Maijā trīskāršojies cietušo bērnu skaits ceļu satiksmē. Svarīgs Valsts policijas aicinājums pieaugušajiem

Maijā notikušie ceļu satiksmes negadījumi iezīmējuši ļoti nepatīkamu ainu bērnu drošībai. Pēdējo četru dienu laikā vien ceļu satiksmes negadījumos cietuši 14 bērni vecumā līdz 14 gadiem, tādēļ Valsts policija vērš transportlīdzekļu vadītāju uzmanību, ka, sākoties vasarai, bērni un jaunieši daudz vairāk laika pavada ārā, tādēļ aicina braukt uzmanīgi.

Bērnu vecāki aicināti ar savām atvasēm pārrunāt drošības jautājumus.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu vecāki aicināti ar savām atvasēm pārrunāt drošības jautājumus.

Šī gada maijs bērniem izrādījies īpaši bīstams – ceļu satiksmes negadījumos cietuši jau 66 bērni, kamēr pērn šajā periodā tika ievainoti 27. Īpaši jāizceļ pēdējo četru dienu laikā notikušie negadījumi, kad tik īsā periodā ceļu satiksmē cietuši jau 14 bērni.

Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artisb Velšs norāda: “Šomēnes bijuši vairāki negadījumi, kuros bērni guvuši traumas. Viens no pēdējo dienu melnākajiem notikumiem pieredzēts Smiltenes novadā, kur kāds piecus gadus vecs zēns, ar velosipēdu izbraucot no mājas iebrauktuves, izbrauca priekšā pa galveno ceļu braucošajai Mitsubishi markas automašīnai. Tā rezultātā zēns pakļuva zem braucošās automašīnas, guva ļoti smagas traumas, un pašlaik ārsti cīnās par mazā zēna dzīvību. Valsts policija jau vairākkārtīgi un ilgstoši ir uzsvērusi, ka būtiska loma bērnu drošības veicināšanā ir tieši bērnu vecākiem – bērni ir jāpieskata, tos nevar atstāt bez uzraudzības, ar bērniem ir jārunā par drošību un noteikumiem, kas jāievēro uz ceļa un sabiedriskās vietās!”

 

Bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, automašīnā drīkst pārvest tikai vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz svaram atbilstoša paliktņa. Bērnam obligāti jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.

 

Reklāma
Reklāma


Kā iepriekš ziņots, vēl kāds negadījums pirmdien noticis Jelgavas novadā, kurā līdz ar automašīnas Audi vadītāju cieta trīs sešgadīgi bērni, kuri nebija piesprādzēti. Par laimi, negadījumā iesaistītās personas neguva smagas traumas, taču situācija varēja izvērsties arī daudz traģiskāk – automašīnai nobraucot no ceļa, transportlīdzeklis iebrauca grāvī un apgāzās uz jumta.

Tādēļ bērnu drošības labad Valsts policija atgādina, ka bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, automašīnā drīkst pārvest tikai vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz svaram atbilstoša paliktņa. Bērnam obligāti jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.

Tāpat, sākoties skolēnu vasaras brīvlaikam, Valsts policija aicina vecākus pārrunāt ar bērniem arī ceļu satiksmes drošības jautājumus, īpaši uzsverot to, ka ceļu drīkst šķērsot tikai pie zaļā luksofora signāla vai pa gājēju pāreju, iepriekš pārliecinoties, vai automašīnas ir apstājušās. Tāpat kopā ar bērnu varat izstaigāt viņa ierastos maršrutus, lai pārliecinātos vai bērns zina, kā pareizi pārvietoties atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem, un ieteikt, kā rīkoties, ja bērna rīcība ir kļūdaina.