Noderīgas tūrisma aplikācijas Latvijas apceļotājiem un tiem, kas dodas uz ārzemēm

Pavasaris un gaidāmā vasara ir atvaļinājumu laiks, kuru var izzinoši un jauki pavadīt ar ģimeni, apceļojot dzimto zemi vai dodoties tālākā izbraucienā uz ārzemēm. 

Noderīgas tūrisma aplikācijas Latvijas apceļotājiem un tiem, kas dodas uz ārzemēm

FOTO: Shutterstock.com

Pavasaris un gaidāmā vasara ir atvaļinājumu laiks, kuru var izzinoši un jauki pavadīt ar ģimeni, apceļojot dzimto zemi vai dodoties tālākā izbraucienā uz ārzemēm. Lai atvieglotu ceļošanu, izmanto lietotnes un speciālas interkatīvās kartes. 

 

Lai sniegtu informāciju par tūrisma iespējām īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Latvijā, Dabas aizsardzības pārvalde izstrādājusi mobilo lietotni "Dabas tūrisms”, kas viedtālruņu un planšetdatoru lietotājiem būtiski atvieglo apskates objektu - taku, skatu torņu, atrašanu dabā, kā arī sniedz detalizētu informāciju par objektu pieejamību un citiem tūrisma pakalpojumiem. Lietotne pieejama četrās valodās - latviešu, lietuviešu, krievu un angļu.  Lietotne darbojas tikai tiešsaistes (online) režīmā, tomēr izmantojot arī dažas bezsasaistes (offline) karšu programmas. Ir iespējama programmu sinhronizācija, kas dod iespēju līdz izvēlētajam objektam nokļūt arī bez interneta lietošanas nepieciešamības. Lietotne bez maksas pieejama iPhone un Android tālruņiem Apple Store App un Google Play vietnēs. 

 

Lietotne "Letonika Ceļo" ir kā profesionāls gids, kas vedina iepazīt un izzināt Latvijas kultūras mantojumu, ģeogrāfiju, dabu, kultūrvidi un vēsturi. Tajā apkopioti vairāk nekā 2000 apskates objekti un 60 tūrisma maršruti - gan populāri, gan ceļotājiem mazāk pazīstami un neparastāki objekti.

"Letonika Ceļo" saturs veidots uz digitālais zinību resursa letonika.lv informācijas bāzes, kura attēlu, audio un video Latvijas kultūrvēstures kolekcija pārsniedz 10 000 vienību. Pieejami arī maršruti, kas nav atrodami standarta tūrisma ceļvežos, piemēram, Kino maršruts, Zudušo mājvietu dižkoku maršruts, Folkloras taka Gaujienā un daudzi citi.

 

 

 

Lietotnē "Latvia.Travel” informācija sakārtota piecās kategorijās: apskates vietas, naktsmītnes, ēdināšanas uzņēmumi, tūrisma informācijas centri un notikumu saraksts. Lietotnes informatīvo bāzi veido TAVA nacionālais tūrisma portāls www.latvia.travel. Tas nozīmē - ja kāda naktsmītne vai restorāns ir ierakstīts portālā, tālrunis to noteikti parādīs.  Pieejama informācija arī par  izvēlētā tūrisma objekta atrašanās vietu, darba laiku, apkalpošanas valodu un citām niansēm. Viedtelefons dod iespēju nosūtīt uz interesējošās vietas interneta mājaslapu savu e-vēstījumu vai arī piezvanīt uz norādīto kontaktnumuru un, piemēram, pasūtīt galdiņu vai rezervēt gultasvietu.




 

Vides pieejamības lietotne "Mapeirons" un interneta vietne mapeirons.lv palīdz atrast un izvēlēties vietas, kurās var iekļūt gan ar ratiņiem, gan invalīdu krēslā. Līdz šim apzinātas vairāk nekā 1500 vietas un objekti Latvijā, kas brīvi pieejami ikvienam. To izstrādājusi 
organizācija invaliditātes jautājumos "Apeirons", kas apsekojusi katru mobilajai aplikācijai pievienoto objektu. Mobilās aplikācijas datubāze regulāri tiek papildināta, sadarbojoties ar pašvaldībām.

 

 


Dabas taku un atpūtas vietu lietotnē "Dodies.lv" pieejama karte, kas attēlo vietas, kur doties pastaigās pie dabas tiem, kas dzimto zemi apceļo kājām. Te atrodamas pārgājienu takas, piknika vietas, telts vietas, putnu torņi un velomaršruti.

