Bērnu aizsardzības dienā vēlreiz par svarīgāko – bērnu drošību

Lai arī ik dienu tiek runāts, ka bērni ir mūsu lielākā bagātība un nākotne, statistika liecina, ka Latvijā labie nodomi nesakrīt ar reālo darbību.

Bērnu aizsardzības dienā vēlreiz par svarīgāko – bērnu drošību

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī ik dienu tiek runāts, ka bērni ir mūsu lielākā bagātība un nākotne, statistika liecina, ka Latvijā labie nodomi nesakrīt ar reālo darbību. Statistika par bērnu traumatismu ir vairāk nekā satraucoša. Turklāt nelaimes ar bērniem vairumā gadījumu notiek tiešā vecāku tuvumā, esot mājās vai piemājas teritorijā, vai situācijā, kurā pieaugušie bijuši līdzās un mazo no nelaimes varēja pasargāt. 

 

Pirmo reizi par bērnu labklājību pasaulē sāka runāt 1925. gadā, kad Ženēvā norisinājās Pasaules konference bērnu labklājībai. Pēc II Pasaules kara bērnu labklājības jautājums atkal kļuva aktuāls. Tā 1950. gadā 1. jūnijā pirmo reizi tika atzīmēta Starptautisko Bērnu aizsardzības dienu. Tagad ik gadu 1. jūnijs ir pirmā skolēnu vasaras brīvlaika diena, kad pieaugušos vēlreiz aicina aizdomāties par to, kādu pasauli veidojam un ko varam darīt, lai katra maza dvēselīte augtu drošā un siltā vidē. 

 

Ārsti brīdina par paaugstināta riska zonām
Sākoties siltajam laikam, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uzņemšanās nodaļā ik dienu palīdzību meklē aptuveni 75-85 bērni diennaktī, no kuriem 10 procentiem savainojumi  ir vērtējami kā smagi un nepieciešama turpmākā ārstēšanās stacionārā.  

* Kritieni no augstākiem punktiem - žogi, koki, arī nepabeigtas būves, vaļēji logi un balkoni. Svarīgi neatstāt atvērtus logus un durvis telpās ar maziem bērniem un necelt viņus uz palodzēm, rādot, kas notiek aiz loga. Bērni var to atkārtot, kamēr pieaugušie nav blakus.

* Nepareizi lietoti batuti var radīt sevišķi smagus galvas, mugurkaula sasitumus, kāju un roku mežģījumus un lūzumus. Batutiem jābūt ar aizsargtīklu, nosegtam arī atsperu mehānismam, pa batutu lēkāt drīkst  tikai viens cilvēks.

* Velosipēdi un skrituļdēļi ir aktīvo bērnu prieks. Bet nav ieteicams laist mazos vizināties bez ķiverēm un ceļu aizsargiem. Braukājot ielu tuvumā, bērns var nejauši  izbraukt uz braucamās daļas un pakļūt zem automašīnas.

* Mājdzīvnieku kodumi un skrāpējumi ir iemesls, kādēļ ik gadu  Bērnu slimnīcā pēc palīdzības vēršas vairāk nekā 800 bērnu. Svarīgi iemācīt, ka dzīvnieku nedrīkst  kaitināt, aiztikt, kad tas ēd vai guļ. Tāpat jāuzmanās, dzīvnieka tuvumā vizinoties ar velosipēdu. 

* Svešķermeņi bērnu elpceļos vai gremošanas traktā ir visa gada aktualitāte. Arī pirmklasniekam nereti drošākā vieta, kur glabāt tik vērtīgo naudiņu ir mute, jo vasaras apģērbam nav kabatu. Mazajiem vasarā aktuālāki kļūst arī akmentiņi un gliemežvāki pludmalē, bet vislielāko draudu rada baterijas un magnētiņi.

* Esot peldvietā, visai vecāku uzmanībai būtu jābūt pievērstai savas atvases uzraudzīšanai, jo mazais piedzīvojumu meklētājs, kas rosās ūdens tilpnes tuvumā, itin viegli var tajā iekrist un nemācēt tikt ārā. Otrs kritiskā vecuma posms ir 10 - 16 gadus vecie tīņi. Šajā vecumā bērni vēl nespēj izvērtēt riskus, bet vairs nevēlas klausīt vecākus.

