Ditas Lūriņas, Māra Grigaļa un Unas Gavares bērnu vienas dienas ēdienkarte. Komentē uztura speciāliste

Bērnu ārsti uzsver – pareizu uztura principu iemācīšana bērniem 1–3 gadu vecumā būtiski ietekmē viņu ēšanas paradumus un veselību nākotnē. Aktrise Dita Lūriņa, televīzijas personība Māris Grigalis un septiņu bērnu mamma Una Gavare, piedaloties kampaņas par mazu bērnu pareizu ēdināšanu “Mazais nav lielais” eksperimentā, stāsta, ko ikdienā ēd viņu divus gadus vecie bērni. Ēdienkartes komentē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.

Foto: Arturs Martonovs. Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa-Egliena ar dēliņu Ernestu, meitiņu Grētu un vīru Mārtiņu Eglienu

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Arturs Martonovs. Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa-Egliena ar dēliņu Ernestu, meitiņu Grētu un vīru Mārtiņu Eglienu

Renārs Gavars (2 gadi un 5 mēneši) vislabprātāk ēd to, ko lielie ģimenes bērni
Septiņu bērnu mammas Unas Gavares jaunākajam dēlam Renāram ir divi gadi un pieci mēneši. “Mans mazais Renārs ir ēdējs. Kad viņu beidzu zīdīt ar krūti, speciāli bērniem paredzētās putras devu tikai dažus mēnešus, jo vecākie bērni tās sāka izēst kā našķi. Pārgājām uz pieaugušo putrām. Ja kādreiz Renāram sākas neēšanas periods, vairāk dodu labās taukskābes un vērtīgās aukstā spieduma eļļas, kas mazina arī vēlmi pēc saldumiem. Jāpiebilst, ka našķus mājās vispār neturam, pretējā gadījumā bērns ēdīs tos, nevis veselīgo pārtiku. Ja vēlos bērnu ēdienkartēs ieviest kādu jaunu ēdienu, tad piedāvāju to divas līdz ­trīs stundas pēc aktīvām izklaidēm, kad viņi ir izbadējušies. Veiksmīgāk tas izdodas, ja bariņā ir daži labi ēdēji, tad arī “neēdējs” būs ar mieru kaut nedaudz, tomēr pagaršot ko jaunu. Nekad nespiežu ēst, bet piedāvāju jauno ēdienu atkārtoti.”

 


DIENAS ĒDIENKARTE
Brokastis

  •  Baltie un melnie rīsi ar Parmas sieru un olīveļļu. Upeņu kokteilis – blenderētas upenes ar ūdeni un medu.
  •  Katru rītu bērni brokastīs izdzer tējkaroti balansa eļļas, kuras sastāvā ir zivju eļļa, olīveļļa ar poli piesātinātajām taukskābēm un D vitamīns.
  •  Šorīt pēc brokastīm devāmies uz Baskāju taku. Kamēr braucām automašīnā, Renārs kopā ar māsām apēda 1­2 cepumus. Uz brīdi piestājām, un bērni apēda dažas vietējās zemenes. Pēc pastaigas pa taku devāmies pusdienās.

Pusdienas

  •  Kafejnīcā ēdām skābeņu zupu ar baltmaizes grauzdiņiem, saldajā – morss.
  •  Atpakaļceļā piestājām pie veikala un katrs apēdām pa saldējumam.

Vakariņas

  •  Ēdām vecmammas audzētās lauku pupiņas. Iepriekšējā vakarā pupiņas biju iemērkusi, lai šodien tās 30 minūšu laikā izvārītu.
  •  Piedevās – zaļie salāti ar tomātiem un gurķiem, klāt eko rapšu eļļa un glāze kefīra.

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: “Saldējums un cepums aktīvam bērnam par sliktu nenāks.”
Parasti saka – uz vecāku sapulci atnāk tie vecāki, kam nav ko pārmest. Tāpat arī šajā gadījumā – izvērtējot bērna ēdienkarti, var priecāties un akcentēt dažus ļoti labus ieteikumus. Piemēram, ieteikums piedāvāt bērnam jaunu produktu pēc kārtīgas fiziskās slodzes, kad viņš ir izsalcis, noteikti noderēs arī tiem vecākiem, kam ir bērni “neēdēji”. Vēl viens zelta likums, ko vērtīgi ievērot īpaši tām ģimenēm, kurās ir bērns ar lieko svaru, – neturēt mājās cepumus, konfektes un citus našķus. Nevar sagaidīt, ka bērns būs tik apzinīgs un neēdīs brīvi pieejamos našķus vai apēdīs tikai vienu konfekti, ja skapī ar tām ir pilna kaste. Ja mājās būs saldumi, mazais tos noteikti apēdīs. Tas pats attiecas uz pusfabrikātiem – cīsiņiem, pelmeņiem.
Vērtējot Renāra ēdienkarti, redzam, ka bērns ir gatavs ēst dažādus produktus, pat rīsu maisījumu ar Parmas sieru. Tas ir klasiskākais produktu savienojums, un, ja bērnam tāds tiek piedāvāts un ģimene ēd to pašu, arī mazais sāks to ēst. Nav problēmu, ja bērns apēd 1-­2 cepumus dienā vai izdzer morsu un apēd saldējumu. Galvenais atcerēties, ka visi šie produkti ir cukura avots. Ja dienas laikā bērnam ir bijusi kārtīga fiziskā slodze, viņš ir pavadījis dienu aktīvi un viņam nav liekā svara, tad šīs uzkodas par sliktu nenāks. Turpretim dienā, kad bērns sēž mājās pie televizora, labāk saldinātos dzērienus un našķus no ēdienkartes izņemt.
 

