Divgadniekam jubilejas galds. Idejas veselīgiem svētku ēdieniem

Divgadnieka dzimšanas dienas ballīte ir varens notikums – mazulis jau ir pietiekami liels, lai apzinātos pasākuma svarīgumu. Ciemos nāk omītes, draugi un dažāda vecuma brālēni, māsīcas un draugi. Jubilāra vecākiem tas ir izaicinājums – sarūpēt ne vien gardus, bet arī veselīgus un mazo ballētāju acīm tīkamus ēdienus. Idejās un receptēs dalās pavāre, mamma un bloga Lepetitpot.lv autore Inga Kalniņa

Foto: Māris Kiseļovs. Plānojot ballīti divus gadus vecam jubilāram, jāatceras, ka mazajiem nav ne laika, ne vēlēšanās sēdēt pie bagātīgi klātiem galdiem. Viņiem ir laiks pieskriet pie galda, ātri paķert rociņās kaut ko uzkožamu un dotos tālāk.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Māris Kiseļovs. Plānojot ballīti divus gadus vecam jubilāram, jāatceras, ka mazajiem nav ne laika, ne vēlēšanās sēdēt pie bagātīgi klātiem galdiem. Viņiem ir laiks pieskriet pie galda, ātri paķert rociņās kaut ko uzkožamu un dotos tālāk.

Plānojot ballīti divus gadus vecam jubilāram, jāatceras, ka mazajiem nav ne laika, ne vēlēšanās sēdēt pie bagātīgi klātiem galdiem. Viņiem ir laiks pieskriet pie galda, ātri paķert rociņās ko uzkožamu un doties tālāk. Galvenais ir atcerēties – nevajag pārspīlēt ar izvēli, ar sastāvdaļu daudzumu un ēdienu sarežģītību!
 

“Neaizraujies ar dīvainiem garšu salikumiem un pārlieku daudz garšvielām - tās, iespējams, novērtēs bērnu vecāki, bet ne mazie svinību viesi. Nebaidies uz galda likt kopā saldos ēdienus ar sāļajiem ēdieniem, jo mazajiem nav nepieciešams “aukstais”, “siltais” un vēl deserta galds! Galda noformēšanai izmanto pavasara un vasaras krāsas, tad galds iznāks raibu raibais. Un vēl iesaku izvēlēties ēdienus, ko daļēji var pagatavot jau iepriekšējā vakarā,” iesaka pavāre, mamma un bloga Lepetitpot.lv autore Inga Kalniņa
 

Plānojot ēdienus, izmantojiet sezonas aktualitātes. Vasaras ballītes nebūs iedomājamas bez ogām, saldējuma un svaigiem dārzeņiem. Ziemā var likt lietā citus augļus – mandarīnus, apelsīnus un dažādus žāvētos augļus, sukādes.
 

Vēl viena ideja – ir vērts sarūpēt visu nepieciešamo cienasta līdzņemšanai! Katrā ballītē ir kāds mazais, kam svinību laikā ēšana nenāk ne prātā. “Tāpēc ir labi nodrošināties ar mazām, ēdamām dāvaniņām, ko pasniegt katram viesim pirms mājās iešanas, piemēram, sviestmaizes, kas iepriekš satītas kā mazas dāvaniņas. Vai arī glītās papīra tūtiņās var sabērt žāvētus augļus un riekstus, pie ābola vai bumbiera var piesiet balonu,” idejās Mazaisnavlielais.lv dalās Inga Kalniņa. Ja ballītē piedalās mazliet vecāki bērni, tad cienastus visi var pagatavot kopā.

 

ĒDIENKARTE

Sāļās uzkodiņas un buljons

Buljons ar truša gaļas vai liellopu gaļas frikadelēm jeb bumbiņām ir lieliska izvēle! Pasniegšana var būt šāda: tējas tasītēs vai mazās pudelītēs salej buljonu un atsevišķā trauciņā pasniedz frikadeles. Lieliski klāt der mazi maizes grauzdiņi.
 



Pildīta lavaša maizīte
Tradicionāla un ļoti iecienīta uzkoda ballītēm, kā arī piknikiem. Starp citu, šis ir viegls veids, kā bērniem iemānīt dārzeņus. Lavašu pilda ar zaļumu sviestu vai zaļumu krēmu, kas pagatavots no mīkstā kazas siera, dažādiem zaļumiem un mazliet olīveļļas.

