Izplatītākās kļūdas pāru attiecībās un kā no tām izvairīties – stāsta pārmaiņu treneris Arturs Šulcs

Laulība sniedz milzīgu dzīves pieredzi un iedvesmo sasniegt mērķus, par kuriem cilvēks, būdams viens, pat nevarētu sapņot. Laulību var salīdzināt ar kāpšanu kalnos, kad drošības apsvērumu dēļ alpīnisti iet sasaistē, nevis katrs atsevišķi.
Ar partneri jāvienojas, ka abi viens par otru domās un runās tikai labu.

FOTO: Shutterstock.com

Ar partneri jāvienojas, ka abi viens par otru domās un runās tikai labu.

Kopdzīve gan nav tikai pastaiga pa saules pielietu pļavu – tā prasa arī izkāpšanu ārpus savas komforta zonas. Attiecības nekad nevar uztvert kā pašsaprotamas – abiem partneriem ir jāpieliek pietiekamas pūles to kopšanā, lai vienā brīdī laulība nenonāktu strupceļā un neizirtu.
 

Kādas ir izplatītākās kļūdas dzīvesbiedru attiecībās un kā no tām izvairīties stāsta pārmaiņu treneris Arturs Šulcs.

 

Kļūdas jau pašā attiecību sākumā

Cilvēki dažkārt izveido pāru attiecības kļūdainu, negodīgu vai savtīgu motīvu, nevis mīlestības vadīti. Šādi indivīdi nav nobrieduši savā attīstībā - viņiem nav skaidrs, kas viņi ir, kāda ir viņu identitāte. Laulības izveide ir vienīgais viņiem zināmais ceļš, kā iegūt pieauguša cilvēka statusu.

Nereti laulības tiek nodibinātas, lai iespītētu kādam. Sak, ja Jānis mani neņem par sievu, apprecēšos ar kaimiņu Pēteri. Turklāt ir gadījumi, kad laulība tiek izmantota kā „lifts” iekļūšanai citā sabiedrībā, piemēram, skaista meitene apprecas ar bagātu uzņēmēju tikai tāpēc, lai aizbēgtu no savas destruktīvās vecāku ģimenes vai iepriekšējām attiecībām.

Kā nepieļaut šādas kļūdas? Cilvēkam pirms laulībām būtu jāatceras viedais tautas teiciens "Septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez", iesaka Šulcs."Lai pārliecinātos, vai esat viens otram piemēroti, dodieties kopīgā ceļojumā, kurā gaidāmi pietiekami nopietni pārbaudījumi. Sarežģītās situācijās cilvēks parasti atklāj savu īsto dabu, ko ikdienā, iespējams, rūpīgi slēpj," viņš pauž.
 

Pārliecinieties, vai jums patīk vienam otra smarža un skūpsti. Tas ir ļoti svarīgi, jo pēc ķermeņa smaržas mēs nosakām, vai šis cilvēks mums ir atbilstošs bioloģiskā līmenī. 

 

Ja smarža nepatiks, kopdzīve būs mokoša un neiespējama. Sarīkojiet kopīgus svētkus, lai noskaidrotu viens otra vērtību sistēmu, paradumus, pieredzi.
 


Pamīlējieties!

"Prātīgāk šādā brīdī būtu iztikt bez alkohola lietošanas vai lietot to minimāli, jo tikai skaidrā prātā mēs varam pārliecināties, vai varam ķermeniski un emocionāli sadarboties," uzsver Šulcs. 
 

Ja viens no partneriem nevar iztikt bez regulāras alkohola lietošanas, tad ir liela iespēja, ka šis paradums pēc kopdzīves uzsākšanas tikai vēl vairāk attīstīsies.
 


Emocionāls un juteklisks bads

Latvijā neretas ir situācijas, kad laulātie dzīvo savstarpējā emocionālā un jutekliskā badā. Viņu sarunas aprobežojas vien ar sadzīvisku jautājumu risināšanu, bet emocionālās, jutekliskās un seksuālās vajadzības, vēlmes un problēmas tiek noklusētas.  Nepieciešamība pēc sajūtām un emocijām dažkārt tiek aizpildīta, pārmērīgi ēdot un dzerot. Pēc Šulca teiktā, ļoti maz pāru dodas kopīgi padejot sarīkojumos vai ballītēs, taču kopīga dejošana ir neatsverams veids, kā izpausties un ienest dzirkstelīti savstarpējās attiecības. 
 

Ar dejošanu šeit domātas sociālās dejas – tās dejas, ko cilvēki dejo viens otram, nevis izrāda kaut ko citiem, uzstājas ar šoviem u.tml. Izlauzties no emocionālā strupceļa var palīdzēt arī daudzas citas lietas – kopīga ceļošana, pārgājieni, fiziskās aktivitātes sporta klubā vai ārpus telpām, kino, teātra apmeklējums vai labas filmas noskatīšanās.

 

Reklāma
Reklāma


Atrodiet aizraujošu kopīgu nodarbi

Kā aizraujošu nodarbi vakaros, kas saliedēs visu ģimeni - gan vecākus, gan bērnus - Šulcs min grāmatu kopīgu ielasīšanu telefona balss ierakstītājā. Tādējādi var izveidot savu, unikālu audio bibliotēku, kas noderēs gan pašiem, gan bērniem un mazbērniem – tā ir dzimtas vērtība.
 

 

Cietēja komplekss

Pāru attiecībās šis komplekss izpaužas tā, ka viens vai abi nespēj priecāties, ir nomākti, nepiepildīti un neļauj priecāties arī otram. Viņiem šķiet, ka nedrīkst atļauties dzīvot ar pilnu krūti un gūt prieku, pieredzē dalās Šulcs.

Šādi cilvēki nebrauc ceļojumos, neatļaujas sev kādu jaunu pirkumu, neapmeklē pasākumus. Viņiem raksturīgi runāt sliktu par visu, tostarp gan par sevi, gan par savu laulāto draugu.
 

Šeit vietā teiciens "Nespļauj Dievam acīs". Jāiemācās priecāties par to, kas tev ir, un jāizmanto iespējas, kādas dzīve tajā brīdī sniedz. 

 

Ar partneri jāvienojas, ka abi viens par otru domās un runās tikai labu.
 

 

Sava ķermeņa un seksualitātes nepieņemšana

Cilvēki, kas ir praktiski veseli un pievilcīgi, nereti nepieņem sava ķermeņa unikālās un estētiskās īpatnības. Gan sievietes, gan vīrieši dažkārt mēģina cīnīties pret savām seksuālajām vēlmēm un vajadzībām, uzskatot tās par „patoloģiskām” vai „netikumīgām”, lai gan tas tā nav. Līdzīgi kā mums atšķiras gastronomiskās vajadzības, dažādas ir arī seksuālās vēlmes, skaidro seksologs.
 

 

Kā rīkoties? 

Mums vajadzētu atzīt savu ķermeni par labu esam, jo tas mums ir vienīgais. Šo atzīšanu iespējams iegūt arī atzīstot sava partnera ķermeni ar pozitīviem vārdiem, pieskārieniem, skūpstiem - tas stiprinās pāra attiecību ilgtspēju. Seksologs mudina ļauties spontānām kaislīgām izpausmēm attiecībā uz otru un dažkārt nododoties mīlas brīdim ārpus ierastās vides, piemēram, dabā.

Saistītie raksti