Osteohondroze - nepareizo emociju un vājo muskuļu dēļ

Diagnoze – osteohondroze mūsdienās tiek pierakstīta gandrīz visiem birojos strādājošajiem. Saspringta mugura, sāpes plecu daļā vai jostasvietā patiešām varētu signalizēt, ka muguras muskuļi, saites un skriemeļi nejūtas labi.

Sievietes no osteohondrozes cieš vairāk nekā vīrieši, jo kaulu regulācijas procesā piedalās arī hormoni, kuru līmenis sievietei dzīves laikā organismā mainās.

FOTO: Shutterstock.com

Sievietes no osteohondrozes cieš vairāk nekā vīrieši, jo kaulu regulācijas procesā piedalās arī hormoni, kuru līmenis sievietei dzīves laikā organismā mainās.

 Osteohondroze (jeb spondiloze) dzīves laikā veidojas gandrīz katram cilvēkam. Pētījumi rāda, ka cilvēka organismā kaulu veidošanās un noārdīšanās procesi ir līdzsvarā aptuveni līdz 30 gadiem, bet jau pēc 45 gadu vecuma sasniegšanas kaulu atjaunošanās vairs nespēj kompensēt noārdīšanās procesu. 


Vārds "osteohondroze"sastāv no divām daļām: osteon – kauls un chondros – skrimslis. Faktiski tas nozīmē, ka skrimšļaudi jeb radziņi nepareizas kaula noslodzes dēļ var rasties jebkurā cilvēka ķermeņa daļā, kur kauli ir pārklāti ar skrimšļaudiem. Biežāk tomēr cieš sprands, krūšu un jostas daļa, kur muskuļu vājums ir izteiktāks. Vāji muskuļi nespēj taisni noturēt ķermeni, slodze uz kauliem un skrimšļiem izlīdzinās nevienmērīgi.

Laika gaitā saplacinās arī mugurkaula starpskriemeļu disks, maina savu formu un struktūru. Tas kļūst plānāks, neizturīgāks un zaudē vienu no savām būtiskākajām funkcijām – satricinājumu amortizētāja funkciju, kura tiek nodota daudz mazāk elastīgajam kaulam. Diskos paliek mazāk šķidruma, tie saplok (īpaši tas ir raksturīgi smēķētājiem, kam sašaurinās asinsvadi, tāpēc muguras diskos to praktiski vairs nav). Dabas likums ir tāds, ka tur, kur ir lielāka slodze, tur veidojas kaula izaugumi – osteofīti, kas novērš skriemeļu nestabilitāti, taču sašaurina starpskriemeļu spraugu. Radziņi un bojātais starpskriemeļu disks var kairināt nervus, rodas sāpes, kas ir tipiskas osteohondrozes gadījumā. 
 

Ārsta palīdzība jāmeklē nekavējoties, ja sāpes mugurā pavada kāju vai roku tirpšana, nejutība, grūtības kustēties vai kustināt ekstremitātes. 




Starp citu, sievietes no osteohondrozes cieš vairāk nekā vīrieši, jo kaulu regulācijas procesā piedalās arī hormoni, kuru līmenis sievietei dzīves laikā organismā mainās. Lielā mērā osteohondrozes veidošanās atkarīga arī no profesijas un dzīvesveida: visbiežāk osteohondroze ir cilvēkiem, kuriem ir statiska slodze, - datorspeciālistiem, šoferiem u.c. Tiem, kam ir nepareiza ķermeņa noslogotība, regulāras pārslodzes, kas ir smaga un vienveidīga darba darītāji. Tā ir tipiska darbspējīga vecuma cilvēku kaite. 


Sāpju laikā – nesildīt 
Osteohondroze nav tā slimība, kuras dēļ uzreiz skrienam pie ārsta. Parasti ir visādi iemesli, kāpēc skaudro velkošo vai durošo sāpi mugurā var paciest. Vertebrologs Oļegs Suhorukovs tomēr iesaka akūtu sāpju gadījumā apmeklēt vismaz ģimenes ārstu, kas, iespējams, nosūtīs pie sertificēta manuālā terapeita vai neirologa. Akūtu sāpju gadījumā nekādā ziņā sāpošo vietu nedrīkst sildīt, nav vēlams apmeklēt pirtis, gulēt karstās vannās. Ja sāpes radušās kādas kustības rezultātā vai ceļot smagumus, no šādām situācijām turpmāk jāizvairās. Sāpju laikā vēlams apgulties un ļaut saspringtajiem muskuļiem atslābināties. 


Ja sāpes ilgst divas un vairāk nedēļas, tās var kļūst par hroniskām, kuras ārstēt būs vēl grūtāk. Apmēram 10% gadījumu hroniskas muguras sāpes beidzas ar operāciju, kas gan novērš tiešo sāpju cēloni – atbrīvo saspiesto nervu, bet neizārstē slimību pilnībā. Ārsta palīdzība jāmeklē nekavējoties, ja sāpes mugurā pavada kāju vai roku tirpšana, nejutība, grūtības kustēties vai kustināt ekstremitātes. 
Medicīnas galvenais uzdevums šādā gadījumā ir novērst komplikācijas, kas var rasties, kad kaula radziņi sāk spiest uz nerviem vai audiem apkārt. Ja radziņi aug nervu vai asinsvadu virzienā, problēmas rodas šajos rajonos, bet, ja tie spiež uz mīkstajiem audiem, var rasties muskuļu saspiedums vai iestiepums. Turklāt sāpes var būt ne tikai muguras rajonā, bet jebkur, kur inervē – sūta signālus – nospiestais nervs. Tāpēc nereti osteohondrozes sāpes var būt krūšu apvidū, var sāpēt roka, sāpes un smelgšana atbalsoties arī vēdera dobumā. 


Ātra problēmas risināšana 
Pretsāpju gēli parasti satur pretiekaisuma un asinsriti veicinošus medikamentus, kas, uzsūcoties caur ādu, mazina iekaisuma procesus un sāpes. Tos var lietot, ja muguras sāpes sākušās tikko, bet, ja tās ieilgst, jāmeklē efektīvāki ārstēšanas paņēmieni. 

Ja ir sēdošs darbs, ārsti iesaka vismaz divreiz gadā iziet muguras masāžas kursu. Apmeklējot manuālo terapeitu vai masieri, noteikti jāņem līdzi rentgenogrāfiksās izmeklēšanas rezultāti. Masāža ir pieļaujama tikai pēc tam, kad ir beidzies sāpju akūtais periods. Noteikti jānoskaidro, vai manuālais terapeits ir sertificēts, jo tikai tādam ar uzticēt savus muskuļus un kaulus. Ir bijuši gadījumi, kad pēc muguras masāžas pacientam bijis jāmeklē neirologs, jo muguras sāpes nevis pārgāja, bet gan kļuva neciešamas. 

Reklāma
Reklāma