Ir mainījies pašvaldību līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem no 1. jūnija

31. maijā noslēdzas valsts atbalsta programma privāto pirmsskolas izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju (aukļu) līdzfinansēšanai. Tas nozīmē, ka ģimenēm, kuru bērniem vieta pašvaldības bērnudārzā netiek nodrošināta, iespējams, turpmāk jārēķinās ar papildu izdevumiem privāta bērnudārza vai aukles pakalpojuma apmaksai. Taču jāuzsver, ka situācija katrā pašvaldībā ir atšķirīga.

Pašvaldībai nav normatīvos aktos noteikta pienākuma nodrošināt arī alternatīvu bērnu  uzraudzības pakalpojuma saņemšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Pašvaldībai nav normatīvos aktos noteikta pienākuma nodrošināt arī alternatīvu bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšanu.

Bērnudārza nodrošināšana – pašvaldības pienākums
Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa paredz pašvaldības pienākumu segt privātas pirmsskolas izglītības iestādes izmaksas gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā. Izmaksas jākompensē tādā apmērā, kas atbilst vienam audzēknim nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā.


Lai ieviestu caurskatāmu un līdzīgu pieeju pašvaldību aprēķinos, cik tad vidēji izmaksā pirmsskolas izglītības nodrošināšana vienam bērnam attiecīgajā novadā vai pilsētā, pērn Ministru kabinetā tika apstiprināti MK noteikumi Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei". Noteikumi stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldība publisko savā mājaslapā internetā.


Līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem ir atšķirīgs
Taču, neskatoties uz to, ka vietvarām ir jāvadās pēc vienotas pirmsskolas izglītības programmas izmaksu aprēķina metodikas, pašvaldību aplēses joprojām ir atšķirīgas. Tas nozīmē, ka pašvaldībās, kuras saskaras ar t.s. bērnudārzu rindu problēmu, vecāku izdevumi par pirmsskolas izglītības pakalpojumu turpmāk var gan samazināties, gan, gluži otrādi, ievērojami palielināties. 
 

Pašvaldības ziņā lemt, vai līdzfinansēt aukles pakalpojumu
No 1. jūnija tiek pārtraukta arī līdzšinējā valsts atbalsta izmaksa privātajiem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem jeb auklēm. Pašvaldībai nav normatīvos aktos noteikta pienākuma nodrošināt arī alternatīvu bērnu  uzraudzības pakalpojuma saņemšanu. Tas nozīmē, ka katras pašvaldības ziņā ir lemt, vai un kādā apmērā atbalstīt bērnu uzraudzības jeb aukļu pakalpojuma līdzfinansēšanu. Tādējādi pašvaldību politika attiecībā uz aukļu pakalpojuma nodrošināšanu katrā novadā atšķiras.
 

Pilnu rakstu lasiet šeit
 

Reklāma
Reklāma

  •  
  •  
  •