Muzeju nakts atver DURVIS. Kurp doties, lai bērniem interesanti

Šogad "Muzeju nakts 2016" tēma ir "Durvis". Smagās ozolkoka un vieglās plastikāta, lielās parādes durvis un mazās pažobeles durtiņas. Durvis kā amata meistarstiķis un durvis kā mākslas darbs.

Foto no Rīgas ZOO arhīva - dzīvnieku skeletu ekspozīcija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Rīgas ZOO arhīva - dzīvnieku skeletu ekspozīcija

Durvis ir sākums un robežšķirtne starp iekšējo un ārpasauli, starp „pirms” un „ pēc”, starp zināmo un nezināmo, starp savējiem un svešajiem. Durvju tēma caurvij visas šī gada ekspozīcijas. Jums tikai jāizvēlas, kurā virzienā doties un ko baudīt. 

Esam apkopjuši, mūsuprāt, atraktīvākos muzeju piedāvājumus Latvijā, kas īpaši interesanti varētu būt ģimenēmm ar bērniem. 


MUZEJI UN PASĀKUMI RĪGĀ
Vēstures nakts Zoodārzā

Savukārt Rīgā Zooloģiskais dārzs piedāvā Vēstures nakti Zoodārzā. Kases 21. maijā strādās līdz plkst. 22.00, bet uzturēties dārzā varēs līdz plkst. 23.30. No plkst. 18.00-22.00 ikviena ieejas biļete maksās tikai 2,00 €. Jāatzīmē, ka bērniem, kas nav sasnieguši 4 gadu vecumu, kā arī senioriem, kam jau 70 gadi, ieeja ir bez maksas.  Interesenti  varēs doties izzinošā ekskursijā gidu pavadībā pa dārza vēsturiskajām vietām.  Pulcēšanās plkst. 18.30 un 19.30 pie leģendārās zoodārza melnās priedes, ko stādījis Rīgas dārzu un parku direktors un zoodārza plānojuma autors Georgs Kūfalts.

Kasēs var paņemt karti Vēsturiskās vietas Rīgas Zoodārzā, pastāvīgi iziet vēsturisko vietu maršrutu, pareizi atbildēt uz jautājumiem un saņemt balvu no Zooloģiskā dārza.


Četri velomaršruti Rīgas muzeju apceļošanai
Šogad ir izstrādāts arī speciāls maršruts tiem, kas ikdienā labprāt pārvietojas ar velosipēdiem.  Ieeja pasākumos akcijas norises laikā ir bez maksas. Visus maršrutus var apskatīt šeit


Baložu kūdras muzeja dzelzceļš
Baložos, Ķekavas novadā no plkst. 19.00–01.00 ceļojums pa šaursliežu dzelzceļu uz kūdras ieguves pasauli. Izbrauciens ar šaursliežu motordrezīnu līdz kūdras fabrikai, iespēja aplūkot kūdras ieguves tehniku un autentisku kūdras strādnieku lauka virtuvi – ēdnīcas vagonu.
Brauciena sākums Baložos, Bērzu ielas galā, 175 m no krustojuma ar Dārzu ielu. Izbrauciens par ziedojumiem. Sliktu laikapstākļu, kā arī mitra laika gadījumā pasākums nenotiks, jo daļa no tā notiek uz kūdras klājuma.


Latvijas Republikas Saeima: Durvis no pagātnes uz nākotni – Brīvības ceļš
19.00–24.00    Ekspozīcija „Durvis no pagātnes un nākotni #BrīvībasCeļš.” Līdzās ekspozīcijai varēs apskatīt arī parlamenta interjeru un Sēžu zāli. Saeimas apmeklētājiem obligāti jābūt līdzi personu apliecinošam dokumentam ar fotogrāfiju un personas kodu. Tiks veikta arī personu kontrole un mantu drošības pārbaude. Papildu informāciju skatīties Saeimas mājaslapā.


Rīgas Kinomuzejs: Durvis uz radošo brīvību
19.00–22.00    Ekspozīcija „Kino skapis” un izstāde „Uzminēt brīnumu. Rozes Stiebras un Anša Bērziņa animācijas filmas”.
19.00–24.00    Izzinošā orientēšanās spēle “Durvis uz brīvību” Muzeju salā Vecrīgā (Kino muzejs, Sporta muzejs, Tautas frontes muzejs, Fotogrāfijas muzejs).
22.00–01.00    Kino un foto programma “Durvis uz radošo brīvību” muzeja pagalmā ar īsfilmām, kinohronikām, fotogalerijām no Muzeju salas dalībnieku krājumiem.


