Kā savā pagalmā uzstādīt šūpoles?

Laikam gan ikviens no mums atceras vienu no visjautrākajām bērnu izklaidēm – šūpoles. Pat tagad, kad bērnība palikusi vien par skaistām atmiņām, mēs priecājamies šūpoties šūpolēs un uz brīdi atgriežamies tajos laikos, kad ikdienas darbi un rutīna bija kaut kas pilnīgi svešs un nesaprotams. Tādējādi nav nekā pārsteidzoša, ka daļa vecāku, kuri vēlas iepriecināt savas atvases, ļoti nopietni izskata iespēju uzstādīt šūpoles arī savā pagalmā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Protams, ka, plānojot šūpoļu uzstādīšanu privātmājas vai viensētas pagalmā, ļoti bieži mēs apdomājam iespēju uzkonstruēt šūpoles patstāvīgi, jo tā ir ekonomiskāka izvēle, salīdzinot ar jau gatavu šūpoļu iegādi pie speciālistiem, kas tirgo šūpoles, vai elektroniskajos veikalos, piemēram, 220.lv. Un tomēr, nevajadzētu aizmirst, ka gadījumā, ja šūpoles Jūs meistarosiet pats, tad patērēsiet patiešām daudz laika un „ziedosiet” ne vienu vien neironu. Turklāt ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību arī šūpoļu drošībai: tām jābūt piemērotām gan maziem bērniem, gan arī gados vecākiem bērniem, neaizmirstot arī par pieaugušo vēlmi ar prieku tajās pašūpoties.

 

Piemērotas vietas izvēle – puse darba

Speciālisti apgalvo: vispirms jau vajadzētu pārliecināties par to, ka teritorijā, kurā tiek plānots uzstādīt šūpoles, ir pietiekami daudz brīvas vietas. Tas nozīmē, ka apkārt nevajadzētu būt kokiem, krūmiem, lapenei, žogiem, kā arī citām būvēm, aiz kurām šūpoles var aizķerties. Saskaņā ar ieteikumiem, šūpoļu abās pusēs vajadzētu atstāt 1,5 metrus brīvas vietas, bet blakus šūpošanās asij jāpaliek ne mazāk kā 4 metrus brīvas telpas uz abām pusēm. Tad bērns, kurš šūpojas, nevarēs ne aiz kā aizķerties, bet, ja viņš gribēs nolēkt no šūpolēm, viņam būs pietiekami daudz vietas, lai to izdarītu droši.

 

Turklāt ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību arī šūpoļu drošībai: tām jābūt piemērotām gan maziem bērniem, gan arī gados vecākiem bērniem, neaizmirstot arī par pieaugušo vēlmi ar prieku tajās pašūpoties.

 

Liela nozīme šūpoļu drošībā ir virsmas gludumam. Šūpoles drīkst uzstādīt tikai uz līdzenas virsmas. Vajadzētu pievērst uzmanību arī laukumam, uz kura šūpoles tiks uzstādītas, zemes virsmai un tās cietībai. Ideāli, ja virsmai ir vismaz minimālas triecienu amortizācijas īpašības. Tādas īpašības ir smiltīm, šķembām, mulčai, bet šie materiāli var ļoti ātri izplatīties pa visu pagalmu. Tas nozīmē, ka zemes virsma pie šūpolēm būs pastāvīgi jāpapildina, bet izkaisījušās daļiņas var radīt nekārtīgu skatu visā pagalmā. Daļēji piemērota ir arī mīksta zāle, bet bērns, kurš bremzē ar kājām, ļoti ātri tajā izveidos neestētiskas un nedrošas rievas. Tāpēc, ja ir iespējams, vajadzētu izvēlēties speciālus gumijas paliktņus, kas palīdzēs izvairīties no smagām traumām gadījumā, ja bērns nokritīs. Bet asfalts vai grants ir vissliktākā izvēle, nav ieteicams uzstādīt šūpoles uz tādām cietām virsmām.

 

Materiāli šūpolēm – koks vai metāls

Reklāma
Reklāma

Šūpoļu montāžai visbiežāk izvēlas metālu vai koku, atkarībā no šūpoļu karkasa tās var noturēt līdz 500 kg svara, tomēr, lai šūpoles tādu svaru izturētu, būtu stabilas un drošas, vajadzētu atcerēties dažas lietas. Ja Jūs esat nolēmis uzstādīt koka šūpoles, izvēlieties priedes vai ozola apaļkokus vai taisnstūra brusas, kuru diametrs ir vismaz 8 cm. Gadījumā, ja Jūs nolemsiet likt metāla šūpoles, vislabāk izmantot metāla caurules ar 32 mm diametru. Protams, vienmēr var izmantot arī koka un metāla duetu: koka stabi un metāla stienis vai metāla stabi un koka stienis.

 

Vēl viens svarīgs moments, par kuru Jums jāpadomā, ir šūpoļu kopšana. Koka šūpoles, tāpat kā ikviena cita koka lieta, ir jākopj vairāk: koks ir jāimpregnē, regulāri jātīra, jāpārkrāso vai atkārtoti jāpārklāj ar laku. Pretējā gadījumā tas ātri zaudēs savu estētisko izskatu un var sākt sairt. Metāla šūpoles pietiek tikai notīrīt un saeļļot mehānismu, lai tas nečīkstētu.

 

Pārliecinieties par šūpoļu konstrukcijas drošību

Ļoti svarīgi ir izvēlēties atbilstošu šūpoļu karkasu. Saskaņā ar speciālistu teikto, iespējami vairāki varianti: tradicionālās standarta šūpoles, kas sastāv no četriem stabiem un stieņa, tradicionālās šūpoles ar kāpnītēm vai platformu noslīdēšanai, tradicionālās šūpoles, kurās var šūpoties vairāki blakus sēdoši cilvēki, vai šūpoles, kurās var šūpoties, sēžot viens otram pretī.

 

Uzstādot šūpoles, vajadzētu pārliecināties, ka to konstrukcija ir pietiekami stipra un nav nekādas iespējas to nejauši demontēt. Bet tas nozīmē, ka šūpolēm jābūt sastiprinātām ar stiprinājumiem, piemēram, naglām vai kokskrūvēm, vai konstruētām no patstāvīgi fiksējamām detaļām. Šūpoļu konstrukcijai jābūt līdzenai, tām nedrīkst būt stūru un asu izciļņu. Turklāt ļoti svarīgi ir neatstāt spraugas, kurās var iekļūt Jūsu bērna mati vai viņa apģērbs. Šūpolēs nevar palikt tādas vietas, uz kurām bērns var tikt augstāk par 2,5 metriem. Vajadzētu padomāt arī par ieskrējiena augstumu. Nedrīkst uzstādīt tādas šūpoles, kuras griežas 360 grādu leņķī.

 

Šūpoles – lieliska izklaide gan mazuļiem, gan pieaugušajiem, bet to uzstādīšana ir atbildīgs darbs, tāpēc vajadzētu patiesi atbildēt sev uz jautājumu: vai es varēšu visu izdarīt pareizi? Ja domās iezagušās šaubas, uzticiet šo darbu speciālistiem vai iegādājieties jau gatavas šūpoles, lai būtu mierīgs prāts par savu bērnu drošību.