J&A: Vai fluora lietošana var kaitēt iekšējiem orgāniem?

Vai tiešām fluors var kaitēt bērna iekšējiem orgāniem? Zobārsti saka, ka ir jālieto, bet iekšķīgo slimību ārsti saka, ka tas ir kaitīgs. Ko darīt?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu gastroenteroloģe Inita Kaže

Fluors ir svarīgs zobu veselības nodrošināšanai. Šī minerālvielas galvenais avots ir ūdens ar dažādu fluora koncentrācijas pakāpi. Citi nozīmīgākie fluora avoti ir tēja, jūras veltes, pārtikas bagātinātāji un fluora saturošas zobu pastas. Apmēram ¼-1/3 daļa no uzņemtā fluora nonāk mērķa audos, t.i. kaulos un zobos, pārējais tiek izvadīts ar urīnu. Fluora kaitējums organismam, ja tas ir augstā koncentrācija organismā, var radīt nopietnas veselības problēmas.


Parasti tas notiek, ja fluors ilgstoši un lielā koncentrācijā tiek uzņemts gan ar ūdeni, fluora saturošiem uztura bagātinātājiem vai fluoru  saturošiem pretkukaiņu līdzekļiem (saindēšanās ar sadzīves ķīmiskiem līdzekļiem). Rūpnīcas apstākļos saindēšanās var notikt, to ieelpojot vai uzsūcoties caur ādu. Par fluora lietošanu ieteiktu konsultēties ar bērna zobārstu individuālās pieejas dēļ. 
 

Atkarībā no bērna zobu veselības stāvokļa ārsts rekomendēs, vai ir nepieciešams papildus uzņemt fluoru, lietot fluoru saturošas zobu pastas vai pietiks ar uzturu.

 

Reklāma
Reklāma


Uzdod ekspertiem savu jautājumu par 1 - 3 gadus vecu bērnu ēdināšanu un uzturu!