5 soļi, lai sagatavotos laulību ceremonijai ārzemēs

Nereti jaunlaulātie atsakās no ierastajām svinībām divu dienu garumā un kāzu mielasta organizēšanas draugiem un radiem, lai skaisto brīdi aizvadītu kādā krietni eksotiskākā pasaules malā. Ko ņemt vērā un izsvērt, ja esat nolēmuši laulāties ārzemēs – par formāliem un mazāk formāliem soļiem ceļā uz “lielo” dienu?

Latvijas valstspiederīgajiem jāsniedz ziņas par ārvalstīs noslēgto laulību 30 dienu laikā PMLP vai Latvijas diplomātiskajai un konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstīs.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijas valstspiederīgajiem jāsniedz ziņas par ārvalstīs noslēgto laulību 30 dienu laikā PMLP vai Latvijas diplomātiskajai un konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstīs.


Kāzu ceremonija – oficiāla vai simboliska?
Pirms mesties īpašās dienas organizēšanas virpulī, pārim jāizlemj kāda veida ceremoniju tie vēlas. Šī izvēle noteiks arī laulības likumību un nepieciešamību pēc dokumentu formēšanas. Populārākajās pasaules vietās kāzām tiek piedāvātas trīs veidu ceremonijas:
• Simboliskās – kuras tiek organizētas kā skaists rituāls, bet bez juridiska spēka. Šī ir lieliska alternatīva arī tiem, kas laulību jau reģistrējuši Latvijā, taču ceremoniju vēlas iemūžināt kādā eksotiskākā vietā. Turklāt šī izvēle aiztaupīs ne pārāk vienkāršo nepieciešamo dokumentu sagatavošanu.
• Civilās – notiek pilsētas mērijā vai tās pilnvarotās personas vadībā kādā no kūrortiem. Laulības ir saistošas un legālas.
• Reliģiskās – notiek attiecīgās konfesijas ēkā vai priestera vadībā kādā no kūrortiem. Laulības ir saistošas un legālas.


Dokumentu sagatavošana
Pēc lēmuma pieņemšanas, organizēt saistošas un legālas laulības ārzemēs, ir savlaicīgi jānoskaidro, kādi dokumenti būs nepieciešami attiecīgajā valstī. Oficiālu laulības reģistrēšanu labāk uzticēt profesionālām aģentūrām, jo tieši tās uzņemsies visu atbildību par laulības legalizēšanu. Taču, ja esat gatavi laulības legalizēšanas ceļu izzināt paši, visprecīzāko informāciju par šiem jautājumiem atradīsiet LR Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta mājas lapā: www.mfa.gov.lv 
“Slēdzot laulību ārvalstī, jāievēro attiecīgās valsts laulības slēgšanas forma un likumdošana, kā arī Civillikuma noteikumi. Latvijas valstspiederīgajiem jāsniedz ziņas par ārvalstīs noslēgto laulību 30 dienu laikā PMLP vai Latvijas diplomātiskajai un konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstīs. Dodoties paziņot par laulības reģistrāciju, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, laulības reģistrācijas apliecība un tās tulkojums. Ir valstis, kuru izsniegto laulības reģistrācijas apliecību būs nepieciešams legalizēt un apliecināt ar "Apostille",” skaidro “Latvia Tours” atpūtas sektora vadītāja Inga Freiberga.

Ja plānojam kāzu izmaksas ārzemēs, tad noteikti jārēķinās ar dokumentu tulkošanas un legalizācijas izmaksām, valdības un administratīvajām izmaksām, kā arī laulību ceremonijas noformējumu.


Populārākie galamērķi
Latvijas pieredze liecina, ka Eiropā populārākie galamērķi ir Grieķija un Itālija, bet tālākiem kāzu ceļojumiem visbiežāk tiek izvēlētas tropiskās salas Karību jūras reģionā, Maurīcijas, Seišeļu vai Maldivu salas un Indonēzija.
Valstis, kurās organizētā kāzu ceremonija rezultēsies oficiālā laulībā, ir Austrālija, Dominikāna, Itālija, Maurīcija, ASV, Jamaika, Austrija, Šrilanka, Indija, Kipra, Seišelas, Čehija, Grieķija, Islande, Kuba, Slovēnija, Krēta un daudzas citas.


Ceremonija diviem
Visbiežāk kāzas ārzemēs izvēlas pāri, kas vēlas romantisku vidi, atšķirīgu no dzimtenē ierastās. Šādā kāzu dienā lieliski iespējams apvienot neaizmirstami krāšņu laulību pasākumu ar romantisku medusmēnesi, kas paliks skaistās atmiņās uz mūžu. Visbiežāk šādās kāzās lido tikai saderinātie vai kopā ar vedējiem. Retāk kāzu braucienā dodas lielāks radinieku un draugu pulks, kas vēlas baudīt divas iespējas vienuviet – piedalīties neparastā kāzu ceremonijā un atpūsties pievilcīgā kūrortā.

Reklāma
Reklāma


Svētku izmaksas
Ja plānojam kāzu izmaksas ārzemēs, tad noteikti jārēķinās ar dokumentu tulkošanas un legalizācijas izmaksām, valdības un administratīvajām izmaksām, kā arī laulību ceremonijas noformējumu.
Laulību ceremonija var iekļaut plašu pakalpojumu klāstu, kas padarīs notikumu īpaši skaistu un atmiņā paliekošu. Pastāv mīts, ka kāzas ārzemēs ir ārkārtīgi dārgas, taču patiesībā bieži vien izmaksas ceremonijai eksotiskā vietā ir tādas pašas vai pat mazākas kā pašmāju tradicionālajām svinībām divu dienu garumā ar simt draugiem, radiem un kolēģiem.

 

Raksts publicēts sadarbībā ar tūrisma aģentūru “Latvia Tours”.