Neauglīgi 15% pāru! Auglības veselības dienās varēs BEZ MAKSAS saņemt konsultācijas neauglības jautājumos

1.jūnijā sāksies Auglības veselības dienas. Tās ilgs līdz nedēļas beigām, un to ietvaros cilvēkiem būs pieejamas bezmaksas konsultācijas auglības veselības jautājumos.

Par reproduktoloģijas iespēju know how kļūst bioloģijas un krio jeb sasaldēšanas tehnoloģiju attīstība, kas ļauj drošā veidā sasaldēt cilvēka bioloģisko materiālu – gan šūnas, gan audus – izmantošanai vēlāk.

FOTO: Shutterstock.com

Par reproduktoloģijas iespēju know how kļūst bioloģijas un krio jeb sasaldēšanas tehnoloģiju attīstība, kas ļauj drošā veidā sasaldēt cilvēka bioloģisko materiālu – gan šūnas, gan audus – izmantošanai vēlāk.

Ar auglības veselības problēmām saskaras vismaz 10% -15% pāru, un neauglība ir viena no visbiežāk sastopamajām saslimšanām cilvēkiem vecumā no 20 līdz 45 gadiem, liecina starptautisku pētījumu dati.

Latvijā 2014.gadā mākslīgās apaugļošanas procedūras IVF (in vitro fertilization jeb “apaugļošana laboratorijā”) rezultātā dzimuši 263 bērni, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Cilvēku auglības problēmas var būt saistītas ar virkni medicīniska rakstura un dzīvesstila iemesliem.


“Starptautiskā bērnu aizsardzības diena ir ļoti cieši saistīta ar demogrāfijas jautājumiem valstī, tostarp ne tikai ar pāra izvēli radīt bērnu, bet arī ar faktiskajām pāra auglības veselības iespējām. Jo cilvēku auglības veselība ir gan valsts demogrāfijas sastāvdaļa, gan tā cieši saistīta ar indivīda vispārējo veselības stāvokli, tostarp fizisko un garīgo veselību un sociālo labklājību. Tāpēc ļoti svarīga ir cilvēku informētība par auglības veselību un tās profilaksi,” stāsta auglības klīnikas “Mama Rīga” valdes loceklis Imants Smirnovs.
 

“Pēdējos 30 gados reproduktoloģijas joma pasaulē ļoti strauji attīstās. Tas nozīmē gan pilnveidotas neauglības ārstniecības iespējas, gan arī pilnīgi jaunas auglības saglabāšanas iespējas,” stāsta Eiropas cilvēka reproduktoloģijas un embrioloģijas asociācijas (ESHRE) biedre un auglības klīnikas “Mama Rīga” vadošā reproduktoloģe Viktorija Zaļetova. 


“Oncofertility” jeb auglība pēc onkoloģiskās saslimšanas izārstēšanas
“Reproduktoloģijas jomā veidojas vairākas apakšnozares, piemēram, ASV un Rietumeiropāstrauji attīstās tendence, kas tiek apzīmēta ar terminu “oncofertility” jeb auglība pēc onkoloģiskās saslimšanas izārstēšanas. Kā zināms, onkoloģisko slimību ārstēšanā tiek izmantoti medikamenti, kas nav savienojami ar auglības funkcijas saglabāšanos. Tāpēc šajā gadījumā ļoti svarīgi ir paspēt paņemt šūnas vai audus līdz ķīmijterapijas uzsākšanai. Savukārt pēc izārstēšanās no vēža vai citas smagas saslimšanas, - un tas var būt pēc vairākiem gadiem, - audi tiek pārstādīti atpakaļ. Audu pārstādīšanas rezultātā sievietei dabiskā veidā atjaunojas hormonālā sistēma, kā rezultātā atjaunojas menstruālais cikls, un pasaules prakse demonstrē grūtniecības iestāšanos iespējas. Papildus tam - līdz ar hormonālās sistēmas atjaunošanos - sieviete atgūst arī savu dabisko enerģiju, uzlabojas pašsajūta, normāli strādā sirds un asinsvadu sistēma, atjaunojas ādas elastība, matu kvalitāte u.tml., kas uzlabo arī sievietes izskatu un emocionālo stāvokli, un līdz ar to arī vispārējo dzīves kvalitāti pēc izārstēšanās no onkoloģiskās saslimšanas. Par šo iespēju šobrīd jūtam gan pacientu, gan ārstu onkologu interesi.


