Saldumi, trekna pārtika, stress… Priekšnosacījumi, lai iedzīvotos 2. tipa cukura diabētā

Nav nekāds noslēpums, ka liekais svars rada ne vien nepatiku par savu attēlu spogulī, bet arī daudz un dažādas veselības problēmas. Viena no problēmām, kas rodas nepareiza dzīvesveida dēļ, ir 2. tipa cukura diabēts. Lai cik nepatīkami to dzirdēt, bet šī bieži ir mūsu pašu izvēles diktēta slimība. Saldumi, trekna pārtika, stress… Samazinot svaru, slimību iespējams apturēt – uzsver Vitalitātes akadēmijas ārsts Vjačeslavs Černišovs. Tāpat arī dažas delikātas veselības problēmas...

Pierādīts, ka līdz ar katriem pieciem zaudētajiem kilogramiem par vienu vienību samazinās arī cukura līmenis asinīs.

FOTO: Shutterstock.com

Pierādīts, ka līdz ar katriem pieciem zaudētajiem kilogramiem par vienu vienību samazinās arī cukura līmenis asinīs.

 

Apēdot ogļhidrātus, cukura līmenis asinīs paaugstinās, kas dod signālu aizkuņģa dziedzera šūnām izstrādāt insulīnu – hormonu, kas palīdz cukuram nokļūt vajadzīgajās šūnās. Cukurs jeb glikoze ir galvenais cilvēka enerģijas avots, un, ja šūnas to dabūjušas pietiekamā daudzumā, cilvēks normāli funkcionē. Taču liekais svars un mazkustīgs dzīvesveids ar laiku rada insulīna rezistenci – insulīns vairs nespēj palīdzēt cukuram nokļūt vajadzīgajās šūnās muskuļos vai aknās. Izveidojušās insulīna rezistences dēļ organismam vajag arvien vairāk un vairāk insulīna. Diemžēl laika gaitā aizkuņģa dziedzera spēja kompensatori ražot insulīnu samazinās, tādējādi cukura līmenis asinīs palielinās, rodas cukura diabēts.


Protams, 2. tipa cukura diabēta attīstību veicina arī daudzi citi iemesli, tomēr slimības galvenais iemesls ir tieši nepareizs dzīvesveids: liekais svars, mazkustība, neveselīga ēdiena baudīšana.
Vitalitātes akadēmija, radot katram cilvēkam individuālu diētas un kustību režīmu, ieviešot piecas ēdienreizes dienā, palīdz panākt ne vien būtisku svara samazināšanu, bet arī samazināt cukura līmeni asinīs. Pierādīts, ka līdz ar katriem pieciem zaudētajiem kilogramiem par vienu vienību samazinās arī cukura līmenis asinīs. Tieši tas pats notiek ar holesterīna līmeni – jo vieglāks cilvēks kļūst, jo zemāks holesterīna līmenis asinīs. Runājot par cukura līmeņa mazināšanos – ja līdz tam aizkuņģa dziedzeris bija spiests ražot insulīnu ar pārslodzi, samazinot svaru un līdz ar to cukura līmeni asinīs, aizkuņģa dziedzeris sāk darboties ierastajā režīmā. Līdz ar to var teikt, ka, samazinot svaru, izdosies arī pēc iespējas ilgāk saglabāt aizkuņģa dziedzera darba spējas. `

Viens no noteikumiem, lai samazinātu svaru – jāēd mazākām porcijām, bet biežāk nekā ierasts: nevis tikai divas vai trīs reizes dienā, bet pat piecas un sešas! 

Kā samazināt svaru?
Viens no noteikumiem, lai samazinātu svaru – jāēd mazākām porcijām, bet biežāk nekā ierasts: nevis tikai divas vai trīs reizes dienā, bet pat piecas un sešas! «Tā kā porcija ir mazāka, nepieciešams arī mazāks insulīna daudzums ēdiena pārstrādei. Ēdot regulāri, cukura līmenis asinīs stabilizējas, vairs nelēkā augšup lejup, līdz ar to panākam to, ka arī insulīna svārstības ir stipri zemākas. Atbilstoši gribas arī mazāk ēst, nav izteiktas izsalkuma sajūtas.» 


Ēdienreizēs atbilstoši cilvēka pamatvielmaiņai (to izmēra ar speciālu iekārtu) tiek samazināts arī kaloriju skaits, taču tā, lai maksimāli saglabātu muskuļu masu, bet samazinātu tauku saturu organismā. Lai saglabātu muskuļu masu, precīzi jāizrēķina tieši cik daudz olbaltumvielu katram cilvēkam nepieciešams – arī to iespējams izdarīt ar speciālas iekārtas palīdzību.


No uztura pilnībā tiek izslēgti tā dēvētie ātrie ogļhidrāti – cukurs, balto miltu izstrādājumi. Toties ēdienkartē tiek iekļautas auzu klijas – lēnie ogļhidrāti, kas organismu nodrošina ar šķiedrvielām. Tiek samazināts arī sāls daudzums uzturā. 

 Tā kā fiziskās aktivitātes arī samazina cukura līmeni asinīs, speciālisti seko līdzi tam, lai cukura līmenis nenokrītas pārāk zemu.  

Reklāma
Reklāma


Pozitīvas emocijas – bez tām tievēšanas process vispār nav iedomājams! Pierādīts, ka laimes hormons endorfīns izstrādājas tieši muskuļu darbības laikā, tāpēc noteikti jākustas. Vitalitātes akadēmija tievēšanas procesā nodrošina dozētu aerobo slodzi, kas organismam nodrošina maksimālu skābekļa daudzumu. Vitalitātes akadēmija divas reizes dienā piedāvā soļošanu vai nūjošanu plus vieglu treniņu fitnesa zālē, kā arī ūdens aerobiku – visas tās nodarbības, kas maksimāli ļauj saglabāt esošo muskuļu masu. Tā kā fiziskās aktivitātes arī samazina cukura līmeni asinīs, speciālisti seko līdzi tam, lai cukura līmenis nenokrītas pārāk zemu.  

 

Atrisinās arī delikātas problēmas... 
Kā liecina statistikas dati, trešdaļa sieviešu cieš no urīna nesaturēšanas. Visbiežāk tieši no slodzes jeb stresa nesaturēšanas, kas ir patvarīga urīna noplūde pie fiziskās slodzes, kā arī klepojot, šķaudot un pat smejoties. Urīna nesaturēšanas iemesls ir urīnpūšļa slēdzējmehānisma vājums, kuru var radīt dažādi iemesli: grūtniecības un atkārtotas dzemdības, estrogēnu deficīts menopauzē, mazā iegurņa orgānu noslīdējums, iegurņa operācijas, cukura diabēts un arī liekais svars. Gandrīz vai neticami, bet – kā liecina Vitalitātes akadēmijas speciālistu pieredze, zaudējot svaru, būtiski uzlabojas arī šī delikātā problēma! Nākotnē kombinējot svara zaudēšanu ar citām metodēm, plānots pievērst uzmanību arī šīs problēmas risināšanai. 


Raksta publicēšanu atbalsta Svara korekcijas centrs „Academy Vitality” (Vitalitātes Akadēmija)