Jauniešiem līdz 16 gadu vecumam būs jāprasa vecākiem atļauja reģistrēties sociālajos tīklos

Jauniešiem līdz 16 gadu vecumam drīz nāksies prasīt atļauju vecākiem, lai piereģistrētos draugiem.lv, ''Facebook'' un citos sociālajos medijos. Tā pavasarī lēmis Eiropas Parlaments, nosakot, ka visām dalībvalstīm regula jāievieš līdz 2018. gada maija beigām. Valstis gan varēs slieksni samazināt līdz 13 gadu vecumam.

Aptuveni 60 000 draugiem.lv lietotāju ir vecumā no 10 – 14 gadiem, savukārt aptuveni 30 tūkstoši ir vēl jaunāki.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Aptuveni 60 000 draugiem.lv lietotāju ir vecumā no 10 – 14 gadiem, savukārt aptuveni 30 tūkstoši ir vēl jaunāki.

 

Līdz ar interneta aizvien pieaugošo lomu bērnu dzīvēs, likumdevēji meklē veidus, kā neapzinīgus jauniešus pasargāt no pārāk lielas atklātības tiešsaistē. Tādēļ Eiropas Savienības parlamentārieši Vispārīgās datu aizsardzības regulā ietvēruši punktu, kas liks jauniešiem līdz 16 gadu vecumam prasīt vecāku atļauju, lai reģistrētos sociālajos tīklos.

''Bērns neaptver, ka tas, ko viņš ieraksta sociālajos tīklos, ir zināms un redzams visiem.'' - Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Jekaterina Macuka stāsta, ka bērni mēdz sociālajos tīklos atklāt ģimenes finansiālo stāvokli, dzīvesvietu, atrašanās vietu un citas ziņas, ko varētu izmantot krāpnieki. Nepieļaut bērnu patvaļīgu reģistrēšanos portālos varētu, izmantojot dažādas identifikācijas kartes.

Pasaulē populārākā sociālā tīkla ''Facebook'' lietošanas noteikumi jau šobrīd nosaka, ka reģistrēties drīkst tikai no 13 gadu vecuma.

 

Veids, kā pārliecināties par lietotāja vecumu, ir jāizdomā pašiem sociālo tīklu uzturētājiem. Pasaulē populārākā sociālā tīkla ''Facebook'' lietošanas noteikumi jau šobrīd nosaka, ka reģistrēties drīkst tikai no 13 gadu vecuma. Šobrīd gan nekas netraucē par savu vecumu melot, tādēļ ''Facebook'' paļaujas uz citiem lietotājiem, ka tie ziņos par bērnu atvērtiem kontiem, lai tos varētu dzēst.

Tikmēr pašmāju populārākajam sociālajam tīklam draugiem.lv vecuma ierobežojuma nav. Aptuveni 60 000 draugiem.lv lietotāju ir vecumā no 10 – 14 gadiem, savukārt aptuveni 30 tūkstoši ir vēl jaunāki. Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks uzsver, ka portāls noteikti pielāgosies visām likuma prasībām.

Reklāma
Reklāma

 

 

Nākamgad Tieslietu ministrija vērtēs, vai Eiropas noteikto 16 gadu vecuma slieksni Latvijā pazemināt līdz 13 gadiem, kā to pieļauj regula. Macuka gan norāda, ka līdz šim normatīvajos aktos biežāk lietots 16 gadu vecums, tādēļ loģiski būtu to saglabāt arī šajā gadījumā. Regula dalībvalstīm ir jāievieš līdz 2018. gada maija beigām.

 

Avots: www.lsm.lv