Trešdaļa pusaudžu ik nedēļu izjūt nomāktību, liecina pētījums

“Ja bērns ir paēdis, tas vēl nenozīmē, ka ar viņa psihisko labsajūtu viss ir kārtībā, bet laba veselība nozīmē ne tikai labu fizisko veselību, bet arī labu psihisko veselību. Pētījumi rāda – psihiskās veselības problēmas, kas sākušās bērna un pusaudža vecumposmā, izteikti paaugstina risku sarežģījumiem arī pieaugušo vecumā,” atklāj Slimību profilakses un kontroles centra Psihiskās veselības veicināšanas nodaļas vadītājs Toms Pulmanis.

Ņirgāšanās jeb bullings ir viens no iemesliem, kāpēc jaunieši piedzīvo depresiju

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ņirgāšanās jeb bullings ir viens no iemesliem, kāpēc jaunieši piedzīvo depresiju

Gan par nomāktību, gan nervozitāti vismaz reizi nedēļā ziņo trešā daļa 11, 13 un 15 gadus vecu skolēnu, bet gandrīz puse vismaz reizi nedēļā izjutusi sliktu garastāvokli, liecina Slimību profilakses un kontroles centra veiktais Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums 2013./2014.gadā. 
 

Ņirgāšanos pēdējo pāris mēnešu laikā izjutuši 13,6% skolēnu, bet atzinuši, ka paši bijuši pāridarītāji –14,2% skolēnu. Turklāt 6,5% skolēnu atzinuši, ka pēdējo pāris mēnešu laikā izjutuši ņirgāšanos interneta vidē. Apmēram puse aptaujāto skolēnu (54,9%) uzskata savus klasesbiedrus par izpalīdzīgiem, tātad otra puse izjūt izpalīdzības trūkumu. Kā arī gandrīz viena trešdaļa (28,4%) skolēnu – pētījuma dalībnieku atzinuši, ka izjūt spriedzi un apgrūtinājumu mācībās.

Reklāma
Reklāma