Kāds ir izcilas kūkas noslēpums? Speciālistes padomi un medus kūkas RECEPTE

Kūkas un dažādus citus kārumus visbiežāk cepam, lai atzīmētu svētkus, padarītu ikdienu krāšņāku vai iepriecinātu kādu citu! Aizvien populārākas kļūst kūkas, kas ceptas mājas apstākļos, izmantojot dažādas receptes, kuras aizgūtas internetā vai sociālajos tīklos. Izrādās - lai kūka izdotos garda un vizuāli pievilcīga, svarīgi ir ne tikai tas, ko liekam kūkā iekšā, bet arī tas, kur un kā to cepam!

Ciemiņi būs sajūsmā par šādu medus kūku! Foto: Toms Norde

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ciemiņi būs sajūsmā par šādu medus kūku! Foto: Toms Norde

 

Ja agrāk tvaika funkcija cepeškrāsnīs bija pieejama tikai augstas klases restorānos, tad nu cept kūkas un maizi krāsnī ar tvaiku iespējams arī mājas apstākļos. Tvaika krāsns, kura pilda arī standarta cepeškrāsns funkcijas, ieņem arvien nozīmīgāku lomu tirgū, un speciālisti lēš, ka jau pavisam drīz tā mainīs kā tirgu, tā gatavošanas paradumus.

Bet kas tad tik īpašs tvaikam? Gatavojot maltīti tvaika cepeškrāsnī, ēdienam netiek atņemtas organismam svarīgās un nepieciešamās uzturvielas. Turklāt, pievienojot tvaiku maizei, kūkām un citiem konditorejas izstrādājumiem, tie iegūst izteiktāku krāsu, kraukšķīgāku garoziņu, kā arī īpaši mīkstu un gaisīgu tekstūru. No gaisīgas maizes ar kraukšķīgu garoziņu līdz pat mutē kūstošai medus kūkai – ar tvaika funkciju sasniegsiet jaunas kulinārās garšas virsotnes savā virtuvē!

Kūku meistare Anna Panna piedāvā savu iecienītās medus kūkas recepti, kas ar vieglu tvaika pieskārienu kļūs īpaši gaisīga!

 

Sastāvdaļas:

Kūkas kārtām
2 lielas olas 
4 ĒK medus
180g cukura
120g sviesta
1 šķipsniņa smalkās sāls
1 TK sodas
1 ĒK ābolu etiķa
450-500g miltu

Krēmam

250g “Mascarpone” krēmsiera
800g skābā krējuma (vismaz 25%)
100g pūdercukura
1 ĒK medus

Solis nr. 1 – Medus kūkas kārtu sagatavošana

medus kūka

Olas, cukuru un sviestu lieciet karstuma izturīgā bļodā un ūdens peldē izkausējiet. Ik pa brīdim masu varat apmaisīt ar putojamo slotiņu. Kad sviests ir izkusis un cukura graudiņi arī, bļodu varat ņemt nost no karstuma. Atsevišķā mazā trauciņā sajauciet sāli, sodu un etiķi. Samaisiet un lejiet klāt sviesta masai. Kā pēdējos lieciet klāt miltus. Ar koka vai silikona lāpstiņu miltus iemīciet mīklā. Kad sastāvdaļas rūpīgi samīcītas kopā, bļodai pārklājiet pāri pārtikas plēvi un lieciet uz 30 minūtēm ledusskapī atdzesēties. Mīklai jānostāvas, lai tā kļūtu elastīga un nedaudz cietāka. Kad pagājušas 30 minūtes, mīklu ņemiet laukā no ledusskapja un sadaliet astoņās vienādās daļās. Galdu viegli apbirdiniet ar miltiem, lai mīkla nepielīp. Katru no astoņām daļām izrullējiet un, izmantojot šablonu, izgrieziet apļus. 

Reklāma
Reklāma

Solis nr.2 - Medus kūkas kārtu cepšana

medus kūka

Ielejiet 100 ml ūdens cepeškrāsns rezervuārā. Iestatiet cepeškrāsni PluSteam režīmā (tvaika simbols) un uzkarsējiet krāsni līdz 200◦C. Piespiediet tvaika pogu un pagaidiet piecas minūtes. Izgrieztos mīklas apļus lieciet uz pannas un cepiet cepeškrāsnī 5 – 6 minūtes, līdz tie ieguvuši zeltaini brūnu nokrāsu. Pēc cepšanas tos atdzesējiet uz līdzenas virsmas.

Solis nr.3 – Krēma sagatavošana

Medu, pūdercukuru un „Mascarpones” sieru lieciet bļodā un samaisiet, līdz masa kļūst viendabīga. Pievienojiet skābo krējumu un ar mikseri visu kuliet, līdz masa kļuvusi nedaudz biezāka.

Solis nr.4 – Kūkas būvēšana

Sāciet ar pirmo plāksni. To lieciet uz trauka, uz kura pasniegsiet kūku. Tai pa virsu klājiet krēmu. Tā vienu virs otras sakrāmējiet visas plāksnes. Gan ap malām, gan virspusi noklājiet ar krēmu. Kūku lieciet ledusskapī nostāvēties un ievilkties vismaz uz 2 stundām. Dekorēt kūku varat pēc sirds patikas, piemēram, Anna Panna to dekorē ar svaigām ogām un karamelizēto popkornu!

Lai izdodas!


Recepte publicēta sadarbībā ar „Electrolux”

 

Sastāvdaļas