Iedvesmai - 2015. gada labākā kāzu fotogrāfe Liene Pētersone: Ideālās kāzas ir kāzas bez stresa

Septīto gadu Latvijā notiek kāzu fotokonkurss. Šogad tajā piedalījās 90 autori ar 1106 pašu atlasītām fotogrāfijām 10 dažādās kategorijās - gatavošanās, ceremonija, emocijas, bērni, portrets, jaunais pāris, detaļas, svinības, izšķirošais mirklis un gaismas spēles. Godpilno 2015. gada labākā kāzu fotogrāfa titulu ieguvusi fotogrāfe Liene Pētersone (www.lienepetersone.com)  

Foto: Liene Pētersone. 2. vieta nominācijā Ceremonija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Liene Pētersone. 2. vieta nominācijā "Ceremonija"

 

“Kāzas ir visai idealizēts pasākums, ko daudzi uztver kā dzīves TO dienu… Pašu labāko, laimīgāko un svarīgāko. Tā īsti nav, jo pēc tam jau viss dzīvē tikai sākas. Jo brīvāk un bez stresa šo dienu izbauda, jo labāk viss notiek,” uzsaka fotogrāfe Liene Pētersone.
 

Kāpēc un kā izlēmi specializēties tieši kāzu fotografēšanā?
Mana pamatizglītība ir cita - maģistra grāds mārketingā un ekonomikā, bet paralēli augstskolas studijām sāku mācīties Birutas Mageles fotoskolā. Cik man zināms, tā ir vienīgā akreditētā profesionālā studiju programma fotogrāfa profesijā. Es sevi  nesauktu par kāzu fotogrāfu. Esmu vairāk cilvēku fotogrāfs, jo vismaz pusi mana darba laika aizņem portrett un modes fotosesijas, stila bildes, Latvijas apģērbu zīmolu kolekciju fotogrfēšana.  Kāzu fotografēšana ir puse no tā, ko es daru, tā ir patīkama pārmaiņa no ģimeņu vai modes fotosesijām. Tomēr kāzu fotografēšanā patīkamākais ir tas, ka te viss ir pa īstam, ir realitātes klātbūtne. Mani parasti izvēlas pāri un līgavas, kas ir ar līdzīgām sajūtām, līdzīgu dzīves uztveri. Tas ir ļoti būtiski, lai mūsu gaumes un sajūtas būtu uz viena viļņa.

Attēlā fotogrāfe Liene Pētersone.
 

Vai tas nozīmē, ka iepriekš savs klients jāpazīst?
Pirmās sajūtas klientiem rodas no maniem darbiem, ko ierauga internetā; kā arī radu un draugu albumos. Varbūt kāds mani ir redzējis darbībā kāzās.  Vienmēr pirms saku “jā” vai “nē”, ar katru pāri satiekos klātienē, izrunājam lietas. Es nevaru derēt visiem. Kādam pārim kāzās varbūt nepieciešams mierīgāks cilvēks līdzās, kāds cits gribēs,  lai aktīvāk iedrošina, citam nepatiks fotogrāfs, kas kaut ko iesaka vai norāda.

3. vieta nominācijā "Emocijas"

Vai pašlaik ir kādas īpašas modes un stila tendences kāzo foto jomā?
Drīzāk ir atsevišķi fotogrāfu rokraksti, kas nu kuram patīk. Ir fotogrāfi, kas vairāk ir kā dokumentālisti, citi – pāra fotosesiju jeb smukumbilžu speciālisti.  Katram pārim ir savas prioritātes. Vieni negrib neko pozētu, bet citi atkal nejūtas tik atbrīvoti un grib organizētu fotosesiju.

Kāzu fotogrāfs Liene Pētersone

Pārsvarā fotogrāfs ierodas jau no paša rīta pie līgavas vai līgavaiņa un fotografē detaļas, kā abi gatavojas kāzām. Kāzu diena beidzas ap pusnakti.  Vairs nav modē mičošanas rituāls, jo lielākā daļa pāru pirms tam ir ilgstoši bijuši kopā. Biežāk izvēlas citu simbolisku rituālu.

Reklāma
Reklāma

Kāzu fotogrāfe Liene Pētersone
Nominācija "Detaļas"

Kurš kāzu brīdis pašai vislabāk patīk?
Nekad nevar zināt, kurš būs dienas maģiskais mirklis, tas nav paredzams. Man pašai ļoti patīk brīdis, kad vakarā līgavaiņa draugi – vīrieši, puiši, saka tostus un apsveikuma runas. Tās parasti ir ļoti dziļas, personiskas.  Ārkārtīgi skaisti, ka puišiem ir tāda dziļa draudzība bieži vien jau no bērnības.  Mūsu sabiedrībā tomēr pieņemts, ka vīrieši ne īpaši runā, viņi neizsaka savas sajūtas, tāpēc šādi mirkļi aizkustina.

2015.gada kāzu fotogrāfs Liene Pētersone
 1. vieta nominācijā "Pāris"

Vai esat fotografējusi kāzas arī  ārzemēs?
Manas pirmās ārzemju kāzas bija Bali, šo vietu esmu ļoti iemīļojusi. Tur ir saule, gaisma, krāsas, brīnišķīga vieta, kur fotografēt. Neparasta pieredze. Esmu fotografējusi kāzas arī Šveicē, Kiprā, Lielbritānijā, Norvēģijā.
 

Kā sevi vērtē kā fotogrāfi? 
Esmu pret sevi visai stingra un kritiska. Vienmēr šķiet, ka varēja vēl labāk un pārsteidzošāk. Pret jebkuru darbu vai solījumu izturos ar milzīgu atbildības sajūtu un sagaidu to pašu arī no citiem.

Kāzu foto

1. vieta nominācijā "Portrets"

Vai darbs vasaras sezonai jau saplānots?
Jau līdz pusseptembrim viss ir saplānots.  Mans limits ir 10 – 12 kāzas vasaras periodā, jo darbs jau ir ne tikai tā viena diena, kad fotografē, bet vēl 2-3 nedēļas pēc tam, kad bildes tiek pārskatītas, atlasītas, apstrādātas un sagatavotas atdošanai.
 

Kādas jums pašai liekas ideālās kāzas, redzot tik daudz dažādu notikumu?
Kad visi ir mierīgi, kad neplānotas lietas un sīkumi nesabojā noskaņojumu. Cilvēki ļoti bieži uztraucas par laikapstākļiem, vai visiem garšos vakariņas, vai visi, kas aicināti, atnāks. Ļoti domā par citiem, mazāk - par sevi. Tas neļauj sajust šo īpašo dienu. Ideālais variants ir baudīt dienu, svinēt šo dienu sev, ļauties notikumu plūdumam bez stresa.

 

Kāzas

2. vieta nominācijā "Gaisma"