Sastāvdaļas zaļumu krēmam:
Dažādi zaļumi, mīkstais kazas siers vai krēmsiers, olīveļļa, citrona, apelsīna vai laima miziņa, jūras sāls, cietais siers, olīves – pēc saimnieces iedvesmas. 

Gatavošana: Visu sablendē un smērē uz maizes vai pilda lavašā. Lavašu satin rullītī, ietin folijā un atstāj uz pāris stundām vai uz nakti ledusskapī, lai ievelkas garšas. Pirms pasniegšanas sagriež. Lai pildīti lavaši būtu vēl gardāki un interesantāki, pildījumu var papildināt ar tomātiem vai citiem dārzeņiem, šķiņķi un/vai sieru.

 


Mazās paipalu oliņas
Izvāra oliņas, saber traukā un liek uz galda. Būs mazajiem gan ko lobīt, gan ēst. Lai labāk mizojas, pēc vārīšanas patur aukstā ūdenī. Mazās paipalu oliņas vienlaikus ir kā galda dekors!




Dārzeņi “podiņā”
Šis ir ēdiens, kura pagatavošanā droši var pieaicināt mazos. No rupjmaizes pagatavo “melnzemi” un tajā sastāda dažādus dārzeņus un odziņas. Ir skaisti gardi un arī veselīgi!



Kā pagatavot melnzemi 
Kā pagatavot melnzemi: Izvēlas kvalitatīvas rupjmaizes mīkstumu, sablenderē vai samīca ar rokām. Liek krāsnī un grila režīmā nedaudz apkaltē. Rupjmaizes vietā var izmantot gatavu rīvmaizi, vārītus brūnos, krāsainos vai melnos rīsus, grūbas. Galvenais ir atcerēties, ka “zemi” bērni gribēs pagaršot. No rupjmaizes uztaisīto “zemi” ber mazos, jaunos puķu podos vai kādā skaistā cepamtraukā un sasprauž tajā jaunos burkāniņus, zaļumus, gurķus, redīsus, zirņus, mini papriku, zemenes vai mellenes. Var pagatavot vairākas dobītes un ļaut bērniem darboties pašiem.



Sīpolu gredzeni
Veselīgo sīpolu gredzenu pagatavošanas recepte top, gredzenus cepot cepeškrāsnī. Tad tie sanāk kraukšķīgi. Vispirms sīpolu riņķus atstāj uz vairākām stundām iemērktus pienā. Tas noņems pikantumu un padarīs tos mīkstus.

Sastāvdaļas: Sīpoli, piens, ola, rīvmaize

Gatavošana: Katru sīpolu riņķi izmērcē olā, rīvmaizē, tad olā un vēlreiz rīvmaizē. Kārto uz cepamā papīra cep, līdz tie ir zeltaini brūni.
 

Pavasara rullīši ar augļiem
Šis ēdiens ir kā augļu suši!

Sastāvdaļas: Dažādi augļi un dārzeņi, ko var viegli sagriezt stienīšos, piemēram, mango, avokado, ābolus, bumbierus. Rīspapīrs, silts ūdens.

Gatavošana: Sagriež augļus un dārzeņus stienīšos. Rīspapīra lapu pamērcē siltā ūdenī, līdz tā kļūst mīksta un caurspīdīga. Tajā tin augļu stienīšus. Lai ēšana būtu vēl patīkamāka, pagatavo kādu saldāku mērci – piemēram, medus un apelsīnu sulas mērci.  Var piedāvāt arī vieglu augļu biezeni.


Ogas vafelēs
Neparasts veids, kā pasniegt ogas! Dažādas ogas saber vafelēs, un katram mazajam ir sava tūtiņa, ar kuru našķēties Vafeles augšējo daļu var greznot ar šokolādi. Ar šokolādi greznoto vafeli liek uz pāris stundām ledusskapī un tad ber iekšā ogas.

 

Svētku kūku receptes
Receptes, kuras drīkstēs ēst bērni, kuriem ir piena produktu vai glutena nepanesība, skaties šeit:

Kūka bērnam - jubilāram, kurš nedrīkst ēst olas, pienu un alerģiskus augļus
Svaigēdāju siera kūka ar ogām un riekstiem, bez miltiem un piena



Bilžu autors – Māris Kiseļovs, stils – Linda Vilmansone,  receptes – Inga Kalnina