Vēl viens jauns nodoklis. Izlasi, kas tevi sagaida jau no 1.jūlija

Dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem kārtējo reizi būs jāsavelk josta ciešāk. No 1. jūlija dzīvojamo māju pārvaldīšanas un apsaimniekošanas, kā arī zemes nomas maksu apliks ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) pēc maksimālās – 21% – likmes.

Valdība cer ar jauno nodokli no dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem šogad iekasēt 9,3 miljonus eiro.

FOTO: Shutterstock.com

Valdība cer ar jauno nodokli no dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem šogad iekasēt 9,3 miljonus eiro.

 

Daudzi šo valdības pērn 30. novembrī pieņemto lēmumu palaida garām. Tagad, saņemot kvītis par jūliju, gaida nepatīkams pārsteigums. Tiem, kuru mājas atrodas uz citu īpašnieku zemes, 21% PVN pierēķinās arī zemes nomai.

 

Finanšu ministrija aprēķinājusi, ka par 2016. gada otro pusgadu jaunais nodoklis valsts budžetu bagātinās par 9,3 miljoniem eiro. Tātad 2017. gadā iekasētais nodoklis varētu būt 18,6 miljoni eiro. Ministrija apgalvo, ka šādu nodokli pieprasījusi Eiropas Komisija, jo Latvija neievērojot PVN direktīvu. Tāpat kā agrāk, apkurei, maksai par ūdens uzsildīšanu un siltā ūdens cirkulāciju saglabāsies samazinātā 12% PVN likme.

 

Galvaspilsētā viens risinājums ir no Rīgas namu pārvaldnieka vai cita lielā apsaimniekotāja pāriet pie kāda no mazajiem apsaimniekotājiem, kas nav PVN maksātāji. Uzņēmums var nereģistrēties kā PVN maksātājs, ja gada apgrozījums nepārsniedz 50 000 eiro. Piemēram, Rīgā kādai 70 dzīvokļu mājai pārvaldīšanas maksas ieņēmumi pērn bija 22 574 eiro. Tātad, lai izvairītos no PVN, uzņēmums var apkalpot ne vairāk par divām šādām mājām.

Reklāma
Reklāma

 

Rīgas namu pārvaldnieks, jūtot, ka daļa klientu nolems atteikties no tā pakalpojumiem, uz maija rēķiniem uzdrukājis aicinājumu portālā manabalss.lv parakstīties par šīs PVN likmes samazināšanu. Pašlaik parakstījušies 2000 cilvēku. Lai vērstos Saeimā, jāsavāc 10 000 parakstu.

 

Teksts: Sniedze Smilga, “Kas Jauns Avīze”