Trīs jautājumi par pabalstu aprēķināšanu, apjomiem un papildu atvaļinājuma dienām pēc mazuļa piedzimšanas

Latvijas likumdošana paredz vairākus pabalstus, kas pienākas ģimenei pēc mazuļa piedzimšanas. Kādi tie ir un no kāda bērna vecuma saņemami, stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseborga un VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dzidra Vanaga.

Tā kā pabalstu piešķir tikai vienam no bērna vecākiem, tad nepastāv iespēja, ka par vienu un to pašu bērnu pabalstu piešķirtu gan bērna mātei, gan bērna tēvam.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā pabalstu piešķir tikai vienam no bērna vecākiem, tad nepastāv iespēja, ka par vienu un to pašu bērnu pabalstu piešķirtu gan bērna mātei, gan bērna tēvam.

JAUTĀJUMS. Vai vīrieša otrās ģimenes bērniem pienākas lielāks pabalsts par bērniem, kas dzimuši pirmajā ģimenē, jo tie dzimst kā vīrieša 2., 3. vai pat 5. bērni vienam tēvam?
Ģimenes valsts pabalstu piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu, kas ir vecumā no viena līdz 15 gadiem vai ir vecāks par 15 gadiem, mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē (nesaņemot stipendiju) un nav stājies laulībā. Šādā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.
 

Par bērnu, kas ir vecāks par 15 gadiem un mācās profesionālās izglītības iestādē un saņem stipendiju, ģimenes valsts pabalstu nepiešķir, bet kopējā bērnu skaitā šo bērnu ieskaita.

Pabalsta apmērs tiek noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē:

  • par pirmo bērnu ģimenē ir 11,38 eiro mēnesī;
  • par otro bērnu – 22,76 eiro (2 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu);
  • par trešo un katru nākamo bērnu – 34,14 eiro (3 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu).
  •  

Ģimenes valsts pabalstu piešķir saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 6. pantu un MK 2009. gada 22. decembra noteikumiem Nr. 1517 „Noteikumi par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību”. Minētie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem.

Nosakot pabalsta apmēru par katru bērnu ģimenē, pabalsta pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā ieskaita visus pieprasītāja bērnus – arī tos, par kuriem pabalsta izmaksa ir izbeigta, bērnam sasniedzot 19 gadu vecumu, vai tā iemesla dēļ, ka pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas bērns nemācās vai mācās profesionālās izglītības iestādē un saņem stipendiju.

Tāpat pieprasītāja ģimenes kopējā bērnu skaitā ieskaita arī bērnus, kurus ģimene faktiski audzina, pamatojoties uz bāriņtiesas lēmumu, kā arī adoptētos un aizbildnībā esošos bērnus. Vēl pieprasītāja kopējā bērnu skaitā ieskaita, bet pabalstu nemaksā:

  • par bērnu, kurš izbraucis no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī;
  • par bērnu, kurš ievietots valsts, pašvaldības vai privātā bērnu aprūpes un audzināšanas iestādē un atrodas pilnā iestādes apgādībā, bet kura vecākiem nav pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;
  • par bērnu, kura personisko interešu aizsardzībai pieņemts bāriņtiesas īpašs lēmums par pabalsta izmaksas pārtraukšanu personai, kura bērnu faktiski neaudzina.
     

Pieprasītāja kopējā bērnu skaitā neieskaita, kā arī pabalstu nemaksā:

  • par bērnu, par kuru mātei un tēvam pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības;
  • par aizbildnībā esošu bērnu, par kuru pabalstu saņem sociālās rīcībspējas vecumu sasniegušie nepilngadīgie vecāki;
  • par pilngadību sasniegušu bērnu, par kuru ģimenes valsts pabalsta izmaksa ir izbeigta, ja ģimenes valsts pabalstu piešķir par bērnu, kuru ģimene faktiski audzina, pamatojoties uz bāriņtiesas lēmumu, kā arī par aizbildnībā esošu bērnu.
  •  

Lai nodrošinātu pastāvīgu atbalstu ģimenēm, kurās aug bērni, valsts ģimenēm par bērna audzināšanu izmaksā ģimenes valsts pabalstu. Pēc būtības pabalsts netiek piešķirts par bērnu, bet tas ir pabalsts ģimenei, un tā apmērs ir atkarīgs no ģimenē audzināmo bērnu skaita.


Piešķirot ģimenes valsts pabalstu un nosakot bērnu skaitu ģimenē, tiek ņemti vērā pabalsta pieprasītājam reģistrētie bērni (tas nozīmē, ka māmiņai, pieprasot ģimenes valsts pabalstu, bērnu skaitā netiek ieskaitīts vīra bērns no pirmās laulības un otrādi). Tā kā pabalstu piešķir tikai vienam no bērna vecākiem, tad nepastāv iespēja, ka par vienu un to pašu bērnu pabalstu piešķirtu gan bērna mātei, gan bērna tēvam.