Latvijas Nacionālais vēstures muzejs
12.00    Pasākums cikla „Muzejs ģimenēm” nodarbība „Latvijas muižu stāsti”. 
19.00–01.00    Atver Latvijas Nacionālā vēstures muzeja durvis!
Pirmo reizi Muzeju naktī atvērta visa Latvijas vēstures ekspozīcija. Slepenās durvis. Izstāde „Prāga caur slepenpolicijas objektīvu”. Izstāde tapusi sadarbībā ar Čehijas Republikas vēstniecību Latvijā. Durvis uz nākotni. Muzeja vizualizācija Rīgas pilī. 
Zīmēšanas studija bērniem „Kas slēpjas aiz muzeja durvīm?”


PASĀKUMI ZEMGALĒ
Krustpils dzelzceļa stacijā senlaicīgo vilcienu parāde

15.00–01.00   Pirmo reizi Latvijā dzelzceļa transporta līdzekļu parāde Krustpils stacijā. Iespēja tuvāk iepazīt sliežu remonta mašīnas, modernizētās dīzeļlokomotīves un tālsatiksmes pasažieru vagonu, baudīt restorānvagona labumus. 


Muzeju nakts pasākums Ziemassvētku kauju muzejā
Ziemassvētku kauju muzejs atrodas Jelgavas novada Valgundes pagasta “Mangaļos”, kur šogad lakstīgalu dziesmu pavadījumā varēs iepazīt Latvijas laika karavīru ikdienu. 

16.00 – 21.00 – dažādi militāri sportiska rakstura uzdevumi jaunsargu vadībā un īpaša meklēšanas spēle “IZLŪKS” (jeb kā tagad moderni teikt kvests) visiem vecumiem.
21.00 piedāvāsim padzert pēc strēlnieku receptēm uz ugunskura vārītu tēju.
22.00 nakts pārgājiens (apmēram 2 km) ar strēlnieku atmiņu lasījumiem (līdzi jāņem lukturītis!)

 

Reklāma
Reklāma

Viduslaiku apmetne Mežotnes pilskalnā
Pasākums notiek Mežotnē, Rundāles novadā.
19.00–22.00    Viduslaiku 10.–12. gs. apmetne Mežotnes pilskalnā. Seno amatu demonstrējumi.
19.00–19.30    Vakara kauja Mežotnes pilskalnā.
19.30–21.00    Ieroču spēles.
 


PASĀKUMI KURZEMĒ
Džūkstes pasaku muzejs: Atver sirdi pasakai
19.00–01.00    „Sprīdīša ceļojums”. Aktivitātes un rotaļas rotaļu istabā.
19.00–24.00    Radošās darbnīcas: „Uzmini! Kā un ar ko, bet atver durvis uz savu pasaku”, „Atslēdziņas, kas sliņķi izmācījušas”.
20.00–01.00    Džūkstes Pasaku kluba stāstnieku nakts.
20.00–01.00    Roku lellīšu un ēnu teātra izrādes ar apmeklētāju piedalīšanos.
19.00–01.00    Izstāžu „Atslēdziņa”, „Ko vecais ozols pastāstīja”, „Klausies, ko māte un tēvs saka”, „Novadnieki”, „A. Lerha-Puškaiša pasakas par dabu”, „Ciemos pie Puškaiša”, „Kurbads”, „Aijā, žūžū lāča bērni” un ekspozīcijas „A. Lerhis–Puškaitis un pasakas” apskate.
19.00–24.00    Izjādes ar zirgu Pasaku dārzā (2.00 EUR).



Vakara stāsti Cīruļos un Vēstures nakts  Zoodārzā
Muzeju naktī, 21. maijā plaši vaļā vērti būs arī Rīgas Zoodārza un zoodārza filiāles “Cīruļi” vārti un durvis. 

Tas nozīmē, ka apmeklētājiem būs iespēja apskatīt dzīvniekus un vērot to uzvedību vakarā. Un tā ir savādāka nekā apmeklētājiem ierastajā laikā. Ne velti, vakaros un no rītiem dzīvnieki dzīvo, bet pa dienu strādā. 

