Kā mazulim pārvarēt "lampu drudzi" pirms uzstāšanās

Sapucēts, saķemmēts, dzejolītis iekalts galvā bez aizķeršanās, bet pirms svinīgā pasākuma un uzstāšanās mazais dreb kā apšu lapa. Uztraukums jeb lampu drudzis pirms kāpšanas uz skatuves piemeklē gan lielus, gan mazus. Daudz ko nosaka iedzimtais temperaments un raksturs, tomēr ir paņēmieni, kā palīdzēt savākties un nebaidīties no publiskas uzstāšanās.

FOTO: Shutterstock.com

Rakstu sēriju par bērna attīstību un attīstošām rotaļām tapusi sadarbībā ar LEGO group.
 

Nespied
Ļauj bērnam pierast pie situācijas, pastāvēt maliņā un pavērot, kas notiek. Sevišķi, ja dārziņa gaitas ir uzsāktas nesen un mazais vēl nav īsti iepazinis jauno vidi.  Iespējams, ir  vērts aprunāties ar grupiņas audzinātāju, lai viņa neuzdod bērniņam pirmajos  uzvedumos solista lomas, bet ļauj iejusties, piedaloties grupu spēlēs un rotaļās, ka tiek spēlētas svinīgajā pasākumā. 
 

Apmeklē visus bērnudārza pasākumus
Pat ja šķiet, ka tie visi ir vienādi un dažreiz jau var arī neaiziet. Nē, nevar! Apmeklē visus bērnudārza un skolas pasākumus, atklātās nodarbība un stunda, lai redzētu, kā notiek gatavošanās un kā tajā visā iesaistās  tavs mazulis. Turklāt, redzot zālē mammu vai tēti, mazais noteikti jutīsies drošāk un pārliecinošāk. 


Spēlē lomu spēles mājās
Mājās, kur bērniņš jūtas drošāk, uzspēlē ar viņu lomu spēles, uzticot vadošo lomu – koncerta vadītājs, aktieris, pasākuma vadītājs, sporta komandas līderis, radio dīdžejs. Pieaicini uz noskatīšanos omīti, vectētiņu, brāli, māsu. Šo skatītāju priekšā uzstāties nebūs tik ļoti kauns, bet iemaņas veidosies. Skaļi aplaudējiet un atzinīgi novērtējiet priekšnesumu.  Tagad, kad teju visiem ir viedtelefoni, var šo uzstāšanos nofilmēt un kopīgi noskatīties. 


Iesaisti bērnu sarunās 
Kautrīgiem bērniem bieži vien ir ļoti grūti iesaistīties sarunās ar citiem bērniem un, protams, arī pieaugušajiem. Viņam ir jāpalīdz. Ejot ciemos, spēlējoties pagalmā vai kopīgi aizejot uz veikalu vai pie ārsta, aiciniet bērnu izteikties par tēmām, kurās viņam jau varētu būt savs. viedoklis.  Dari to smalkjūtīgi, nevis aizbildnieciski. 


Ļauj bērnam muļķoties 
Pārlieka nopietnība rada sasprindzinājumu. Ļauj muļķoties bērnam un nebaidies pats būt smieklīgs. Ņem vērā – jo brīvāk bērns jūtas, jo vairāk muļķojas un ākstās, tāpēc neapspied šos impulsus. 


Dod padomus, kā tikt galā ar uztraukumu 
Pastāsti, kā pats tiec galā ar uztraukumu. Piemēram, viena no tehnikām ir speciāls elpošanas vingrinājums – dziļa ieelpa, tad elpas aizturēšana uz 2 sekundēm un izelpa. Pirms publiskas uzstāšanās to var izmantot gan pieaugušie, gan bērni. 
Vēl viens paņēmiens – teikt uzrunu vai skaitīt dzejoli vienam cilvēkam zālē. Piemēram, mammai vai vecmāmiņai. 

Vienmēr pozitīvi novērtē paveikto 
Pat ja dzejolis liekas pārāk grūts vai teātra ludziņas replikas – muļķīgas, neuzsveriet to. Tad arī mazulim liksies, kas paveicamais uzdevums ir nepārvarams. Izpildīt lomu labi var vien tad, ja pašam patīk skaitāmgabals un pieaugušie tic, ka viss izdosies. Galvenais – nekauniniet bērnu par to, kas nav izdevies. Nesalīdziniet ar citiem, kuriem izdodas labāk. 
 
Pastāsti, kā uzturēties publikas priekšā
Smaids ir puse no paveicamā darba.  Ļoti svarīgi ir iemācīt bērnam, sarunājoties, skatīties acīs. Pirmkārt, viņš kļūs daudz pārliecinātāks par sevi. Kautrīgi bērni parasti novērš skatienu un nodur galvu. 

Reklāma
Reklāma


Lieli un slavē!
Paslavē bērnu par paveikto pat tad, ja ir piedzīvota neveiksme – aizmirsies pantiņš vai sajukuši soļi.  Ja mazajam rit asaras, pažēlo un uzmundrini. Nebaries! 


Modernā sabiedrībā spēja publiski runāt un brīvi izturēties, iemaņas prezentēt un uzstāties ir ļoti svarīgas. Dažreiz pat svarīgākas par pašām zināšanām.  Visas šīs prasmes attīsta dejošanas, teātra pulciņi,  mūzikas skola – ārpusskolas aktivitātes, kurās tiek prasīts sasniegumus atrādīt arī publiski. Arī ikdienas sarunas ar bērnu, kas ceļ viņa zināšanu līmeni un uzlabo pašapziņu. 

 

 


LEGO® sērijas ir sadalītas pēc dažādām vecuma grupām, sarežģītības un interesēm. Jebkurš klucītis neatkarīgi no sērijas vai komplekta ir pilnībā saderīgi, līdz ar to, bērnam augot un interesēm attiecīgi mainoties, LEGO® klucīši paliek nemainīgi noderīgi.

Pašiem mazākajiem tiek piedāvāta īpaša pirmsskolas bērnu sērija LEGO® DUPLO®, kura veidota tā, lai lielie klucīši būtu droši un ērti pielietojami pat mazākajām rociņām. Plašais klāsts ļaus bērnam iepazīt dažādus dzīvniekus un augļus, apceļot pasauli un uzzināt kaut ko jaunu par eksotiskiem dzīvniekiem tālās zemēs un tepat lauku sētās. Tāpat mazais varēs pagatavot pārsteidzošus ēdienus un izveidot pašam savu mazo pasaulīti, caur kuru saprast to, kas notiek apkārt. LEGO® DUPLO® palīdzēs bērnam attīstīties, mācīties un atklāt daudz jauna!