Apgūstam patstāvīgas ģērbšanās prasmes – no zeķītēm līdz šņorītēm. FOTO un VIDEO

Prasme apģērbties – svarīga bērna pašapkalpošanās iemaņa, uzsākot bērnudārza gaitas.  Atkarībā no pirkstu veiklības un bērna patstāvības, prasmes šajā jomā katram bērnam var būt ļoti atšķirīgas. Divu gadu vecumā bērni  mācās uzvilkt  zeķītes, bet pirmklasnieka izaicinājums ir iemācīties sasiet kurpju šņores, ko daudzi mūsdienu bērni nemaz neprot. 

Konsultējieties ar bērnu, izvēloties viņam apģērbu. Ja garderobē būs drēbes, kas viņam patīk, arī ģērbšanās process būs patīkamāks.

FOTO: Shutterstock.com

Konsultējieties ar bērnu, izvēloties viņam apģērbu. Ja garderobē būs drēbes, kas viņam patīk, arī ģērbšanās process būs patīkamāks.

Jau 1 – 1,5 gada vecumā bērns trenējas tikt galā ar savu ķermeni un drēbītēm, velkot nost zeķītes un cepurītes. Ļaujiet viņam to darīt.  Optimāls vecums, kad sākt mācīt apģērbšanās prasmes, ir 2 gadi, kas sakrīt ar “Es pats!”  un aktīvas personiskās iniciatīvas vecuma posmu. Līdz 3 gadu vecumam bērns parasti nav gatavs apgūt smalko pogu sapogāšanas mākslu, bet iemācās tikt galā ar vienkāršiem apģērba gabaliem – krekliņiem, svārkiem, šortiem. Tāpēc pirmo patstāvīgi velkamo bērnudārza garderobi labāk veidot no apģērbiem, kas velkami pāri galvai. 
 

Ar ko sākt veidot bērna garderobi, kuram drīz jādodas bērnudārza gaitās un kā iemācīt mazuli apģērbties pašam? 


Biksītes, zeķītes, cimdiņi

Pirmie vienkāršākie apģērbi, ar ko sākt mācīties patstāvīgu ģērbšanos, ir biksītes, īsās zeķes, cepure, dūrainīši. Ar tiem parasti ļoti veikli mazie tiek galā paši vai nelielu mammas palīdzību. 

 



Jakas, džemperi un krekliņi, kuri velkami pāri galvai

Novērots, ka meitenes parasti ātrāk apgūst ģērbšanās prasmes. To veicina rotaļas ar lellēm. To pucēšana mazajām dāmām pavisam dabiski attīsta šo iemaņu.
Maziem puikām palīdzēs līdzīgs treniņš – ļaujiet zīdaiņu drēbītes vilkt uz rotaļu lāčiem un mīkstajām mantām. Iemāciet, ka džemperīša galvas atverē vispirms ir jāiebāž galva nevis seja, kas ir diezgan tipiska bērnu rīcība, mācoties saģērbties pašiem. 
Koši zīmējumi un kabatiņas uz krekliņiem palīdzēs vieglāk apgūt, kur ir apģērba priekša, bet kur – aizmugure. 
Ar vienkrāsainām drēbēm skaidrībā palīdzēs tikt birkas, kas norāda, kur ir krekliņa mugurpuse. Parādiet, kā jāpietur krekliņa vai džemperīša piedurknes, velkot virsjaku. 

 

Noskaties video, kā mazulis mācās ģērbties pēc Montesori metodikas

 


Zeķes un zeķubikses

Svaigi mazgātas kokvilnas zeķubikses ir ļoti nepatīkamas – tās kož un spiež, uzskata mazuļi. Tāpēc pirms to vilkšanas ievelciet tajās savu roku un mazliet pastaipiet.  Būs vieglāk uzvilkt un nebūs diskomforts. 
Šī paša iemesla dēļ neizvēlieties ikdienas lietošanai pārāk plānas un plīstošas zeķubikses, jo ikdienā tām nāksies izturēt nopietnu slodzi. Lielākoties zeķubikšu plīšanas kritiskas brīdis ir tad, kad bērns zeķē ievelk kāju, nesavācot to “čupiņā”  un mēģina visu kāju ievilkt vienā piegājienā. 

Zeķubikšu vilkšanas iemaņas ir apgūstamas pakāpeniski. Vispirms iemācieties savākt zeķi čupiņā un atrast zeķubikses pēdu. Tad tiek apgūta prasme ievilkt kāju pēdā un uzvilkt to līdz celim, pēc tam – uzvilkt visu pārējo. 
Vēl daži risinājumi grūtajam zeķu jautājumam – pērciet zeķubikses ar spilgti iekrāsotu pēdas daļu. Meitenītēm var vilkt legingus ar zeķītēm. 

 

Svārki un bikses

Līdz 3-4 gadu vecumam ērtāk izvēlēties bikses un svārkus ar gumiju jostas vietā, vēlāk – ar kņopēm, tikai pēc tam – ar pogām.  Meitenītēm ērtāk būs uzvilkt un novilkt sarafānus un topiņus bez pogām. 

Mazuļiem ir grūti balansēt, stāvot uz vienas kājas, tāpēc bikšu uzvilkšanai noteikti nepieciešams soliņš, uz kura var apsēsties.  Sākumā vieglāk ir iemācīties uzvilkt šortus, pēc tam garās bikses. 
 


Pogas, rāvējslēdži, kņopes

Pirmajiem rāvējslēdžiem, ar kur būs jātiek galā bērnam pašam, ir jābūt viegli aizvelkamiem, ar liela izmēra “zobiņiem”  un viegli satveramu rāvēja mēlīti. 
Lielas un sarežģītas formas pogas pie jaciņas var piešūt ar elastīgu diegu. Tādas būs vieglāk iepogāt pogcaurumā. 
 

Šņorēšanas gudrības

Sākumā iemāca sasiet mezglu. Vieglāk iemācīties sasiet šņores būs ar dažādu krāsu kurpju šņorēm. 

 


Cepures, cimdi un dūrainīši  

Līdz 3 gadu vecumam vieglāk būs tikt galā ar dūrainīšiem. Vēlāk var mācīt ievilkt katru pirkstiņu savā mājiņā un iegādāties pirkstaiņus. 
Cepuri labāk izvēlēties bez šņorēm, bet ar lipekļiem vai vienkārši uzvelkami pāri galvai. 

 


Apavi

Iemaņas sasiet  kurpju šņores bērni apgūst apmēram 6-7 gadu vecumā. Līdz tam parocīgāk ir izvēlēties apavus ar lipekli.  Iemāciet bērnu atšķirt labās kājas apavu no kreisās kājas. Piemēram, šādi: 

 

 

 

Vēl daži padomi vecākiem, kuru bērns mācās ģērbties:

  • Neskopojieties ar uzslavām
  • Ja redzat, ka ģērbšanās neiet raiti, nesāciet praktiski palīdzēt. Dodiet padomu un apbruņojieties ar pacietību.
  • Ikdienas valkāšanai izvēlieties vienkārši apģērbjamas drēbītes.
  • Konsultējieties ar bērnu, izvēloties viņam apģērbu. Ja garderobē būs drēbes, kas viņam patīk, arī ģērbšanās process būs patīkamāks.
  • Ja mazulis pēc ilgām pūlēm ir apģērbies, bet nepareizi, nesteidzieties labot situāciju. Vēlāk var palīdzēt pārģērbties pareizi.