Aicinājums parakstīties par izmaiņām likumā "10 BRĪVAS DIENAS NEDZĪVI DZIMUŠU BĒRNIŅU TĒVIEM!"

Par Paternitātes pabalsta saņēmēju būtu jānosaka arī nedzīvi dzimuša bērniņa tēvs. 

Ģimenēm, kurām nākotnē būtu jāsaskaras ar līdzīgu traģēdiju, tas būs neatsverams atbalsts šādā brīdī būt kopā un iespēja abiem vecākiem visu laiku veltīt ģimenei un viens otra atbalstam, kas ir visbūtiskākais šādā situācijā

FOTO: Shutterstock.com

Ģimenēm, kurām nākotnē būtu jāsaskaras ar līdzīgu traģēdiju, tas būs neatsverams atbalsts šādā brīdī būt kopā un iespēja abiem vecākiem visu laiku veltīt ģimenei un viens otra atbalstam, kas ir visbūtiskākais šādā situācijā

Latvijas normatīvajos aktos minēts, ka par nedzīvi dzimušu bērniņu tiek uzskatīts bērniņš pēc 22. grūtniecības nedēļas. Portālā ManaBalss.lv publicēta iniciatīva ““10 BRĪVAS DIENAS NEDZĪVI DZIMUŠU BĒRNIŅU TĒVIEM!”.
Ir jāsavāc 10.000 parakstu, lai šo iniciatīvu varētu virzīt talāk uz izskatīšanu Saeimā. 
 

Likumdošana un normatīvie akti uz doto brīdi šādu iespēju neparedz, liekot šādas nelaimes gadījumā tēvam doties ierastās darba gaitās jau RĪT, it kā nekas nebūtu noticis, un māmiņu atstājot vienu ar visām savām domām un pārdzīvojumiem. Tas ir pilnīgi nepieņemami, necilvēcīgi un ļoti tuvredzīgi. 

Lasi arī: 
Sociālie pabalsti, ja bērns piedzimis pirms laika un bērna nāves gadījumā

Izmaiņas likumā: atļaus līdz 22. grūtniecības nedēļai nedzīvi dzimušo bērnu apglabāšanu

 

"Ar šo iniciatīvu vēlamies panākt iespēju nedzīvi dzimušo bērniņu vecākiem pēc traģiskā notikuma būt kopā un kopīgi mēģināt pārdzīvot notikušo nelaimi. Šīs 10 dienas ir ārkārtīgi būtiskas, lai veicinātu vecāku spēju izdzīvot un pārdzīvot notikušo kopā un atbalstīt vienam otru.

 

Paši esam izgājuši cauri šai rūgtajai pieredzei un ar pārliecību varam apgalvot, ka šīs izmaiņas ir obligātas, lai kaut nedaudz veicinātu šādu vecāku atkopšanos un vēlmi arī nākotnē plānot bērniņus un kuplināt Latvijas ģimenes.

Reklāma
Reklāma

Veicot aprēķinu, kāds būtu gada skatījumā nepieciešamais Latvijas valsts ieguldījums šādas iniciatīvas ieviešanai normatīvajos aktos, redzam, ka te ir nepieciešama tikai politiskā griba ieviest nepieciešamās izmaiņas.

Vidējā bruto alga Latvijā 2015 - 818,00 eiro
Paternitātes pabalsta likme 80%  
Pabalsts 10 dienas 218,13  eiro
Vidējais nedzīvi dzimušo bērniņu skaits gadā (2010-2014)* 110 

Valsts izdevumi gadā 23 994,67 eiro


Ieviešot šīs izmaiņas uz valsts budžeta fona naudiskais ieguldījums ir tik niecīgs, salīdzinot ar to, ko ģimenēm dos šīs 10 dienas kopā ar tēvu! Ģimenēm, kurām nākotnē būtu jāsaskaras ar līdzīgu traģēdiju, tas būs neatsverams atbalsts šādā brīdī būt kopā un iespēja abiem vecākiem visu laiku veltīt ģimenei un viens otra atbalstam, kas ir visbūtiskākais šādā situācijā. Aicinām atbalstīt Latviju ar spēcīgām ģimenēm un panākt cilvēcīgākus apstākļus vecākiem zaudējot bērniņu, parakstoties portālā ManaBalss.lv zem iniciatīvas “10 BRĪVAS DIENAS NEDZĪVI DZIMUŠU BĒRNIŅU TĒVIEM!”" 

Links uz iniciatīvu portālā ManaBalss.lv: https://manabalss.lv/i/1006

 

*Centrālās statistikas pārvaldes dati