Bērnu slimnīcā pielieto jaunu metodi skoliozes operēšanā

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pirmo reizi Baltijā veikta koriģējoša operācija jaunietim ar skoliotisku mugurkaula deformāciju, izmantojot inovatīvu metodi – universālo mugurkaula enkuru (Universal Clamp). Šādas metodes ieviešana nozīmē, ka arvien vairāk bērnu ar nopietnu mugurkaula deformāciju būs iespējams operēt tepat Latvijā.

  Balstoties uz pierādījumiem par metodes efektivitāti un plašu starptautiski atzītu klīniku pieredzi arī BKUS sākusi darbu ar šādiem implantiem, kas ļaus palīdzēt pacientiem ar smagām muguras pataloģijām tepat Bērnu slimnīcā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Balstoties uz pierādījumiem par metodes efektivitāti un plašu starptautiski atzītu klīniku pieredzi arī BKUS sākusi darbu ar šādiem implantiem, kas ļaus palīdzēt pacientiem ar smagām muguras pataloģijām tepat Bērnu slimnīcā.

Šī  metode ir īpaši saudzējoša un efektīva, līdz ar to piemērota  pacientiem ar sarežģītām mugurkaula saslimšanām: bērniem agrīnā vecumā un pašos smagākajos skoliozes, mugurkaula deformācijas un  cerebrālās triekas gadījumos.  Balstoties uz pierādījumiem par metodes efektivitāti un plašu starptautiski atzītu klīniku pieredzi arī BKUS sākusi darbu ar šādiem implantiem, kas ļaus palīdzēt pacientiem ar smagām muguras pataloģijām tepat Bērnu slimnīcā.  

„Es ļoti priecājos par mūsu speciālistu nepārtraukto attīstību un spēju apgūt jaunas prasmes, lai arvien vairāk bērniem mēs varētu palīdzēt atgūt pilnu veselības stāvokli. Būtiski, ka šo ārstēšanu varam nodrošināt šeit uz vietas, Bērnu slimnīcā.  Šobrīd īpaši sarežģītu gadījumu ārstēšanu par valsts apmaksātiem līdzekļiem iespējams veikt ārzemēs, taču tas tomēr ir papildu stress gan bērniem, gan viņu vecākiem. Tāpēc  ir īpaši svarīgi, ka arvien vairāk bērniem ar sarežģītām saslimšanām mēs varam palīdzēt tepat Latvijā,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja Anda Čakša. 

Pie Bērnu slimnīcas speciālistiem uz kontroles vizīti ieradās pusaudzis, kuram pēdējā pusotra gada laikā bija strauji progresējusi skolioze. Ne korsetes, ne vingrošana vairs nespēja labot radušos mugurkaula izliekumu, turklāt jaunietim bija parādījušās arī citas sūdzības - nogurums un diskomforts.  Lai iztaisnotu izliekto mugurkaulu un apstādinātu slimības tālāko progresiju, mugurkaula ķirurgi Jānis Osītis un Jānis Upenieks veica operāciju, izmantojot mugurkaula enkurus.  Paredzams, ka pēc 6 mēnešu saudzējoša perioda jaunietis pilnībā varēs atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Skolioze ir  mugurkaula izliekums uz sāniem un savērpšanās, kā rezultātā paliekoši deformējas bērna mugurkauls un krūškurvis, kā arī tiek saspiesti svarīgi iekšējie orgāni. Šī slimība skar 3 līdz 4 bērnus no 1000, savukārt 15% no viņiem slimība progresē.  Latvijā ik gadu tiek reģistrēti aptuveni 70 jauni skoliozes gadījumi. Kopš 2012. gada Bērnu klīniskā universitātes slimnīca nodrošina skoliozes ķirurģisku ārstēšanu valsts programmā.

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 50 ortopēdiskas operācijas dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju, kā arī traumu ārstēšanai. Apgūstot modernas un efektīvas ārstēšanas tehnikas, kā arī  izmantojot modernas tehnoloģijas,  bērnu vecuma pacientiem operācijas kļūst draudzīgas un palīdz ātrāk atgūt veselību, tā samazinot pēcoperācijas perioda ilgumu un bērna uzturēšanās laiku slimnīcā.  

“Dažos gadījumos mugurkaula skriemeļi ir tik izmainīti, ka to stabilizācijai nav iespējams izmantot "klasiskās" fiksācijas skrūves un āķus. Tad ir jāmeklē citas implantu nostiprināšanas iespējas. Vēsturiski šādos gadījumos tika izmantotas elastīga metāla stieples cilpas. Universal Clamp ir mazāk riskanta metode, tā ir plata, mīksta lavsāna lenta ar ļoti augstu mehānisko izturību, kas  ir atrodama daudzu progresīvu Rietumu valstu klīniku mugurkaula operācijām izmantoto implantu arsenālā. Jau pāris gadus tika  strādāts, lai arī mūsu pacientiem varētu piedāvāt šādu risinājumu, un ārsti ir gandarīti, ka to ir izdevies veiksmīgi realizēt, “stāsta ārsts Jānis Upenieks.  

Reklāma
Reklāma