Kāpēc neuzķerties uz viena produkta diētām?

Informācija par diētām ir visur. Katrā interneta portālā, kas veltīts veselīgam dzīvesveidam, katrā sieviešu žurnālā būs vismaz viena sadaļa, kas veltīta diētām. Sociologi ir pierādījuši, ka diētas ir viena no vispopulārākajām sarunu tēmām sieviešu vidū. Ir izgudrots vairāk nekā 28 000 diētu, un vismaz 2/3 no visām pasaules sievietēm ir izmeģinājušas vienu vai pat vairākas.

Lietojot uzturā vienu produktu, mēs nespējam nodrošināt organismam vajadzīgo kaloriju skaitu – jo, lai to izdarītu, viens produkts ir jāpatērē tādos daudzumos, kādi cilvēkam nav pieņemami.

FOTO: Shutterstock.com

Lietojot uzturā vienu produktu, mēs nespējam nodrošināt organismam vajadzīgo kaloriju skaitu – jo, lai to izdarītu, viens produkts ir jāpatērē tādos daudzumos, kādi cilvēkam nav pieņemami.

 

Iespējams, Jūs arī esat viena no viņām. Un, ja Jūs joprojām ticat mītiem par ātru un efektīvu notievēšanu, aicinu Jūs rūpīgi izvērtēt to, par ko sieviešu žurnāli un interneta portāli klusē – par riskiem un nevēlamajiem radikālo diētu blakusefektiem.

 

Kas ir monodiētas?
Monokomponentu diētas, jeb monodiētas – tā zinātniski sauc uztura shēmas, kuras paredz tikai viena produkta lietošanu kādā laikā posmā. Masu medijos tās ir sastopamas zem nosaukiem „griķu diēta”, „kefīra diēta”, „biezpiena diēta”, „šokolādes diēta” – variāciju ir ļoti daudz. Tās apsola, ka nedēļas laikā Jūs tiksiet vaļā no 3 – 5 kilogramiem. Diētas aprakstam parasti ir pievienotas iedvesmojošas, skaistas bildītes – un cilvēks uzķeras.

Neviens produkts nespēj nodrošināt mūs ar pilnvērtīgu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu komplektu, tāpēc viena produkta ilgstoša lietošana noved pie avitaminozes.

Kāpēc monodiētas ir tik populāras?
Monodiētas neprasa lielu piepūli: nav nepieciešams meklēt veselīgas receptes, pirkt veikalā diētiskus produktus, skaitīt kalorijas. Turklāt, tievēšanas procesu nodrošina produkts, kas cilvēkam ļoti garšo – vai nav vilinoši nedēļu pārtikt no šokolādes un tievēt? Svari jau no otrās dienas rāda mazākus un mazākus skaitļus (jo svars pazūd uz ūdens rēķina) – tas cilvēkam rada eiforiju, vēlmi diētu turpināt tik ilgi, cik iespējams. Rodas vieglas uzvaras ilūzija un mēs aizmirstam, ka tievēšana ir pakāpenisks un lēns process, kas prasa visa dzīves stila un ritma pārvērtēšanu. Cilvēki ar lielu gribasspēku spēj izturēt tādas diētas mēnešiem ilgi. Bet kas notiek tālāk?

 

Kā monodiētas darbojas un kas notiek, atgriežoties pie normāla uztura?
Lietojot uzturā vienu produktu, mēs nespējam nodrošināt organismam vajadzīgo kaloriju skaitu – jo, lai to izdarītu, viens produkts ir jāpatērē tādos daudzumos, kādi cilvēkam nav pieņemami. Rodas enerģijas deficīts un svars iet nost ... uz ūdens, elektrolītu, un, pats svarīgakais, muskuļmasas rēķina, jo monodiētas parati nespēj nodrošināt vajadzīgo olbaltumvielu daudzumu, no kā „būvēt” muskuļus. Muskuļmasas samazināšanās noved pie tā, ka palēninās vielmaiņa. Ir pierādīts, ka muskļi pat miera stāvoklī patērē vairāk enerģijas nekā taukaudi un citi audi. Un tagad iedomājamies situāciju: pēc diētas cilvēkam ir mazāka muskuļmasa nekā pirms tās, savukārt taukaudu masa palikusi nemainīga. Muskuļi izmanto enerģiju mazāk efektīvi, turklāt organisms ieslēdza bioloģisko vielmaiņas palēnināšanas mehānismu – tas jūt, ka pienākuši „bada laiki” un visu iegūto enerģiju pārstrādā rezervei taukos. Kas notiek, ja cilvēks atsāk ierasto uztura režīmu? Svars nāk atpakaļ ar uzviju, jo vielmaiņa joprojām strāda lēni. Cilvēks ir vīlies sevī un atkal mēģinās kārtējo brīnumdiētu, nodarot vēl lielāku ļaunumu savai veselībai.
Turklāt, neviens produkts nespēj nodrošināt mūs ar pilnvērtīgu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu komplektu, tāpēc viena produkta ilgstoša lietošana noved pie avitaminozes.

 

Reklāma
Reklāma

Monodiētu kaitīgums
Biezpiena diēta pārslogo organismu ar olbaltumvielām, kas traucē normālai nieru darbībai. Rudenī populārā arbūzu diēta arī pārslogo nieres, kuram jāizvada pārmērīgi daudz šķidruma. Šokolādes diēta uzbudina nervu sistēmu un sekmē to, ka asinīs ir pastāvīgi paaugstināts insulīna līmenis, kas ir cukura diabēta riska faktors. Kefīra diēta paaugstina kuņģa skābumu.
Nedrīkst jaukt atslodzes dienas ar diētu. Atslodzes dienas ir ļoti noderīgas organismam un tas, ka vienu dienu tiks patērēts tikai viens produkts, Jums nāks par labu. Bet atslodze nedrīkst turpināties ilgāk par 3 dienām.

 

Tievēšana ir sarežģīts, lēns un pakāpenisks process, kas iekļauj sevī ēdienkartes izmaiņas, sporta aktivitātes un dienas režīma ievērošanu. Tas prasa milzīgu gribasspēku un sniedz patiesi stabilus, veselīgus rezultātus. Neticiet vieglām uzvarām.


 
Autore: uztura speciāliste Ksenija Andrijanova

 


Raksta publicēšanu atbalsta Svara korekcijas centrs „Academy Vitality” (Vitalitātes Akadēmija)