Izārstēto C hepatīta pacientu skaits divkāršojies. Vai pietiks naudas līdz gada beigām?

“Terapija ir ļoti efektīva, ārstēšanās posms īss – trīs mēneši iepriekšējo 12 vietā un tas vieš cerību, ka pēc 10 gadiem vai pat ātrāk C hepatīts vairs nebūs problēma mūsu valstī,” C hepatīta pacientu apvienības organizētajā diskusijā sacīja Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse. Šogad ārstēšanos ar valsts kompensētajiem jaunās terapijas medikamentiem uzsākuši 738 C hepatīta pacienti. 

Vislielākais inficēto skaits reģistrēts Rīgas iedzīvotāju vidū, un bieži tie ir gados jauni vīrieši. Pateicoties jaunajai terapijai un tās pieejamībai, mums ir pamats domāt, ka tuvā nākotnē C hepatītu izdosies apkarot, jo medikamenta efektivitāte ir 98% gadījumu.

FOTO: Shutterstock.com

Vislielākais inficēto skaits reģistrēts Rīgas iedzīvotāju vidū, un bieži tie ir gados jauni vīrieši. Pateicoties jaunajai terapijai un tās pieejamībai, mums ir pamats domāt, ka tuvā nākotnē C hepatītu izdosies apkarot, jo medikamenta efektivitāte ir 98% gadījumu.

 

100% atdeve
Valsts kompensētā jaunās paaudzes terapija C hepatīta pacientiem pieejama no šā gada janvāra, un tie vairāk nekā simts cilvēki, kuri ārstēšanos uzsāka jau gada sākumā, var atviegloti uzelpot – terapija tiešām bijusi efektīva. “Analīžu rezultāti liecina, ka viņi visi ir veseli,” apliecina Velga Ķūse.
Kā saka C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs, pirmā pusgada rezultāti ir patiesi iepriecinoši un parāda to, ka 2012. gadā uzsāktais ceļš, lai arī Latvijā C hepatīta pacientiem būtu pieejami efektīvi jaunās paaudzes medikamenti, ir vainagojies panākumiem: “Lai gan pirmā pusgada laikā no piešķirtajiem 6,5 miljoniem eiro C hepatīta ārstēšanai jau izlietoti 5,7 miljoni eiro, tomēr redzams, ka nauda nav tērēta velti, jo visi līdz šim jauno terapiju saņēmušie pacienti ir izārstēti. Turklāt pērn visa gada laikā tika izārstēts uz pusi mazāk C hepatīta pacientu, nekā šogad sešos mēnešos. Tas ir vērā ņemams panākums.”
 

Mērķis – valsts bez C hepatīta
Veselības ministrija izstrādājusi septiņgades plānu, kā palielināt budžetu, lai nodrošinātu veselības pakalpojumus, tostarp efektīvas terapijas pieejamību visiem C hepatīta pacientiem daudz lielākā mērā. “Jaunās terapijas ieviešana pierādījusi savu efektivitāti – cilvēki izveseļojas un atgriežas darba tirgū, turklāt šādi mēs ierobežojam vīrusa izplatīšanos, tāpēc Veselības ministrijas mērķis nākotnē ir apturēta C hepatīta izplatība vai pat pilnībā likvidēta,” pauda Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane.  

Piešķirtais finansējums ir nepietiekams, lai nodrošinātu terapijas pieejamību visiem C hepatīta pacientiem, kuriem ir pozitīvs ārstu konsilija lēmums par jaunās terapijas nepieciešamību

Līdz ar valsts kompensētās terapijas pieejamību palielinājies arī C hepatīta pacientu skaits. Tas nenozīmē slimības strauju izplatību, bet gan to, ka pacienti, kuri nevarēja atļauties līdzmaksājumu 25% apmērā no kopējās summas, izvēlējās sadzīvot ar slimību un liela daļa nedevās arī uz ikgadējām pārbaudēm pie speciālista. Sākot ar 2016. gada 1. janvāri C hepatīta ārstēšanai atvēlēts divas reizes lielāks budžeta finansējums nekā iepriekšējos gados, kas ļāvis gan ieviest mūsdienīgas un daudzkārt efektīvākas terapijas, gan pilnībā likvidēt apjomīgos pacientu līdzmaksājumus, un ārstu redzeslokā nonākuši arī minētie C hepatīta pacienti. 


“Piešķirtais finansējums ir nepietiekams, lai nodrošinātu terapijas pieejamību visiem C hepatīta pacientiem, kuriem ir pozitīvs ārstu konsilija lēmums par jaunās terapijas nepieciešamību,” sacīja Nacionālā veselības dienesta Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktore Signe Bokta, “tāpēc esam iesnieguši lūgumu par finansējuma piešķiršanu no budžetā paredzētiem līdzekļiem, kas atvēlēti neparedzētiem gadījumiem.” 

Reklāma
Reklāma

 

Arī vienots reģistrs
Lai saprastu, cik daudz C hepatīta pacientu ir Latvijā, kādā stadijā katram no viņiem ir slimība un cik naudas nepieciešams turpmāk vīrusa apkarošanai, līdz ar jaunā medikamentu kompensēšanas modeļa ieviešanu uzsākts darbs pie jauna C hepatīta pacientu reģistra izveides, kas ir Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) paspārnē. SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsvēra, ka Latvijā ir apmēram 40 tūkstoši cilvēku, kuri inficēti ar C hepatītu, taču par slimības esamību savā organismā zina vien apmēram trešdaļa: “Vislielākais inficēto skaits reģistrēts Rīgas iedzīvotāju vidū, un bieži tie ir gados jauni vīrieši. Pateicoties jaunajai terapijai un tās pieejamībai, mums ir pamats domāt, ka tuvā nākotnē C hepatītu izdosies apkarot, jo medikamenta efektivitāte ir 98% gadījumu. Šie dati būs redzami arī vienotajā C hepatīta pacientu reģistrā, kas no nākamā gada būs pieejams tiešsaistē ikvienam ārstam.” 


Runājot par tuvākajā nākotnē veicamajiem darbiem, lai uzsāktais ceļš neapsīktu un iecerētais mērķis – Latvija bez C hepatīta – tiktu sasniegts,  LIC virsārste Velga Ķūse norādīja, ka būtiski ir ierobežot vecās jeb interferona un ribivirīna terapijas shēmas, iekļaut jaunus medikamentus kompensējamo zāļu sarakstā, tostarp arī C hepatīta pacientiem ar 2. un 3. fibrozes stadiju.  


Saeimas sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča apņēmās turpināt uzsākto darbu pie C hepatīta izskaušanas projekta, sekot līdzi gan budžeta, gan vienotā pacientu reģistra izveides aktualitātēm, kā arī risināt jautājumus saistībā ar ārstu konsiliju, kas nosaka, kurš no pacientiem var saņemt jaunākās paaudzes terapiju. Savukārt C hepatīta pacientu apvienība turpinās aktīvi sekot līdzi norisēm C hepatīta pacientu ārstēšanas jomā un rosinās ieviest nepieciešamos uzlabojumus, lai Veselības ministrijas uzstādītais mērķis – valsts bez C hepatīta – tiktu īstenots un ārstēšanu saņemtu visi pacienti.