Satraucoši! Pirmās aptaukošanās pazīmes bērniem jau divu gadu vecumā

74 % vecāku uzskata bērnu aptaukošanos par būtisku problēmu Latvijā Lai arī lielākā daļa 1 – 3 gadus vecu mazuļu vecāku uzskata bērnu aptaukošanos par būtisku problēmu, vienlaikus 92 % no viņiem jau līdz bērna 2 gadu vecumam pilnībā pārtrauc gatavot mazajam pielāgotu uzturu. 

Biežākais iemesls, kādēļ maziem bērniem rodas liekais svars, ir pārmērīga saldumu un cukuru lietošana, ko vecāki bērniem dod neapdomīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Biežākais iemesls, kādēļ maziem bērniem rodas liekais svars, ir pārmērīga saldumu un cukuru lietošana, ko vecāki bērniem dod neapdomīgi.

Turklāt mazuļi bieži ēd gan našķus, kas satur daudz cukura, gan pusfabrikātus, liecina sociālais pētījums ̽ par 1 -3 gadus vecu bērnu ēdināšanu rezultāti. 


Kādēļ bērniem veidojas liekais svars?
Pašlaik biežākais iemesls, kādēļ maziem bērniem rodas liekais svars, ir pārmērīga saldumu un cukuru lietošana, ko vecāki bērniem dod neapdomīgi. “Ja bērns īsi pirms pamata ēdienreizes našķējas ar cepumiem, saldinātiem piena produktiem vai konfektēm, tad, pirmkārt, viņš mazāk ēdīs pārtiku ar augstu bioloģisko vērtību. Līdz ar to viņš nesaņems nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas, kas ir vajadzīgas bērna augšanai un attīstībai. Un, otrkārt, saņems daudz vairāk kaloriju. Tas nākotnē var veicināt aptaukošanas attīstību. Lai padzertos, bērnam veselīgākais ir tīrs ūdens. Saldinātie dzērieni palielina uzņemto cukuru daudzumu, kas arī ar laiku var veidot lieko svaru,” skaidro Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.


Saskaņā ar pētījuma rezultātiem katru dienu vai vismaz dažas reizes nedēļā cepumus un jogurtus ar piedevām ēd 64% mazu bērnu, konfektes – aptuveni puse mazuļu, biezpiena sieriņus 34%, bet kūkas pāris reizes nedēļā bauda teju piektā daļa 1 – 3 gadus vecu bērnu. 


Neiepriecinoši fakti atklājās arī par vairāku mazajiem nepiemērotu produktu regulāru lietošanu. Piemēram, vismaz dažas reizes mēnesī cīsiņus, sardeles un pelmeņus ēd teju 60% bērnu, bet frī kartupeļus un zivju pirkstiņus – 52%. 

Makaronus mazie bērni uzturā lieto vēl biežāk – puse bērnu tos ēd vairākas reizes katru nedēļu.“Varbūt, skatoties katru ēdienu grupu atsevišķi, tas nešķiet ļoti bieži, taču, summējot kopā, sanāk, ka 1 -3 gadus veciem bērniem teju ik dienu tiek doti produkti, kas veicina aptaukošanos”, uzsver Olga Ļubina.

Viena ola satur ap 8 – 9 g olbaltumvielu,  50 g biezpiena - ap 9 g olbaltumvielu, 1 piena glāze – ap 6 g olbaltumvielu, 1 glāze specializēta piena dzēriena mazuļiem  - 3 g olbaltumvielu. 

Reklāma
Reklāma


Jaunākie pasaules zinātnieku pētījumu dati aicina pieskatīt arī mazuļu uzņemto olbaltumvielu daudzumu, jo pārmērīga olbaltumvielu lietošana uzturā arī var veicināt aptaukošanos. Olbaltumvielu daudzums uzturā ir atkarīgs no cilvēka svara, vecuma, fiziskās aktivitātes, kā arī veselības stāvokļa.  


Bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadu vecumam jāuzņem 1,05 g proteīna uz 1 kg svara.  Ja bērna svars ir 15 kg, viņa uzturā jānodrošina 15,75 g olbaltumvielu.  Viena ola satur ap 8 – 9 g olbaltumvielu,  50 g biezpiena - ap 9 g olbaltumvielu, 1 piena glāze – ap 6 g olbaltumvielu, 1 glāze specializēta piena dzēriena mazuļiem  - 3 g olbaltumvielu. 

2015. gadā publicētā Somijas zinātnieku pētījuma rezultāti liecina, ka, vērtējot dažādu uzturvielu ietekmi uz bērna attīstību, olbaltumvielas arī rada aptaukošanās risku. Visvairāk šī ietekme tiek novērota pirmajā un otrajā bērna dzīves gadā, kas sakrīt ar laiku, kad bērna uzturā parādās produkti un ēdieni, kurus uzturā lieto arī pārējā ģimene, un saņemto olbaltumvielu daudzums sāk pieaugt1. Saskaņā ar Eiropas Savienības Pārtikas zinātniskās komitejas ieteikumiem vecumā no 1 līdz 3 gadiem bērniem dienā jāuzņem par trīs reizēm mazāk olbaltumvielu nekā pieaugušajam.  Kopumā var teikt, ka pašlaik bērni uzņem gan vairāk kaloriju, gan vairāk tauku, ogļhidrātu un olbaltumvielu, tāpēc ļoti svarīgi pievērst uzmanību gan uztura kvalitātei, gan uztura daudzumam, ko ikdienā saņem bērns.


“Ja vecāku ēdienkarte ir samērā veselīga – tā sastāv no dārzeņu sautējumiem, salātiem, tvaicētas gaļas, zupām, pilngraudu produktiem, augļiem, piena produktiem bez piedevām, zivīm – tad ap gada vecumu bērnam var pārstāt gatavot speciāli viņam pielāgotu ēdienu. Taču, ja vecāki ikdienā ēd treknas karbonādes, grilētus gaļas ēdienus, ēdienu garšas pastiprināšanai izmanto pārlieku daudz garšvielu, bieži ēd pusfabrikātus, gaļas un konditorejas izstrādājumus, tādu ikdienas ēdienkarti bērnam nevajadzētu dot ne gada un pat ne divu gadu vecumā,” skaidro Olga Ļubina.


̽Sociālais pētījums – aptauja tika veikta šā gada martā vecāku portālā mammamuntetiem.lv. Tajā piedalījās 582 respondenti - vecāki, kuru bērniem pašlaik ir 1 līdz 3 gadi.