Reklāma
Reklāma

.


Valsts policija atgādina, ka šādos laikapstākļos autovadītājiem jābūt ļoti uzmanīgiem, lai nezaudētu kontroli pār transportlīdzekli. Būtiski, lai autovadītāji parūpētos par sava transportlīdzekļa tehnisko stāvokli, īpaši riepu kvalitāti. Akvaplanēšanas risks palielinās brīdī, kad transportlīdzekļa vadītājs veic straujus manevrus, tādēļ, aicinām šoferus izvēlēties atbilstoši laika apstākļiem piemērotu braukšanas manieri, mēģinot izvairīties no pēkšņiem manevriem – straujas bremzēšanas vai ātruma uzņemšanas.