Bērns viens mājās? Ko nosaka Latvijas likumi

No kāda vecuma bērnu drīkst atstāt mājās vienu? Vai vecākajam bērnam drīkst atstāt pieskatīti bērnudārznieku? Ko šajos jautājumos nosaka Latvijas likumdošana? 

Sākumskolas vecuma bērnam nevajadzētu likt uzņemties atbildību par mazo brāli vai māsu.  Būs labi, ja viņš pats spēs parūpēties par sevi.

FOTO: Shutterstock.com

Sākumskolas vecuma bērnam nevajadzētu likt uzņemties atbildību par mazo brāli vai māsu. Būs labi, ja viņš pats spēs parūpēties par sevi.

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta 6.daļa nosaka, ka vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes. 


Izlasi arī: Traģēdija Ogrē. Pa 4.stāva logu izkrīt un mirst mazulis, kuru pieskatīja 11 gadus vecais brālis


Likums arī nosaka, ka vecāku vai personu, kuras aprūpē bērns nodots, pienākums ir nodrošināt bērna no septiņu līdz trīspadsmit gadu vecumam uzraudzību, lai netiktu apdraudēta viņa dzīvība vai veselība.


Savukārt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā 173.pantā noteikts, ka par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu — vecākiem vai personām, kas viņus aizstāj, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz simt četrdesmit euro.
 

Sākumskolas vecuma bērnam nevajadzētu likt uzņemties atbildību par mazo brāli vai māsu. Ja atgadās kāda ķibele, tad bēdas un trauma ir abiem. Latvijā atbildība likuma priekšā iestājas no 14 gadu vecuma, tātad ne ātrāk pusaudzis ir gatavs atbildēt par mazā brāļa vai māsas pieskatīšanu!


Par optimālo vecumu, kad uz brīdi bērnu var atstāt vienu un pamazām radināt pie patstāvības, piesauc visbiežāk 6 gadu vecumu. Bet sagatavot bērnu vajag jau iepriekš, kā minējām. Pirmo reizi uz ilgāku laika sprīdi atstāt bērnu nav nekad viegli. Tāpēc - jārīkojas pakāpeniski!

Reklāma
Reklāma


Kā sākt pieradināt pie patstāvības?

  • Jāieradina nebaidīties no tumsas un no slēgtām telpām.
  • Bērnam jāprot pašam sevi nodarbināt ilgāku laiku. Kā iemācīt rotaļāties pašam, bez vecāku klātbūtnes? Jau piecu mēnešu vecumā bērni sāk aktīvi interesēties par visu, kas viņiem tiek piedāvāts, jo sevišķi, ja lietiņa ir košā krāsā. Viņiem parādās mīļākās lietiņas, ar kurām konkrētais bērns pēj rotaļāties ilgāku laiku. Dodot bērnam rotaļlietu, laiku pa laikam jāatstāj bērnu ar šo lietiņu vienatnē un jāpavēro viņa reakciju.
  • Esiet tuvumā, kad bērns ieraudas, nomieriniet viņu, un atkal - iedodiet ko tādu, kas novērš uzmanību no asarām. Paši - ārā no telpas. Ar laiku brīdis, ko bērns pavada viens, iepazīstot sevi un apkārtējo pasauli, kļūs garāks. Bērnam var piedāvāt rotaļlietas, kas ir interesantas ne tikai kā rotaļlietas, bet stimulē arī viņa attīstību.
  • Ļaujiet bērnam rotaļāties arī vienam. Nereti par vecākiem runā tikai divās vadlīnijās, iedalot vecākus divās kārtās: tādi, kas ar bērniem spēlējas kopā pārāk daudz, un tādi, kas to dara pārāk maz. Bērnam ir jāļauj rotaļāties vienam jau no agras bērnības. Tieši tā arī notiek viņa pieradināšana pie patstāvības. Neaizmirstiet bērnu motivēt, īpaši uzverot un priecājoties par viņa patstāvību, spēju kaut ko izdarīt bez pieaugušo palīdzības un klātbūtnes!
  • Sākumā bērnu vienu mājās var atstāt tikai uz dažām minūtēm. Jāpieradina bērns pirms tam pie spējas nodarbināt sevi pašam, bez ikminūtes vēršanās pie vecākiem.
  • Atstājot bērnu vienu, viņš vienmēr jābrīdina par savu aiziešanu, jāpaskaidro, kad grasāties atgriezties. Bērni, kas ir jau sešus gadus veci, tomēr daudzmaz orientējas laikā, un aptuvena nojausma par laika vienībām viņiem ir. Paskaidrojiet bērnam, kad atgriezīsieties.

 

Rakstu sērija tapusi sadarbībā ar 

 

Saistītie raksti