Ja dzīvē ir izveidojies tā, ka, piemēram, vīrietim ir bijusi iepriekšējā laulība, kurā viņam ir divi bērni, un tagad ir jauna ģimene, kurā arī ir divi bērni (jaunāki), tad viņam, pieprasot piešķirt ģimenes valsts pabalstu par jaunajā ģimenē audzināmajiem bērniem, pabalsta apmērs tiks noteikts, kopējā bērnu skaitā ieskaitot visus pieprasītāja bērnus. Proti, pieprasītais pabalsts tiks piešķirts 68,28 eiro mēnesī (kā par 3. un 4. bērnu). 


JAUTĀJUMS. Vai, uzzinot par grūtniecību, ir jēga sākt maksāt nodokļus, ja līdz šim nestrādāju oficiāli? Varbūt izdevīgāk šo naudu atlikt „zeķē”?
Tikai sociāli apdrošinātai personai ir tiesības saņemt sociālās apdrošināšanas pakalpojumus. Cilvēkam daudzās dzīves situācijās ir svarīgi, ka viņš ir sociāli apdrošināts. Ja gadās saslimt, zaudēt darbu vai, kā minētajā gadījumā, gaidīt un pēc tam kopt bērnu, tad iepriekš gūtos ienākumus uz kādu laiku daļēji aizvieto sociālās apdrošināšanas maksājumi pabalstu veidā. Tāds arī ir valsts sociālās apdrošināšanas pamatmērķis.
 

Izmaksājamo summu pabalstiem aprēķina atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam konkrētam apdrošināšanas veidam. Taču viena sakarība ir kopīga – jo no lielākiem ienākumiem sociālās iemaksas ir veiktas, jo attiecīgi lielāki ir arī apdrošināšanas maksājumi. 

Sociālā nodokļa maksāšana, tāpat kā citu darbiniekam noteikto nodokļu maksāšana, ir darba ņēmēja pienākums. Nodokļa maksājumus par darba ņēmēju veic arī darba devējs. Ja jūs strādāsiet, tad gan jūs pati maksāsiet sociālo nodokli, gan arī darba devējs veiks šā nodokļa maksājumu par jums. Strādāt vai tomēr ne, tas jāizlemj jums pašai.

 

Jāņem vērā, ka iemaksu periodā, pēc kura aprēķina vecāku pabalstu, tiek ieskaitīti 6 mēneši pirms grūtniecības fakta konstatēšanas. Tātad, ja iepriekš sociālā nodokļa iemaksas nav veiktas, tad šis pabalsts būs mazāks.


Daļa no pabalstiem tiek izmaksāta neatkarīgi no nodarbinātības un veiktajām iemaksām:

1) maternitātes pabalstu nesaņems, ja nav veiktas iemaksas;

2) bērna piedzimšanas pabalstu saņems jebkurš – 421,17 eiro;

3) bērna kopšanas pabalstu piešķir jebkuram – 171 eiro līdz pusotra gada vecumam;

4) vecāku pabalsts ir tas, ko saņem tikai iemaksas veikusi persona;

Reklāma
Reklāma

5) ģimenes valsts pabalstu atkal saņem jebkura persona.

 

Pabalstu aprēķinus var veikt interneta vietnē „www.manasfinanses.lv” sadaļā „Pabalstu kalkulators”.

 

JAUTĀJUMS. Vai vecākiem, kuri audzina mazus bērnus, pienākas papildu atvaļinājuma dienas?
Darba likums vecākiem, kuri audzina mazus bērnus, paredz vairākas priekšrocības:

1) darbiniekam, kura aprūpē ir viens vai divi bērni līdz 14 gadu vecumam, paredzētas tiesības uz vismaz vienu apmaksātu papildatvaļinājuma dienu gadā. Savukārt vecākiem, kuru aprūpē ir trīs un vairāk bērnu, pienākas trīs papildatvaļinājuma dienas;

2) darbiniecēm, kuras baro bērnu ar krūti, īpaša aizsardzība ir ierobežota laikā, proti, līdz bērna divu gadu vecumam. Tādējādi tiks ievērots samērīguma princips starp darba devēja un darbinieka interesēm;

3) savlaicīgi paziņojot darba devējam, īslaicīgā prombūtnē var atrasties darbinieks, kura aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam, bērna saslimšanas vai nelaimes gadījumā, kā arī – lai piedalītos bērna veselības pārbaudē, ja to nav iespējams veikt ārpus darba laika.

 

Izmantotā literatūra:

1. Valsts sociālo pabalstu likums. Pieejams: likumi.lv
2. MK noteikumi Nr. 1517 „Noteikumi par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību”. Pieejams: likumi.lv
3. Darba likums. Pieejams: likumi.lv

 

 


Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstotsigne@mammam.lv.

 

Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).

 

 


 

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.

Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.
 

Iepriekšējos žurnāla numurus var lasīt un lejupielādēt šeit.