Aktīvā velosezona ir sākusies: policija atgādina par satiksmes drošību un noteikumiem

Ar pavasara un siltā laika iestāšanos ir sākusies aktīva velosezona. Gan pilsētās, gan ārpus tām ir vērojams būtisks velosipēdistu skaita pieaugums, tādēļ palielinās arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti. Policija aicina riteņbraucējus aktīvāk domāt par savu drošību ceļu satiksmē, kā arī rūpēties par sava velosipēda drošību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

velodrosiba uz cela

 

Palielinoties riteņbraucēju skaitam ceļu satiksmē, pieaug arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti. Šā gada pirmajos četros mēnešos fiksēti 105 ceļu satiksmes negadījumi, kuros ievainoti 56, bet bojā gājis viens riteņbraucējs. Pērnā gada pirmajos četros mēnešos fiksēti 114 ceļu satiksmes negadījumi, kuros ievainoti 74, bet bojā gājuši 3 velosipēdisti.

 

Lai arī statistikas dati liecina, ka negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti, ir samazinājies, policija aicina būt vērīgiem un atgādina, ka arī velosipēdisti ir ceļu satiksmes dalībnieki, uz kuriem attiecas visas ceļu satiksmē minētās prasības. Proti, ceļu satiksmes noteikumu izpratnē velosipēda vadītājs ir transportlīdzekļa vadītājs, kurš par šo noteikumu ievērošanu nes atbildību.

 

Dažas svarīgākās prasības, kuras riteņbraucējiem noteikti ir jāievēro, braucot ar velosipēdu:

  • tam vienmēr ir jābūt tehniskā kārtībā, tai skaitā aprīkotam ar bremzēm;

  • braucot pa brauktuvi vai nomali, velosipēda vadītājam ir jābūt velosipēda vai jebkura mehāniskā transportlīdzekļa vadītāja apliecībai;

  • braukt pa brauktuvi vai nomali atļauts personām, kas nav jaunākas par 12 gadiem;

  • braukt pa brauktuvi vai nomali pilngadīgas personas pavadībā atļauts bērniem, kas ir vecāki pa 7 gadiem;

  • bērniem obligāti jālieto aizsargķivere, tai jābūt aizsprādzētai;

  • velosipēdu vadītājiem jābrauc vienā rindā tuvāk brauktuves labajai malai;

  • ieteicams, lai mugurā būtu spilgtas krāsas apģērbs ar gaismu atstarojošiem elementiem;

  • diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamības redzamības apstākļos jābūt aprīkotam ar gaismu atstarojošiem elementiem, kā arī iedegtiem gaismas lukturīšiem – priekšā jādeg baltam gaismas lukturim, aizmugurē – sarkanam.

 

Ar šā gada 1.janvāri spēkā stājās jaunie Ceļu satiksmes noteikumi, kuru mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, īpašu uzmanību vēršot uz mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem. Par jaunumiem Ceļu satiksmes noteikumos iespējams uzzināt šeit.

Reklāma
Reklāma

 

Valsts policija aicina satiksmes dalībniekiem cienīt vienam otru, neatkarīgi no tā vai esam autovadītāji, riteņbraucēji vai gājēji.

 

Šā gada pirmajos četros mēnešos fiksēti 105 ceļu satiksmes negadījumi, kuros ievainoti 56, bet bojā gājis viens riteņbraucējs.

 

Valsts policija atgādina, ka ar velosezonas aktīvu sākumu, arī velosipēdu zagļi kļuvuši aktīvāki. Šogad valstī reģistrēts jau 341 velosipēdu zādzību gadījums, no kuriem 182 fiksēti Rīgas reģionā. Velosipēdu zādzību skaits īpaši audzis pēdējos mēnešos, tādēļ policija aicina riteņbraucējus rūpēties par savu velosipēdu drošību. Jāpiebilst, ka šie dati tomēr neataino patieso nozagto velosipēdu skaitu, jo nereti vienā zādzības gadījumā tiek nozagts vairāk nekā viens velosipēds.

 

Policija aicina velosipēdu īpašniekus iepazīties ar padomiem, kā parūpēties par sava transportlīdzekļa drošību. Ar velosipēda drošības pasākumiem iespējams iepazīties šeit.