* Drošība ceļu satiksmē ir jautājums, ko, sākoties skolēnu vasaras brīvlaikam, policija aicina vecākus pārrunāt ar bērniem. Pārvadājot atvasi automašīnā, aicina neaizmirst, ka bērniem, kas nav sasnieguši 150 cm augumu, obligāti jālieto speciālie paliktņi. Un ikvienam pasažierim jābūt piesprādzētam. 


Ierakstiet bērna mobilajā telefonā un iemāciet viņam ciparu kombināciju 113. Var gadīties, ka tā noder tad, kad blakus nav pieaugušo un ir nepieciešama steidzama palīdzība. 

Reklāma
Reklāma

 

Noderīgas drošības aplikācijas bērnu un vecāku telefonos

 

eVeselībasPunkts jeb “eHealthPoint
Lietotne, kas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem palīdzēs noteikt zvanītāja atrašanās vietu un līdz ar to daudzās situācijās ātrāk atrast negadījuma vietu, lai palīdzētu pacientiem vai cietušajiem. Ārkārtas brīžos, kad dzīvība ir briesmās, tas ne vienmēr ir tik vienkārši, kā šķiet - savu atrašanās vietu var aizmirst, nezināt vai veselības stāvokļa un citu iemeslu dēļ pat fiziski nespēt nosaukt. Aplikācija eHealthPoint nodrošina to, ka vienlaikus ar zvanu uz NMP dienesta ārkārtas tālruni 113 dispečeriem tiek nodoti arī zvanītāja atrašanās vietas dati (GPS koordinātes). Tāpat dispečeriem automātiski uz elektronisko izsaukuma karti tiek nosūtīti arī nepieciešamie personas dati (vārds, uzvārds, personas kods), ja tālruņa lietotājs iepriekš tos ir ievadījis aplikācijas profila sadaļā.  iOS, Android un WP lietotāji lietotni var lejupielādēt šeit.


“Family GPS locator Kid Control”
 

Ielādējiet to savā telefonā, veriet vaļā, ierakstiet e-pastu, paroli un esat reģistrējies. Bērna telefonā izdari etto pašu. Lielāko daļu no ekrāna aizņem liela karte, kurā var redzēt, kur atrodas bērns vai kāds cits cilvēks, kuru esat pievienojis. 
Tiklīdz bērns būs nonācis noteiktā vietā – mājās, skolā vai pie drauga, vecāku tālrunis saņems par to signālu. Lai izmantotu šo lietotni, ir jāieslēdz atrašanās vietas noteicējs savā un bērnu tālruņos. Lietotne signalizē vecākiem arī tad, ja bērna tālruņa baterija lādējas ārā un drīz bērns nebūs sazvanāms. Android telefoniem lietotne atrodama šeit.


“Bērnu tālrunis” 
 

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunim 116111 ir izveidota bezmaksas aplikācija lietošanai mobilajos tālruņos. Aplikācija galvenokārt paredzēta bērniem un pusaudžiem, lai atvieglotu un dažādotu psiholoģiskās palīdzības saņemšanas iespējas. Ar aplikācijas palīdzību bērni un pusaudži, kas nokļuvuši krīzes situācijā, var zvanīt un saņemt e-konsultācijas. Tieši tāpat ar šīs aplikācijas palīdzību var iegūt informāciju par Uzticības tālruni 116111, būtiskākās ziņas par iespējām pasargāt sevi no vardarbības, informāciju par bērnu tiesībām un pienākumiem, kā arī interneta drošību.  Android telefoniem lietotne atrodama šeit.

 


“Mana drošība” 
 

Valsts policijas mobilā lietotne Mana drošība paredzēta ikvienam, kurš ik dienas rūpējas par savu drošību ceļu satiksmē. Tas ir viegli pieejams un ērti lietojams rīks, kuru izmantojot lietotājs var saņemt informāciju par aktuāliem un svarīgiem drošības jautājumiem, pārbaudīt vai papildināt savas zināšanas, izpildot interaktīvo drošības testu, kā arī uzzināt, kāda ir pareizā rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma. Android telefoniem lietotne atrodama šeit.