21. maijā pirmo reizi ikviens interesents varēs izbaudīt Vakara stāstus Rīgas Zoodārza filiālē “Cīruļi”. “Cīruļu’’ kases strādās līdz plkst. 22.00, bet pa vakara mierā iegrimušo teritoriju staigāt un vērot dzīvniekus varēs līdz plkst. 23.00. Izdrukājot un “Cīruļu” kasē uzrādot kuponu no uzziņu dienesta 1188 mājaslapas,varēs saņemt ieejas biļetes atlaidi 50% no pamatcenas – pieaugušiem 2,00 €, bērniem un pensionāriem  – 1,50 € un studentiem – 1,75 €. Kupons šeit: http://ej.uz/Ciruli_kupons_2016

No plkst. 18.00 gaidīs zinoši zoodārza filiāles darbinieki  un kopīgā ekskursijā varēsiet doties pa lauku miera un harmonijas pielietajiem laukiem, vērojot vakarējošus dzīvniekus un klausoties interesantus stāstus par “Cīruļu” iemītniekiem un par zoodārza filiāles raibajiem piedzīvojumiem gadu gaitā. Varbūt izdosies sastapt “Cīruļu” mītiskos iemītniekus Akmeņgrauzi, Silvazauru un Kuršu Ķoniņu.


MUZEJI UN PASĀKUMI LATGALĒ 
Un aiz katrām durvīm burvis: Latgales mākslas un amatniecības centrs Līvānos

Durvis vērsies no plkst. 19.00 līdz 24.00   
Saimniecībā nevajadzīgo atslēgu vākšanas akcija ar mērķi Līvānu pilsētā no sanestajām atslēgām izveidot tematisku soliņu ar pilsētas moto “Līvāni, atslēga Latgales vārtos!”.
Ekspozīciju zāle „Amatnieki Latgalē 19. – 20. gs.” Kokamatnieka veidoto koka spēļu izspēle (iespēja iegādāties meistara darinātās spēles par meistara norādītajām cenām).
Līvānu stikla muzeja ekspozīcija. Daiņa Gudovska personālizstāde.
Izstāžu zāle. Zinātkāres centra bērniem “Zili brīnumi” paraugdemonstrējumi.
Konferenču zāle. Iededz gaismu pie savām durvīm – gaismas lukturu apgleznošanas radošā darbnīca ar iespēju līdzdarboties.
Izkrāso savas durvis! Durvju izkrāsošanas radošā darbnīca ar iespēju līdzdarboties.
Keramikas darbnīca. Katram savs! Atslēgas piekariņu veidošanas radošā darbnīca ar iespēju līdzdarboties.


PASĀKUMI UN MUZEJI VIDZEMĒ
Āraišu arheoloģiskais muzejparks, drabešu muižas amatu māja, āraišu vējdzirnavas: Āraišu aizdurvēs
Aktivitātes no plkst. 19. līdz 23.00.
Foto izstādes „Āraišu durvis” atklāšana siena šķūnī.
Dzīve aiz ezerpils durtiņām.
Kas notiek aiz Āraišu vējdzirnavu durvīm?
Plkst. 21.30    Drabešu muižas durvis, durtiņas lukturīšu gaismā.
Plkst. 22.00    Koncerts „Tautasdziesmas kokļu skaņās” aiz Āraišu baznīcas durvīm.
Plkst. 23.00    Stāstu vakars „Speķamaize” Drabešu muižas Amatu mājā.
 

Rūdolfa Blaumaņa memoriālais muzejs „Braki”: Atver durvis un ienāc „Braku” pasaulē!
19.00–21.00    Literāri muzikāls sarīkojums „Durvis uz dažādo muzeju pasauli”. Tikšanās ar mākslinieci Inesi Jakobi un viņas vadītā radošā darbnīca „Zīmējumi ar kartupeli”.
21.00–23.00    Aktivitātes un darbnīcas „Braku” teritorijā:
Nakts orientēšanās „Atver durvis uz R. Blaumaņa darbu pasauli!”. Kontrolpunkti – Tomuļu mātes ūdens tūres, Velniņi elles ugunīs, Tālavas taurētājs sauc, Esam purva bridēji, Ieviņas un Kārlēna trakulības.
20.00–23.00    Atrakciju parks „Braku takas” – kāpelēšanas un rūdījuma trase „Durvis uz noslēpumiem un brīnumiem”.

 

Visa informācija par Muzeju nakts pasākumiem ŠEIT.