Dzīve bez planšetes! Septiņas aktīvas spēles vasarai

Ja piezogas garlaicība, tad bērni bieži glābiņu meklē telefonā, planšetdatorā vai pie televizora ekrāna. Taču gada siltākie mēneši tā vien sauc tos pavadīt brīvā dabā vai radošās rotaļās.

Jo vienkāršāk - jo labāk, jo tad jāņem talkā fantāzija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jo vienkāršāk - jo labāk, jo tad jāņem talkā fantāzija

"Bērnībā zīmējām ar krītiņiem, un cieņā bija spēle Ne balts, ne melns, ne jā, ne nē. Izdoma nemaksā ne centa! Viena no populārākajām nodarbēm bija iedomāties kādu personu, un tad citiem bija jāuzmin, kurš tas ir, uzdodot jautājumus. Šī spēle māca noformulēt domu un vaicāt, iejusties otra ādā un spriest loģiski," atceras TV raidījumu vadītāja Anna Rozīte. "Nesen savai meitai iemācīju "desas", un jau labu laiku regulāri spēlējam Akmens-šķēres-papīrīt's."


“Mums visapkārt nebija tik daudz ekrānu, kā tas ir mūsdienās. Toties bija spoguļi, kleitas, pogas un lentītes, kas palīdzēja veidot jaunus tēlus, un neizsmeļami daudz ideju – ar draudzenēm iejutāmies ārstēs, modelēs un pārdevējās. Tās bija top profesijas! Pateicoties lomu spēlēm, laika gaitā sapratām, ko dzīvē vēlamies darīt,” saka dūla, Mazo ekspertu skolas māmiņa Katrīna Puriņa. “Vēl spēlējam riču-raču, kas iemāca bērnam skaitīt, un cirku, ļaujot piedzīvot pirmos zaudējumus un uzvaras.”


Papildus minētajām spēlēm Mazo ekspertu skola piedāvā vēl vairākus variantus, kā spēlēt sen aizmirstas, noderīgas un jautras spēles. Pats galvenais – tām nav nepieciešami lieki ieguldījumi vai tehnoloģijas.

 

Akmens-šķēres-papīrīt’s! čempionāts
Klasika, ko parasti spēlē divi pretinieki, taču draugu lokā to var padarīt par aizraujošu notikumu, noskaidrojot pagalma Akmens-šķēres-papīrīt’s čempionu. Bērni sadalās komandās, kur uzvarētāji attiecīgi tālāk cīnās ar citas komandas uzvarētājiem. Šādi var izvēlēties arī komandas kapteiņus citām pagalma spēlēm, piemēram, paslēpēm, ķerenēm vai tautas bumbai. Spēle veicina loģisko domāšanu, aicinot prātot, kādu kombināciju pretinieks izvēlēsies kā nākamo.

 

Tautas bumba vasaras gaumē
Latvijā otrā mīļākā pagalma spēle ir tautas bumba. Vasaras tveicīgākajās dienās to var spēlēt īpaši interesantā veidā, bumbas vietā izmantojot balonus ar ūdeni. Tas radīs papildu azartu abu komandu sacensībā! Vecākiem gan būtu jāpiekodina bērni, lai izvairās no balona sviešanas pa galvu. Tautas bumbas laukums ir viegli uzzīmējams jebkurā dārzā vai pagalmā, kā arī pieejams īpaši krāsainā veidolā Ziedoņdārza parkā.

 

Jūra bango
Astoņkāji, butes, jūraszāles un citi tēli – spēle veicina iztēli, radošo un abstrakto domāšanu, turklāt ir viegli īstenojama jebkurā vietā vai arī īpaši tai paredzētājā laukumiņā Mežaparkā. Tajā piedalās vismaz trīs dalībnieki un vadītājs. Kamēr viens skaita, citi tēlo jūru viļņojoties un bangojot. Tiklīdz vadītājs saka atslēgas vārdus "Jūra bango!", pārējie sastingst un gaida. Līdz vadītājs neiekustina, visi stāv klusu un mierīgi. Iekustinātie spēlētāji attēlo kādas jūras radības vai citus tēlus, un uzdevums ir uzminēt, kas tiek attēlots.

 

Reklāma
Reklāma

Pašiem savas “desas”
Visās paaudzēs mīlēto galda spēli “desas” var iepazīt pavisam jaunā veidā – zem klajas debess un lielākā mērogā! Tam būs nepieciešami kauliņi, ko kopīgi ar atvasēm var pagatavot no dažādiem akmentiņiem (http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/230). Var ņemt palīgā arī, piemēram, divu dažādu krāsu lidojošos šķīvīšus. Par spēles laukumu iespējams izmantot ietvi, kur ar krītiņiem uzvilktas līnijas, izkārtot garākus kociņus vai klūdziņas, vai pat vecu palagu, kam dota otrā elpa, ar krāsām uzvelkot spēli.

 

Lai līst!
Spēlei nepieciešami vismaz trīs dalībnieki ar papīra vai plastmasas glāzēm. Bērni sastājas kolonnā cits citam aiz muguras, un pirmais pār galvu cenšas ieliet ūdeni no savas glāzes aizmugurē stāvošā glāzē, viņam savukārt tas jānoķer ar savu glāzi. Intrigu piešķir fakts, ka ūdens nākamajam dalībniekam jānodod, neskatoties uz aizmuguri. Spēlē tik ilgi, līdz no glāzēm pazudis viss ūdens.

 

Krītiņu šķēršļi
Krāsainie krītiņi vasarās pavisam noteikti kļūst par bērnu sabiedrotajiem radošajās nodarbēs. Tie kalpo, lai uzzīmētu gan klasītes, gan citas mazāk zināmas spēles, piemēram, lai uz ietves radītu šķēršļu joslu. Viss, kas nepieciešams, ir mazliet iztēles uzdevumu radīšanā – kad palēkties, kad veikt pietupienus, kad noskaitīt alfabētu, lai, izejot visus posmus, sekmīgi nonāktu uzdevuma galā.

 

Pašam sava lāzeru istaba
Lai kopīgi pavadītu lietainās vasaras dienas, mājās izveidojiet paši savu spiegu filmu cienīgu lāzeru istabu, kur trenēties lokanībā un uzmanībā. Vecāki var parūpēties par košām lentām vai kreppapīru, ko ar divpusējo līmlenti piestiprina pie istabu vai priekšnama sienām, lai kopīgi taptu slepenā aģenta pārbaudījums.

 

 

Par Mazo ekspertu skolu
Mazo ekspertu skola www.mazoekspertuskola.lv ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta 2014. gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2-6 gadus veciem bērniem.