“Social freezing” jeb sociālu mērķu vadīta dzimumšūnu un audu sasaldēšana
Otra pasaules tendence, kas aktīvi attīstās ASV un arī Rietumeiropā, tiek saukta par “social freezing” jeb sociālu mērķu vadīta dzimumšūnu un audu sasaldēšana. Tas nozīmē, ka sieviete jaunībā sasaldē savas šūnas un/vai olnīcu audus ar mērķi tos izmantot briedumā: vai nu klasiski, tas ir, bērna radīšanai vēlāk, vai arī vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanai vēlākos gados, jo jaunības audi brieduma gados spēj ne tikai nodrošināt hormonālo balansu dabīgā veidā, bet arī uzlabot sievietes izskatu; tāpēc līdzās auglības jomai šī tendence sāk ieņemt savu vietu pat skaistumkopšanas industrijā. Šajā gadījumā sievietes šūnu un audu sasaldēšanai piemīt sociālas funkcijas – sieviete brieduma gados droši iesaistās demogrāfijas situācijas uzlabošanā, kā arī uzlabojas viņas pašas dzīves kvalitāte,” stāsta auglības klīnikas “Mama Rīga” vadošā reproduktoloģe Viktorija Zaļetova.


Auglības veselības dienas notiek no 1. līdz 3.jūnijam auglības klīnikā “Mama Rīga”. Tajās pieejamas ārstu - reproduktologa, ginekologa, androloga – bezmaksas konsultācijas, kā arī fizioterapeita un uztura speciālista bezmaksas konsultācijas, jo nereti auglības problēmas saistītas ar mazkustīga dzīvesveida un svara problēmām. Konsultācijām var pieteikties, zvanot pa tālruni 66900400 vai 29494455.

Reklāma
Reklāma


Fakti par neauglību:

  • Latvijā 2012.gada augustā bija apzinātas 7739 personas ar neauglību, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Latvijā nav vienota Neauglības reģistra, līdz ar to nav datu par aktuālo neauglības pacientu skaitu, diagnožu spektru utt. situāciju kopumā.
     
  • Latvijā mākslīgās apaugļošanas procedūras IVF (in vitro fertilization jeb “apaugļošana laboratorijā”) rezultātā 2014.gadā dzimuši 263 bērni, 2013.gadā – 179, 2012.gadā – 153, 2011.gadā – 106 bērni, 2010.gadā – 124 bērni, 2009.gadā – 186 bērni, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Kopš 2012.gada valsts ir daļēji iesaistījusies mākslīgās apaugļošanas finansēšanā. Statistikā iekļaujas gan valsts, gan pašu privātpersonu apmaksātās IVF procedūras.
     
  • Saskaņā ar ASV Nacionālās auglības asociācijas apkopojumu par situāciju pasaulē - neauglības problēma 1/3 gadījumu ir saistīta ar sievietes veselību, 1/3 gadījumu – ar vīrieša veselību un 1/3 gadījumu neauglības iemesls ir pāra veselība, kas saistīta ar abu pārī esošo cilvēku veselības problēmām un tiek saukta par neizskaidrojamu neauglību.
     
  • Neauglība nozīmē, ka pārim vecumā līdz 35 gadiem 12 mēnešu laikā neizdodas ieņemt bērnu, bet pārim, kurā sieviete ir vecumā virs 35 gadiem, tas neizdodas 6 mēnešu laikā. 
     
  • Neauglīgi ir 10% -15% pāru. Tā ir viena no visbiežāk sastopamajām saslimšanām cilvēkiem vecumā no 20 līdz 45 gadiem. Turklāt, jo ilgāk sieviete mēģina palikt stāvoklī bez veiksmīga rezultāta, jo mazākas ir viņas izredzes iegūt grūtniecību bez medicīniskas iejaukšanās, liecina ASV Nacionālās auglības asociācijas apkopotie dati par situāciju pasaulē.
     
