J&A: Ēdiens bērnudārzā - tālu no pareiza uztura pamatiem

Jautājums: Mūsu mazajam pavisam nesen palicis gadiņš un rudenī domājam iet dārziņā. Mājās gatavoju dēlam atsevišķi, lielākoties nesālu un nesaldinu ēdienu. Saldumus, piemēram, saņem no augļiem. Nupat apskatījos ēdienkarti vairākos bērnudārzos un nu esmu strupceļā, jo dārziņā dod tēju ar cukuru, sviestmaizīti ar tomātu (kāds labums tomātā šajā gadalaikā), vai ar doktora desu, Kellogs ar pienu. Nu un sanāk, ka pat ja vecāki mājās cenšas ievērot pareizos principus, bērns aiziet uz dārziņu un ēd visu, ko neiesaka dot bērniem. Lūdzu jūsu komentāru.

Lai veicinātu pozitīvas izmaiņas, ir ieteicams parunāt ar bērnudārza medmāsu, kas sastāda ēdienkarti.

FOTO: Shutterstock.com

Lai veicinātu pozitīvas izmaiņas, ir ieteicams parunāt ar bērnudārza medmāsu, kas sastāda ēdienkarti.

Atbild uztura speciāliste Ksenija Adrijanova
 

Vispirms gribētos uzslavēt par veselīgu uztura paradumu veicināšanu ģimenē – noteikti turpiniet tādā pašā garā! Diemžēl uzturs pirmsskolā ir ļoti aktuāla problēma. 


Te ir jāņem vērā vairāki faktori:
Pirmkārt, ēdienkarti sastāda nevis profesionāli uztura speciālisti, bet medmāsas.
Otrkārt, visiem trīs ēdienreizēm (brokastīm, pusdienām un launagam) jāiekļaujas pamatīgi ierobežotā budžetā. Treškārt, noteikumi, kas regulē ēdināšanu bērnudārzā, brīžiem ir aplami – reizi nedēļā ir atļauts dot cīsiņus vai desu. 


Lai veicinātu pozitīvas izmaiņas, ir ieteicams parunāt ar bērnudārza medmāsu, kas sastāda ēdienkarti. Es noteikti ierosinātu dot tēju bez cukura, nelietot desas un cīsiņus, neskatoties uz to, ka formāli tas it atļauts un iegādāties tikai klasiskās, necukurotas kukurūzas pārslas bez krāsvielām. Taču par tomātu varat neuztraukties – fakts, ka nesezonas augļi ir bezvērtīgi, ir mīts. Tajos ir gana daudz vitamīnu un minerālvielu. Protams, tie nebūs līdzvērtīgi vietējās izcelsmes  sezonālajiem augļiem, bet tie nekādā gadījumā nav ne tukši, ne neveselīgi.

Reklāma
Reklāma


Mana personīga prakse, saskaroties ar uzturu bērnudārzā, rāda, ka iestādes nelabprāt maina savas ēdienkartes. Pavāri, labu gribēdami, atbalsta desmaizes, jo redz, ka bērni ēd un priecājas. Iespējams, medmāsa var teikt, ka tēju bez cukura viņi nedod, jo bērni to vienkārši nedzer un rezultātā viss ir jāizlej izlietnē. Taču viņi nesaprot būtisko – bērni ēd to, pie kā viņus pieradina, tāpēc kādu laiku ir jāsamierinās ar to, ka bērns atsakās ēst veselīgu lietu un jācīnās par tās vietu bērna ēdienkartē. Veicināt izmaiņas var tikai pozitīvu un cieņpilnu sarunu ceļā. Es ieteiktu atrast līdzīgi domājošus vecākus un parunāt ar iestādes medmāsu un vadītāju.