Dejas dienas 2016. Bez maksas pieejamas nodarbības un meistarklases

Jau desmito gadu Latvijā norisināsies Dejas diena, dāvājot iespēju ikvienam rast savu dejas pieredzi. Šogad Dejas dienas pasākumi norisināsies teju nedēļas garumā – no 23. līdz 29. aprīlim. Dejas notikumu solās būt vairāk, un tie būs interaktīvi, piedāvājot dalībniekiem ne tikai fiziskas nodarbības, bet arī dejas vērošanu, iejušanos mākslinieka tēlā, sarunas par deju un noslēgumā – dejas dzīres. Visi Dejas dienas pasākumi ir bez maksas, tie paredzēti ikvienam, kurš vēlas pieredzēt deju, noteikti – arī tiem, kuri nekad nav dejojuši.

Dejas dienas nodarbības ir pieejamas ikvienam, turklāt bez maksas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dejas dienas nodarbības ir pieejamas ikvienam, turklāt bez maksas

Dejas dienas 2016 pasākumi iesāksies ar bezmaksas četrām radošajām darbnīcām sestdien, 23. aprīlī, plkst. 11.00 - 18.00 Ģertrūdes ielas teātrī un Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts”. Jebkurš dejotgribētājs, iepriekš piesakoties info@dejasdiena.lv. Katra darbnīca piedāvā atšķirīgu veidu, kā ķermeniski piedzīvot dejas izrādi, to apgūstot, vērojot un vienlaikus tajā piedaloties. Ikviens dejas interesents uz vienu dienu kļūs par dejas mākslinieku, iepazīstot ‘’dejas virtuvi’’. Radošās darbnīcas aptvers gandrīz visas vecuma grupas, tāpēc gan bērni, gan pieaugušie, gan dejas entuziasti, gan dejotāji ar pieredzi varēs rast sev piemērotu darbnīcu.

Īpaši sirsnīgs Dejas dienas notikums būs dejas nodarbība māmiņām gaidībās, kā arī jaunajām māmiņām un tētiem ar mazuļiem. 

Svētdienas garumā, 24. aprīlī norisināsies 27 bezmaksas deju meistarklase 9 deju zālēs Rīgā laika posmā no plkst. 11:00-16:30 Latvijas vadošo laikmetīgās dejas horeogrāfu vadībā. Kā pieredzējušam, tā mazliet intriģētiem - visiem būs iespēja pieredzēt dažādus laikmetīgās dejas veidus, kontaktimprovizāciju, brazīļu dejas-cīņas mākslu Capoeiru, džeza deju, laikmetīgo deju bērniem, u.c. Kā arī nodarbības, kas izies ārpus ierastajiem dažādiem dejas tehnikas apgūšanas rāmjiem, piemēram, nodarbība par ķermeņa apziņu un ķermeņa svaru telpā vai kontaktgonzo, kur varēs izmēģināt bezpersoniska impulsa nodošanas procesus, trieciena uzņemšanu un grūšanu. 

Īpaši sirsnīgs Dejas dienas notikums būs dejas nodarbība māmiņām gaidībās, kā arī jaunajām māmiņām un tētiem ar mazuļiem. Savukārt austrumniecisku pieredzi varēs gūt dejas meistarklasē pie ārzemju horeogrāfiem, dejotājiem no Ķīnas Xiao Yao, Shi Yanyan  un Ren Qingcairang. Ar dažādo meistarklašu saturu, pašiem meistariem, norises vietām un precīzu laika plānu var iepazīties www.dejasdiena.lv.

 

Dejas dienas 2016 notikumu laikā, no 23. līdz 29. aprīlim, pirmo reizi norisināsies aktivitāte – ”Pastaiga ar mākslinieku’’. Tā būs iespēja satikt kādu no Latvijas vai ārzemju laikmetīgās dejas māksliniekiem personiskai sarunai, ļaujoties mākslinieka piedāvātajam pastaigas maršrutam un noteikumiem.  
 

Reklāma
Reklāma

Dejas dienas norises noslēgsies oficiālajā Starptautiskās dejas dienas datumā – 29. aprīlī. Visi Dejas dienas pasākumu dalībnieki un citi interesenti aicināti uz “Dejas dzīrēm”, kas plkst. 21:00 sāksies Ģertrūdes ielas teātrī. Dzīru laikā notiks arī profesionālās dejas platformas DANCE.LV žurnāls piecu darbības gadu svinības, un žurnāla redkolēģija pasniegs DANCEPUNKC balvas dejas māksliniekiem, kuru darbs šo gadu laikā visradošāk ietekmējis žurnāla saturu.
 

Papildus uzskaitītajiem Dejas dienas notikumiem visas nedēļas garumā norisināsies dejas pasākumi. 25. aprīlī horeogrāfes un dejotājas Santas Grīnfeldes pirmizrāde ‘’Eju dzīvot deju’’. 27. martā – 12 franču dejotāju un 2 latviešu dejotāju kopdarbs – laikmetīgās dejas izrāde "Etudes for the fallen’’ Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā „Zirgu pasts”. 28. aprīlī Dejas diena 2016 norisināsies ārpus Rīgas – biedrība „Cita Abra” Cīravā ikvienam interesentam piedāvās bezmaksas laikmetīgās dejas nodarbības, sarunas un dejas izrādes. 


Kā ikgadēja tradīcija Latvijā Dejas diena aizsākās 2006. gadā, kad horeogrāfe Olga Žitluhina ierosināja rīkot svinības par godu UNESCO atzītajai Starptautiskajai Dejas dienai, kuru pasaulē atzīmē 29. aprīlī.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DEJAS DIENU rīko Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācija Latvijā. Atbalsta: VKKF un Rīgas dome.