Kartē atzīmēti objekti ar detalizētiem aprakstiem. Daudziem pievienotas arī fotogrāfijas. Dati ievākti no dažādiem avotiem: Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas valsts mežu, pašvaldību mājaslapām.




Mobilā lietotne "Ceļo droši” noderēs tiem, kuri plāno doties tuvākā vai tālākā braucienā uz

Reklāma
Reklāma

 ārvalstīm, kā arī pieredzējušiem ceļotājiem. Tā palīdzēs veiksmīgi sagatavoties braucieniem, brīdinās par iespējamiem riskiem, kā arī norādīs, kur meklēt palīdzību ārkārtas situācijās. Apkopotā informācija ietver:

  • Ieteikumus ceļotājiem par nepieciešamiem dokumentiem, drošību, apdrošināšanu, informāciju par robežu šķērsošanu un valstīm, kurās ieceļojot, ir vai nav nepieciešama vīza utml;
  • Brīdinājumus par riskiem - par situāciju valstīs, ieteikumus darba meklētājiem ārvalstīs, informāciju par cilvēktirdzniecību, fiktīvajām laulībām, narkotisko vielu pārvadāšanu;
  • Ceļojumu plānotāja funkciju – atgādinājumus par svarīgākajiem uzdevumiem gatavojoties braucienam. Piemēram, noskaidrot, vai ieceļošanai konkrētajā valstī nepieciešama vīza u.c., iespēja pievienot arī personīgus atgādinājumus;
  • Latvijas pārstāvniecību un goda konsulu kontaktus un informāciju par palīdzību ārkārtas situācijās ārvalstīs; Ātras un ērtas saziņas iespējas ar Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulāro dienestu ārkārtas situācijās 24/7 režīmā.



Dodoties uz ārzemēm
Dodoties uz ārzemēm, lietderīgi ir lejupielādēt aplikācijas, kas ir izmantojamas bezsaistes režīmā.


 


Bezmaksas lietotne "Avenza PDF Maps" ļauj piekļūt maksas un bezmaksas karšu bibliotēkai, kurā atrodamas arī tādas noderīgas kartes kā nacionālo parku un pārgājienu maršruti, specializēti pilsētu ekskursiju maršruti dažādās valstīs.

 




 

iOS lietotājiem noderēs lietotne "City Maps2Go". Tā ir bezmaksas karšu datubāze, kurā apkopotas vairāk nekā

​7500 kartes. Noderēs arī ļoti nomaļās vietās.
Ja jau iepriekš zināms, kurp dosieties, nepieciešams vien lejuplādēt apkaimes karti. 




 


Pasaules apceļotāju Bībele - Lonely Planet” piedāvā bezmaksas lietotni, kas bezsaistes režīmā strādā praktiski visās viedierīcēs. Ceļveži pa pilsētām, reģioniem un valstīm, kā arī vārdnīcas, audiogidi un vēl daudzas ceļotājiem noderīgas lietas.




 


 

Noderīga lietotne gan Latvijas, gan ārzemju valstu apceļotājiem, kas ātri palīdzēs sameklēt vietu, kur internetam var pieslēgties bez maksas. Ceļojuma plānošanas asistenti tiešsaistes režīmā "WiFi finder" - lietotne atrod brīvi pieejamos WiFi punktus jebkurā pasaules malā.



 




 

"WorldMate" – ceļojuma asistents, kas palīdz samazināt plānošanas pūles, apvienojot visu ceļojuma informāciju vienuviet. Šajā lietotnē  jāreģsitrē visi lidojumi, viesnīcas vai pat plānotā automašīnu noma, savukārt WorldMate tos saplāno vienotā personalizētā maršrutā. Aplikācijai komplektā nāk lidojumu statusu informācijas atjaunošana, brīdinājuma signāli.



"SkyScanner" – lielisks papildinājums mobilo lietotņu klāstā tiem ceļotājiem, kas meklē ērtus un lētus 

 piedāvājumus vietējiem un starptautiskiem lidojumiem. "SkyScaneer" priekšrocība ir tā, ka automātiski tiek veikti cenu salīdzinājumi starp miljoniem lidojumu un simtiem aviokompāniju, sākot ar prestižākajiem čārterreiziem un beidzot ar budžeta aviosabiedrībām.