Elektriskās un elektroniskās iekārtas

Elektriskās un elektroniskās iekārtas pieder pie videi kaitīgo preču grupas. Kāpēc un kad tās kļūst videi kaitīgas?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Elektriskie un elektroniskie aparāti, piemēram, televizors, dators, ledusskapis, radioaparāts, elektriskās bērnu rotaļlietas, fotofilmiņas, baterijas, kompaktdisku atskaņotājs (un vēl garš saraksts ar tamlīdzīgiem priekšmetiem) satur virkni bīstamu vielu: tādus metālus kā svinu, kadmiju, dzīvsudrabu u. c. Izmetot šos priekšmetus kopā ar sadzīves atkritumiem vai izmetot, kur pagadās, dažādu ārējo vides faktoru iedarbībā metālu savienojumi var sākt sadalīties un kaitīgās vielas var nonākt augsnē, gruntsūdeņos un vēlāk — cilvēka organismā, radot patoloģiskas pārmaiņas atsevišķu orgānu darbībā, izraisot ļaundabīgos audzējus un dažādas mutācijas, kas var ietekmēt nākamās paaudzes. 
 
Vienas no kaitīgajām vielām ir arī freoni, kurus ļoti plaši izmantoja ledusskapjos un saldētājiekārtās kā augstuma aģentu. Nonākot brīvā dabā, freoni noārda ozona slāni, kas Zemi pasargā no Saules ultravioletā starojuma. Pašlaik ozona slāņa noārdīšanās vairs neprogresē, tomēr ozona slānis turpina noārdīties, jo pārsvarā visām šīm kaitīgajām vielām ir ļoti lēns noārdīšanās process — dažām pat 70 gadi.
 
Atbrīvoties no elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem var, tos nogādājot uz tuvāko pieņemšanas punktu, vai, ja iegādājies jaunu iekārtu, tad saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu komersantam, kurš piegādā jaunas mājsaimniecības elektriskās vai elektroniskās iekārtas tieši to lietotājam, jānodrošina mājsaimniecības elektrisko vai elektronisko iekārtu atkritumu pieņemšana, neprasot par to samaksu, ja attiecīgā iekārta ir līdzīga tipa un veikusi tādas pašas funkcijas kā piegādātā iekārta.

 

Materiāls tapis ar biedrības Latvijas zaļā josta atbalstu.
 

Reklāma
Reklāma