Optikas veikalos bērniem bez maksas pārbaudīs redzi un dāvinās brilles

Lai saudzētu bērnu redzi vissvarīgāk ir ierobežot viedtālruņu lietošanu, uzskata 59% aptaujāto vecāku. Kā nākamais būtiskākais vecāku skatījumā ir liegums skatīties televizoru (54%) un tikai trešajā vietā vecāki piemin regulāras redzes pārbaudes (51%), liecina aptaujas dati. 

Redzi bojā datora, telefona, planšetdatora, televizora neadekvāti ilga lietošana bez pārtraukuma

FOTO: Shutterstock.com

Redzi bojā datora, telefona, planšetdatora, televizora neadekvāti ilga lietošana bez pārtraukuma

Piektā daļa (20%) Latvijas iedzīvotāju joprojām uzskata, ka bērnu redzi var saudzēt, lietojot uzturā burkānus, it īpaši šis mīts ir izplatīts lauku reģionos. 

Līdzīgi ir ar TV skatīšanos, piemēram, 70% Zemgalē dzīvojošo atzīst to par lielāko draudu. “Tas ir mīts, ka lietojot uzturā burkānus un mellenes, redze uzlabosies. Tāpat tas ir mīts, ka tuvu skatoties TV, tiek bojāta redze. Bērni sēž tuvāk televizoram, jo tad viņiem ir vieglāk fokusēt skatienu bez sasprindzinājuma. Patiesībā redzi bojā datora, telefona, planšetdatora, televizora neadekvāti ilga lietošana bez pārtraukuma,” skaidro Optio optika speciāliste Inguna Lukša. 
 

Lai iedrošinātu vecākus pievērst lielāku uzmanību bērnu redzes veselībai, Optio optika ir uzsākusi sociālo kampaņu, kuras laikā bērni var saņemt bezmaksas brilles 50 EUR vērtībā. Kampaņa ilgs no aprīļa līdz gada beigām visos tīkla veikalos, kas ir papildus ērtība reģionos dzīvojošajiem. Tāpat vecāku ērtībai ir iespēja saņemt speciālista konsultāciju un briļļu recepti bērnam uz vietas Optio optika veikalā. 


„Pats svarīgākais, kas vecākiem ir jādara bērnu redzes labā, ir regulāras pārbaudes sākot jau ar zīdaiņa vecumu. Redze attīstās pakāpeniski un pastāv liela iespēja, ka laicīgi piefiksētu redzes problēmu bērnam var koriģēt vai pat novērst pilnībā,” uzsver optometriste, norādot, ka “vecāki bieži domā, brilles bērnam neliksim, bet regulāri vingrināsim acis (kā liecina aptaujas dati, tā uzskata 17% Latvijas iedzīvotāju), bet patiesībā ar acu vingrinājumiem mēs nevaram samazināt tuvredzību, vienīgi mazināt acu nogurumu. Brilles bērnam ir obligāti jālieto tieši tā, kā to ir norādījis ārsts,” strikti uzsver Optio optika speciāliste. 
 

Reklāma
Reklāma

Redzes traucējumi konstatēti 5-10% pirmsskolas un 25% skolas vecuma bērniem, apstiprina Latvijas Universitātes pētījums. Vairāk lasi šeit: Viedierīce bērna acīm: saudzīgas lietošanas nosacījumi