Kristeram Grigalim (2 gadi un 5 mēneši) garšo arī kefīrs un svaigi dārzeņi
Televīzijas personības Māra Grigaļa vecākajam dēlam Kristeram ir divi gadi un pieci mēneši. Viņa “darba diena” sākas ļoti agri, jo puisēns dodas uz bērnudārzu. “Ikdienā brokastis, pusdienas un launags tiek ēsts dārziņā, bet brīvdienās Kristera ēdienkarte ir visai dažāda,” stāsta tētis Māris Grigalis.


DIENAS ĒDIENKARTE
Brīvdienu brokastis

  •  Pudelīte ar siltu dzērienu – kumelīšu tēju, upeņu vai ērkšķogu dzērienu. Ģimenē iecienītais ēdiens – omlete. Klāt ir svaigs gurķis, sviestmaize un pēc tam tēja.
  •  Pēc brokastu paēšanas uz galda stāv trauks ar viegli pieejamiem sagrieztiem āboliem, bumbieriem, gurķi, burkānu, kas Kristeram ļoti garšo. Vienmēr pa rokai gan mājās, gan izbraucienos ir arī ūdens pudele. Dažreiz dodam arī dzeramos jogurtus.

Pusdienas

  •  Vārīti kartupeļi, krējuma mērce, kotlete un svaigs gurķis.
  •  Padzerties dodam kefīru vai pienu, dažreiz sulu.

Launags

  • Kraukšķi ar pienu vai sagriezti augļi.

Vakariņas

  • Vistas zupa ar makaroniem.

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: “Bērna ēdienkartē svarīgi ieviest augu eļļu.”
Kristera ēdienkarti varu vērtēt kā viņa vecumam atbilstīgu. Ko es ieteiktu pakoriģēt? Acīmredzami trūkst nepiesātināto taukskābju – omegas 3, 6, 9, jo nav minēta augu eļļa, kas tiktu pievienota pie salātiem vai kartupeļiem. Ja to neuzņem ar pārtiku, nepieciešams dot atsevišķi kā uztura bagātinātāju. Piemēram, tā var būt zivju eļļa. Noteikti priecē fakts, ka bērns labprāt ēd augļus un dārzeņus. Tas ir svarīgi – iemācīt mazo ēst daudzveidīgi. Tad arī turpmāk viņš nebaidīsies izmēģināt jaunus produktus un ēdienus. Jāatgādina, ka saldinātie jogurti, saldie sieriņi, biezpiena masa un citi rūpnieciski ražotie piena deserti satur ļoti daudz pievienotā cukura.
Ieteiktu kefīru vai sulu bērnam dot launagā, nevis pusdienās kopā ar daudziem citiem ēdieniem, jo tādējādi vienā ēdienreizē mazais apēd daudz vairāk, nekā nepieciešams, un rezultātā izstiepj mazo kuņģīti. Daudz vērtīgāk būs, ja bērns apēdīs augli, nevis izdzers augļa sulu, jo sula satur ļoti daudz cukura, piemēram, 250 mililitri apelsīnu sulas satur 25 gramus jeb 5 tējkarotes cukura. 1­–3 gadus veciem bērniem var dot īpaši maziem bērniem izstrādātos piena dzērienus, piemēram, “Aptamil3 Kindermilch”, kas satur bērna vecumam atbilstošas olbaltumvielas, kā arī nodrošina strauji augošo organismu ar citām svarīgākajām uzturvielām. Jāatceras – nav aizliegtu produktu, bet viss jāēd ar mēru.

Reklāma
Reklāma



Grētas Eglienas (2 gadi un 2 mēneši) ēdienkartē ir pat avokado
Mamma un Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa stāsta, ka mazā Grēta ir īsta gardēde. “Viņai ļoti garšo kaperi, melnās un zaļās olīvas, avokado un daudzi citi produkti, ko bērni nereti uzlūko ar aizdomām. Tāda Dieva dāvana mums, vecākiem, laikam dota atslodzei, jo vecākais bērns Ernests ir pilnīgs pretstats. Man “jāstāv uz galvas” un “jāmet salto uz priekšu un atpakaļ”, lai dēls apēstu kaut ko, kas, manuprāt, būtu saucams par ēdienu,” stāsta Dita Lūriņa un piebilst: “Grēta joprojām dzer mammas pienu, cik vien kārojas. Protams, kad skrienošā mamma ir mājās, tad brokastīs viņa parasti tikai paniekojas, jo pret rītu “guziņa” ir kārtīgi piepildīta ar mammas pienu.”

