Atvaļinājums nav īstais brīdis ravēt dārzu! Padomi, lai tiešām atpūtinātu dvēseli un garu

Beidzot tā stunda ir klāt, kad, skatoties kalendārā, ar prieku redzi, ka turpmākās nedēļas būs brīvas no darba pienākumiem. Izpētīts, ka cilvēka atpūtai no darba slodzes nepieciešamas vismaz divas brīvas nedēļas, bet spēka atgūšanai – vēl divas. Tāpēc, ja iespējams, tad nesadali savu atvaļinājumu, bet ņem brīvu visu mēnesi uzreiz.

Ja pirms atvaļinājuma saplānosi katru brīvo dienu no rīta līdz vakaram, bet pēc nedēļas sapratīsi, ka ieceres neīstenojas, sirdī var iezagties rūgtums

FOTO: Shutterstock.com

Ja pirms atvaļinājuma saplānosi katru brīvo dienu no rīta līdz vakaram, bet pēc nedēļas sapratīsi, ka ieceres neīstenojas, sirdī var iezagties rūgtums

Miegs
Lai sieviete būtu skaista, ir labi jāizguļas un garšīgi jāpaēd. Atvaļinājums ir piemērots abām nesportiskajām un absolūti nepieciešamajām aktivitātēm. Tagad vari praktizēt latviešu nacionālo dienas kārtības elementu – diendusu. Vēl salīdzinoši nesen, pagājušā gadsimta 30. gados, pusdienas snauda vai nomiedzis bija neatņemams kā kungiem, tā kalpiem. Gulēja visi, izņemot ganus. Pusdienas miegs palīdz stabilizēt nervu sistēmu.

Klapes uz acīm
Atvaļinājums nav īstais brīdis izravēt dārzu sev un mammai, mazgāt logus, aizkarus, kārtot un pārkārtot mantas… Atslābsti! Šiem darbiem izvēlies atlicināt vienu divas stundas ik darba dienu, un tāpat tīrīšanai, kārtošanai un ravēšanai gala nebūs. Iedomājies, ka tev kā zirgam uz acīm no sāniem ir klapes, lai sašaurinātu redzes zonu un lopiņš mazāk satrauktos no tā, kas notiek apkārt. Iedomājies, ka pusi no darāmā tu neredzi, un, kā ķīnieši saka, – ko neredzam, tā nav, vai ne?

 Mūzika, grāmata un filma
Gudrās grāmatās raksta, ka sievietes īstenā patība ir vienkārši BŪT. Visas lietas, kas, mūsuprāt, attaisno mūsu esību, lielākoties ir pašu izdomātas vai sabiedrības uzspiestas. Tāpēc atvaļinājumā nav iemesla kautrēties nedarīt neko, bet dienas vidū sēdēt un lasīt grāmatu (piemēram, Eleonoras H. Porteres "Polianna", Džona un Stasijas Eldredžu "Valdzinošās" vai ko smieklīgi neķītru – varbūt Zuzannas Kubelkas "Kundze būs mājās vēlāk") klausīties mūziku (piemēram, vieglu džezu vai klasiku, ja patīk, tad Radio 2), noskatīties filmu (piemēram, "The Little Chaos", "My Old Lady", "Labs gads", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā").

Klusums
Mūsdienu steiga ir atradinājusi baudīt klusumu. Ikdienā mēģinām to nomākt ar visu, kas pie rokas, – radio, televizoru kā fona troksni… Pašas izvēlēta mūzika ir labākais trokšņošanas veids. Bet pamēģini atstāt sevi klusumā! Tas atslogos nervus un mācīs ieklausīties tajā, ko troksnī nedzirdi – savās domās! Pārliec prātā, kas šajā laikā tevi patiesi iepriecina, patīk un iedvesmo, ko vajadzētu mainīt un kā to izdarīt. Neiekrīti problēmu apcerē kā baļļā ar augstām malām, no kuras nevar tikt ārā, bet glāze laba vīna un neliela pašrevīzija savā jūtu, domu un sajūtu pasaulē ļaus atgūt harmoniju.

Sarunas ar spoguli
Ja mēs tev teiktu, ka tu esi skaista… vai tu piekristu? Vai pazīsti kaut vienu sievieti, kura šim pozitīvajam un absolūti patiesajam apgalvojumam nepiekabinātu treknu un smagnēju JĀ, BET? Tu jau noteikti zini gudrās pamācības, ka katru rītu savam spoguļattēlam jāpasaka kāds labs un uzmundrinošs vārds, nevis jāparāda mēle vai jāsaviebjas. Praktizēsim to, jo ir dāmas, kuras liecina, – tas ar laiku sāk darboties. Bet atvaļinājumā atļaujies kādu skaistuma kūri: masku sejai un ķermenim, matu, nagu sakopšanas un ķermeņa procedūras, kas tavam spoguļattēlam ļaus uzmirdzēt.

Dažas bīstamības
* Ciemiņi. Tas prasīs rūpes par cienastu, mājas sakopšanu… Šī bīstamība nav aktuāla, ja ciemos būs cilvēki, kas neskaita putekļus uz sveša spoguļgaldiņa, un tevi ļoti iepriecina viņu klātbūtne.

* Izbraukums zaļumos vai vasaras mājas īre visai ģimenei. Būs jāgatavo maltītes! Ja to var novērst un ģimene tevi četrreiz dienā neatstāj pie netīro trauku kaudzes, izbraukums varētu būt jauka atpūta.

* Sarīkojumi, kas pašai jāorganizē vai jāvada. Tas atņem spēku. Atvaļinājums domāts spēka krāšanai, nevis tērēšanai.

* Plāni un gaidas, kas var nepiepildīties. Ja pirms atvaļinājuma saplānosi katru brīvo dienu no rīta līdz vakaram, bet pēc nedēļas sapratīsi, ka ieceres neīstenojas, sirdī var iezagties rūgtums.

Atvaļinājuma telpiskās pagarināšanas veidi
* Ceļojums. Ir pāris neizskaidrojamu lietu saistībā ar laiku, piemēram, kāpēc mājupceļš vienmēr ir īsāks par turpceļu? Tas attiecas arī uz ceļošanu: laiks ārpus ierastās vides paplašinās.

* Koncerts, izstāde, teātra viesizrāde nedēļā pirms darba atsākšanas. Arī patīkama izklaide pastieps laiku plašumā un ļaus vieglāk atgriezties darbīgākā vidē. Lai pirmajā darba nedēļā samazinātu tipisko krīzi neko nesaprotu un galva nestrādā.
 

Teksts: Žurnāls "100 Labi Padomi". 

Avots: www.kasjauns.lv 

Reklāma
Reklāma