Kā cīnīties ar nevēlamajiem dārza viesiem – kurmjiem, zemesvēžiem, skudrām

Katrs dārza īpašnieks vēlas, lai viņa dārzs ir sakopts un skaists, bet dārza kaitēkļi kā kurmji, zemesvēži, skudras u.c. var sabojāt dārzā padarīto. Ir daudz dažādu dabisku veidu, kā cīnīties ar kaitēkļiem, nenodarot tiem pāri un nekaitējot videi. 

Nav nemaz tik slikts -  kurmis ir arī palīgs dārzā, irdinot zemi un iznesot virspusē augsnes, kas bagātinātas ar minerālvielām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nav nemaz tik slikts - kurmis ir arī palīgs dārzā, irdinot zemi un iznesot virspusē augsnes, kas bagātinātas ar minerālvielām.

Kā cīnīties ar mazajiem dārza postītājiem stāsta veikalu tīkla K-rauta dārzniecības konsultante Vēsma Dzintare.
 

Viens no biežākajiem dārza postītājiem vienmēr ir bijis pazemes iemītnieks - kurmis. To parasti dienā nesastapsiet, bet tā pēdas – kurmju rakumi – rada galvassāpes nevienam vien dārzkopim. “Galvenais neaizmirst, ka kurmis ir arī palīgs dārzā, irdinot zemi un iznesot virspusē augsnes, kas bagātinātas ar minerālvielām, tādēļ būtu ieteicams izmantot aizbaidīšanas, nevis iznīcināšanas līdzekļus,” stāsta Vēsma Dzintare. Veikalos var iegādāties gan dažāda veida šķidrumus, gan arī ultraskaņas atbaidītājus, kas darbojas uz saules baterijām un palīdz atbrīvoties no kurmjiem, tiem nenodarot pāri.


Lielākas problēmas cilvēkiem vairāk sagādā zemesvēži. Šo kukaini iespējams satapt dārzos, pļavās, purvu malās, upju un ezeru krastos, grāvmalās. Tie apgrauž augu saknes, uzbrūk citu kukaiņu kāpuriem, sliekām, bojā lakstaugus, kartupeļus, saknes, līdz ar to augi un saknes vīst un kaltē. “Diemžēl no zemesvēžiem vienā sezonā atbrīvoties ir diezgan grūti, tādēļ darbi jāveic sistemātiski un atkārtoti – jāirdina un jāmēslo zeme. Veikalos pieejami dažādi zemesvēžu atbaidītāji, ka arī indes. Zemesvēži tieši vasaras sezonā ir vislielākā problēma. 


Arī gliemeži var sagādāt liekas rūpes dārzā. Vienkāršākā gliemežu apkarošanas metode ir tos salasīt dārzā un iznīcināt. Ja nu tas liekas pārāk darbietilpīgi un ilgi, ir iespēja iegādāties ķīmiskos līdzekļus gliemežu iznīcināšanai. Vveikalos nopērkamas ēsmas gliemežu slazdiem, tāpat pieejami arī bioloģiski atbaidīšanas līdzekļi, kas nenogalina kaitēkļus, bet atbaida, līdz ar to tiem vairs nebūs vēlme, atgriezties jūsu dārzā. Ļoti palīdzēs arī pastāvīga dārza kopšana, zemes irdināšana, un zāles pļaušana, lai gliemežiem nebūtu, kur patverties. 


Katrs dārza vai mājas īpašnieks noteikti ir sastapies ar tādu problēmu kā skudras. Lai gan skudras tiešā veidā nenodara ļaunumu cilvēka veselībai, tomēr arī tās par daudz savairojušās var ievērojami kaitēt dārzam. Skudras bojā saldus augļus un dārzeņus, turklāt kopā ar atliekām, skudrām patīk nēsāt līdzi arī dažādas sēklas, kas lielākoties ir nezāļu sēklas. Lai ar tām cīnītos, vislabāk palīdzēs speciāli skudru iznīcināšanai paredzēti pulveri un želejas, kas ātri un viegli tās likvidē, bet dabai draudzīgāki līdzekļi būs speciāli skudrām paredzēti slazdi.

Reklāma
Reklāma