DIENAS ĒDIENKARTE
Brokastis

  •  Grēta “niekojas” ar mazajiem tomātiņiem un ceptu olu no mammas brokastu šķīvja.
  •  Baltais “BioLakto”, kas ir pats iecienītākais dzēriens un pieejams katrā ēdienreizē.

Pusdienas

  •  Tās ieturam pirms diendusas. Šodien ēdienkartē dārzeņu zupa ar vistas gaļu.

Launags

  •  Pēc gulēšanas rabarberu ķīselis un debesmannā.
  •  Vakarā dodamies pastaigā un līdzi ņemam uzkodas mazam piknikam. Parasti tā ir “Lāču burkānmaize”, ābols un pēdējā laikā iecienītas ir arī vārītas brūnās pupiņas.

Vakariņas

  • Pēc vakara pastaigas griķi ar krējumu, vārīta gaļa un svaigi gurķi.

Naksniņas

  • Pirms vakara miedziņa biezpiens un maize.

Šajā laikā starp ēdienreizēm Grēta arī ēd daudz zemeņu, savukārt īpašie našķi, kas tiek izsniegti regulāri, bet ne bieži, ir “Haribo lācīši” un pa retam gabaliņš “Hematogena”.
“Jāatzīstas – ja Grēta dzīvojas visu dienu ar aukli, tad ēdienkarte ir daudz veselīgāka nekā tad, ja mājās ir vecāki un lielais brālis. Jo tad netiek liegti ne cīsiņi, ne daži čipsi, ne frī kartupeļi, ne arī saldējums. Sirdi mierinām ar domu, ka desas pērkam, pievēršot uzmanību sastāvam, un saldējums ir Rāmkalnu,” atklāj mamma Dita Lūriņa.

Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: “Starp ēdienreizēm nepieciešama 3–4 stundu pauze.”
Ļoti iepriecina fakts, ka Grēta ēd daudzveidīgi un labprāt izmēģina jaunus produktus, jaunas garšas – olīvas, kaperi un avokado tiešām ir bērnam neraksturīga izvēle. Divas lietas, kam jāpievērš uzmanība, – sāls un tauku daudzums. Olīvas un avokado satur nepiesātinātās taukskābes (omega 9 un omega 6), ko mēs pārsvarā uzņemam pārāk maz. Tās mūsu organisms izmanto, lai uzlabotu sirds un asinsvadu sistēmas veselību, stiprinātu organisma imunitāti, uzlabotu ādas stāvokli. Tās veicina bērna normālu augšanu un attīstību. Dienas ieteicamā deva nedrīkst pārsniegt 30–35% no uzņemtā kopējā kaloriju daudzuma jeb 45 grami tauku dienā. Runājot par tādiem produktiem kā olīvas un kaperi, jāatceras, ka 1–3 gadus veciem bērniem sāls dienas deva ir 1,63 grami. Tas ir ļoti maz, bet sālītas olīvas satur 5 gramus sāls uz 100 gramiem. Ja vēl pieskaita sāls daudzumu, ko pievieno pamatēdienam, sāls dienas laikā tiks uzņemts par daudz.
Vēl gribas atgādināt, ka dienā mazam bērnam vajadzētu būt trim pamata ēdienreizēm un divām uzkodām. Bērna gremošanas traktam nepieciešams pilnvērtīgi sagremot apēsto ēdienu un nedaudz arī atpūsties. Ir jābūt 3–4 stundām starp ēdienreizēm, kad bērns nesaņem nekādas uzturvielas, arī ogas, augļus, dārzeņus, jogurtu vai suluAnchor. Ja bērns iecienījis vārītas pupiņas, nevajadzētu tās piedāvāt vakarā, lai nenoslogotu gremošanas traktu. 

Mazs bērns ģimenē ir labs iemesls pārskatīt ģimenes ēdienkarti un iespēju robežās izvairīties no minētajiem našķiem – čipsiem, frī kartupeļiem utt. Kas attiecas uz čipsiem un pārējām ātrajām uzkodām no veikaliem un kafejnīcām, tad šeit uztura speciālisti ir ļoti neiecietīgi. Tādiem produktiem nav jābūt nedz bērna, nedz arī pieaugušā ēdienkartē. Ja šādu ēdienu ļoti kārojas, tos var pagatavot mājās no īstiem kartupeļiem vai citiem dārzeņiem: bietēm, brokoļiem, kāļiem, gatavošanas laikā izmantojot kvalitatīvu eļļu, nepievienojot garšas pastiprinātājus, konservantus un citas pārtikas piedevas. Šādas uzkodas uzturā var lietot arī bērns.