  • Medicīnā nodala jēdzienus pirmreizējā neauglība, kas attiecas uz cilvēkiem, kuriem nav bērnu, un otrreizējā neauglība, kas attiecas uz cilvēkiem, kuriem ir viens vai vairāki bērni. 
     
  • Sievietes bioloģiskais vecums ir būtisks faktors bērna ieņemšanai dabiskā ceļā. Ja veselai sievietei 20 vai agrīnos 30 gados ir aptuveni 10% iespējas palikt stāvoklī mēneša laikā, tad 40 gados šīs iespējas ir ap 2% un pat vēl mazāk.
     
  • Reproduktīvo tehnoloģiju asociācija, atsaucoties uz 2013.gada datiem, norāda, ka pāriem, kuros sieviete ir vecumā līdz 35 gadiem, izmantojot kādu no mākslīgās apaugļošanas metodēm un paša pāra bioloģisko materiālu (tas ir, iztiekot bez donora), bērniņš piedzimis 47,7% gadījumu, bet pāriem, kuros sieviete ir vecumā 35 – 37 gadi, veiksmīgs rezultāts bijis 39,2% gadījumu. 
     
  • ASV ģimeņu pētījuma dati liecina, ka 12% sieviešu vismaz vienu reizi dzīvē ir izmantojušas kādu no neauglības ārstēšanas pakalpojumiem, 7,5% vīriešu vecumā līdz 45 gadiem ir vērsušies pie ārsta pēc palīdzības auglības jautājumos. 
     
  • 12% neauglības gadījumu ir saistīti ar sievietes svara problēmām – tas ir pārāk liels vaipārāk mazs. 
     
  • Seksuāli transmisīvās infekcijas ietekmē vīrieša un sievietes dzimumšūnas, visbiežāk tas nozīmē neauglību saslimšanas laikā, bet sekas var palikt uz visu mūžu.
     
  • Starptautiskā seksuālās medicīnas asociācija norāda, ka pārī ar neskaidras izcelsmesneauglību sievietes “auglīgajās dienās” vīrietis jūt tik lielu vienpersonisku atbildību par rezultātu, ka tas ļoti bieži noved pie vīrieša seksuālās disfunkcijas, tas ir, 42% vīriešu saskārušies ar vieglas pakāpes erekcijas disfunkciju, bet 9% - ar erekcijas traucējumiem vidējā un smagā pakāpē.
     
  • ASV 15 štatos apdrošināšana sedz noteikta līmeņa procedūras un izmaksas neauglībasproblēmu ārstēšanā, bet 8 štatos IVF procedūru kompleksu jeb mākslīgās apaugļošanas laboratorijasapstākļos iespējas darba devēji nodrošina darbiniekiem sociālo bonusu paketes ietvaros, liecina ASV Nacionālās auglības asociācijas dati.


Auglības klīnika “Mama Rīga” ir akreditēta ārstniecības iestāde, kurā pieejama poliklīnika, operāciju bloks, Embrioloģijas un reproduktīvās ģenētikas laboratorija (Audu centrs), dienas stacionārs, kriokonservācijas glabātava u.c.. Klīnika saņēmusi Eiropas standartiem atbilstošu Audu un šūnu izmantošanas atļauju. Klientu ārstēšanai klīnikā tiek pielietotas jaunākās un efektīvākās medicīnas tehnoloģijas un ārstēšanas metodes, kas atbilst visām Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization) un Eiropas Savienības noteiktajām prasībām. Efektīvu pakalpojumu nodrošināšanai klīnika pastāvīgi izstrādā savas un pārņem un adoptē Latvijā inovatīvas Eiropas un pasaules medicīnas metodes un tehnoloģijas. Klīnika “Mama Rīga” 2015.gada nogalē saņēma Zāļu valsts aģentūras (ZVA) atļauju Latvijā vēl nereģistrētu darbību veikšanai ar olnīcu audiem, lai palīdzētu sievietēm saglabāt un atjaunot reproduktīvās funkcijas un hormonālo balansu pēc onkoloģisko slimību izārstēšanas. Aprīlī klīnikā darbu sāka Baltijā pirmā olnīcu audu kriobanka - struktūra, kuras ietvaros notiek sievietes olnīcas audu paņemšana, sasaldēšana un uzglabāšana līdz turpmākai audu pārstādīšanai.