Ortopēdi brīdina: nēsā gumijas čības "Crocs" reti un pareizi

Pēdu kopšanas speciālisti podiatri un ortopēdi brīdina, ka ārkārtīgi populārie vasaras apavi – gumijas Crocs, ir ļoti kaitīgi veselībai. 

Šis apavs der īslaicīgai uzvilkšanai, lai aizietu līdz baseinam vai izkāpjot no dušas, ar slapjām pēdām nesamērcētu vannas istabas paklājiņu.

FOTO: Shutterstock.com

Šis apavs der īslaicīgai uzvilkšanai, lai aizietu līdz baseinam vai izkāpjot no dušas, ar slapjām pēdām nesamērcētu vannas istabas paklājiņu.

Amerikas Podiatru asociācijas pārstāvis, sporta ārsts Alekss Kors norāda, ka ikdienas Crocs valkāšana bojā pēdu. Īpaši tas attiecas uz bērniem, kuru kauli vēl ir mīksti un viegli padodas jebkāda veida deformācijai. 
 

Turklāt, gumijas čības nav drošas, ja tās valkā, neizmantojot siksniņu, kas būtu jāpārliek pāri papēdim. Iešļūceņu valkāšana bez siksniņas padara papēdi nestabilu un tajos ir viegli paklupt. Nenostabilizētais papēdis kājai neļauj atbrīvoties, kāju pirksti ir saspringti, lai apavs nekristu nost. Tas viss nenāk par labu pēdas veselībai.  
 

Crocs nav piemēroti valkāšanai visas dienas garumā. Tas var izraisīt pēdas deformāciju, nagu problēmas, varžacis un tulznas. 

 

Kors uzver, ka jebkuru apavu svarīgākā zona ir stabili fiksēts papēdis un purngals. Crocs šo stabilizāciju nenodrošina, tāpēc tie, kas iešļūcenes valkā ilgstoši un regulāri, var sākt izjust diskomfortu un sāpes pēdas velvē. 

Reklāma
Reklāma


Crocs nav piemēroti valkāšanai visas dienas garumā. Tas var izraisīt pēdas deformāciju, nagu problēmas, varžacis un tulznas. Kors atzīst, ka tomēr ir cilvēki, kuriem gumijas čību nēsāšana ir attaisnojama. Tie ir cilvēki ar ļoti augstu pēdas velvi un tie, kas cieš no kāju tūskas. Pārējiem šis apavs derēs tikai īslaicīgai uzvilkšanai, lai aizietu līdz baseinam vai izkāpjot no dušas, ar slapjām pēdām nesamērcētu vannas istabas paklājiņu. 


“Nēsāt Crocs 8 – 10 stundas dienā neietieku nevienam un nekad,” strikti norāda mediķis. 
Krāsainās gumijas čības savu uzvaras gājienu pasaulē sāka 2002. gadā. Līdz šim pārdoti vairāk nekā 300miljoni apavu pāru 90 pasaules valstīs. 


Avots: huffingtonpost.com