Bīstamo produktu tops bērniem: aizrīšanās un citu traumu risks

Ēdiens var izrādīties bīstams ne tikai tad, ja ir salaistīts ar neiznāmas izcelsmes ķīmiskām vielām. Mazs bērns, kas vēl neprot labi košļāt, atklepoties, aizrīšanās var izradīties ļoti riskanta. Cienājot bērniņu ar šiem našķiem, labāk, ja būsi blakus un vajadzības gadījumā varēsi sniegt palīdzību. 

 Aizrīšanās un nosmakšanas  ir viens no izplatītākajiem nāves iemesliem bērniem līdz 14 gadu vecumam.

FOTO: Shutterstock.com

Aizrīšanās un nosmakšanas ir viens no izplatītākajiem nāves iemesliem bērniem līdz 14 gadu vecumam.

Līdz trīs gadu vecumam bērns lielākoties izzina pasauli ar muti, visu mēģina nogaršot, tāpēc aizrīšanās mazuļiem ir bieži sastopama.  Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs profesors Aigars Pētersons norāda, ka vecākiem vajadzētu jau no mazotnes bērnus radināt ēst pie galda, lai bērns ēšanas laikā nespēlētos, neskraidītu apkārt, kas provocē aizrīšanos


Savukārt Amerikas Pediatrijas akadēmija ir apkopojusi to produktu topu, kuru dēļ ASV vismaz viens mazulis dienā iet bojā. 
 

Burkāni un āboli
Veselīgais oranžais dārzenis maziem bērniem, kuriem vēl nav kārtīgi attīstījušās košanas prasmes, var izrādīties bīstams. Burkānu iesaka iesaka pirms došanas sarīvēt. Tas pats attiecas uz āboliem.
 

Vīnogas
Bīstamākā vīnogas daļa šajā gadījumā ir sīkās sēkliņas. Vīnogas iesaka sadalīt četrās daļās un noteikti izņemt sēkliņas. Norītās sēkliņas var pielipt pie barības vada un radīt elpošanas traucējumus. 


Rieksti un zemesriekstu sviests
Cietie, drupanie rieksti ir paaugstinātas bīstamības našķis. Ja tādu apaļu riekstu norij veselu, tad ir ārkārtīgi liels risks nosmakt. Vecāki tiek brīdināti arī par īpaši lipīgo un staipīgo zemesriekstu sviestu, ko labāk pasniegt uz krekeriem (bet ne uz mīkstas maizes!), tādējādi to ir vieglāk sakošļāt.


Maršmalovi
Arī Latvijā pie ugunskuriem arvien biežāk cepam un ēdam saldos, mīkstos zefīrus maršmalovus. Saldā, lipīgā un karstā masa burtiski var piecepties pie bērna maigās mutes gļotādas, atstājot nopietnu apdegumus,  tāpēc ar tiem - īpaši uzmanīgi. 


Sūkajamās konfektes
Zirnīšu veida konfektes, piemēram, "Tik-Tak" vai līdzīgi sūkājamie saldumi, tai skaitā košļenes, var tikt ievilktas elpceļos runājot vai smejoties. Cienājot bērnus ar šim našķiem, neļaujiet skraidīt apkārt un dauzīties.


Cīsiņi
Mazie amerikāņi visbiežāk, izrādās, aizrijas no desiņām mīklā jeb hot-dogiem. Lai mazinātu risku, vecākiem ieteikts desiņu sagriezt gareniski un pēc tam vēl sadalīt neregulāras formas un dažāda izmēra gabaliņos.

Reklāma
Reklāma


Čipsi un popkorns
Nemaz nerunājot par to, ka šādas ātrās uzkodas ir neveselīgas, sauss un drupans ēdiens ir paaugstināta riska produkts arī aizrīšanās iespējamības dēļ.