Pārbaudītas receptes un noderīgi padomi Jāņu siera pagatavošanai

Jāņu siers ir tikai latviešiem raksturīgs ēdiens, ko ceļ  galdā vasaras saulgriežu svinībās. Agrāk īstā Jāņu siera receptes tika nodotas no paaudzes paaudzē, un šobrīd atkal ir populāri sieru siet pašiem.

Pārbaudītas receptes un noderīgi padomi Jāņu siera pagatavošanai

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jāņu siers ir tikai latviešiem raksturīgs ēdiens, ko ceļ  galdā vasaras saulgriežu svinībās. Agrāk īstā Jāņu siera receptes tika nodotas no paaudzes paaudzē, un šobrīd atkal ir populāri sieru siet pašiem. Saimniece Agita Akmentiņa ne tikai dalās savas ģimenes sāļā un saldā Jāņu siera receptēs, bet arī atklāj noderīgus padomus, lai siers izdotos patiešām gards – tāds, kura recepti noteikti vēlēsieties nodot tālāk bērniem un mazbērniem.

Klasiski Jāņu siera recepte sastāv no piecām sastāvdaļām – biezpiena, piena, olām, sviesta vai salda krējuma un ķimenēm. Lai arī Jāņu siera gatavošana katrā mājā mēdz būt atšķirīga, saimniece Agita  stāsta, ka perfektā siera noslēpums meklējams svaigu un kvalitatīvu produktu izvēlē. 
 

Siera vecmeistaru pieci triki Jāņu siera siešanā


Padoms, kas noderēs Jāņu siera gatavošanas procesā

Reklāma
Reklāma
  • Ja vēlaties, lai siers iegūst vienmērīgu, dzeltenu krāsu, olas jāliek kopā ar sviestu. Ja tās liksiet reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.
  • Lai arī mūsdienās ar sieriem veic dažādus garšu eksperimentus – pievieno saulespuķu sēklas, papriku, dilles, ķiplokus, sezama sēkliņas, kaltētus tomātus un visdažādākās garšvielas, tradicionāla Jāņu siera pagatavošanai parasti pietiek ar sāli un ķimenēm, kas rada īpašo Jāņu siera garšu un izskatu.
  • Ja sieru plāno nospiest marles vai linu audumā, to iepriekš vajadzētu samitrināt, lai siers neliptu pie auduma.
  • Lai siers nebūtu pārāk sāļš, ar šo garšvielu siera rituli var ierīvēt beigās.

 

 

Saistītie raksti