Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova: Pārāk laba apetīte aukstajā laikā – ko iesākt?

Kāpēc ziemas laikā ir paaugstināta apetīte un kā tikt ar to galā – uzzināsi šajā rakstā!

Brīdī, kad ķermenis prasa lielu ēdiena porciju tūlīt un tepat, to var mēģināt apmānīt, piedāvājot “uztura radiatoru” - karstu tēju, iesaka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Brīdī, kad ķermenis prasa lielu ēdiena porciju tūlīt un tepat, to var mēģināt apmānīt, piedāvājot “uztura radiatoru” - karstu tēju, iesaka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

Auksts ziemas laiks ir patiess izaicinājums tiem, kas seko līdzi apēstā uztura apjomam un kvalitātei. Pat tiem, kas uzturā iecienījuši lietot pārsvarā augu izcelsmes pārtiku, roka stiepjas pēc gaļas maizītes ar sviestu. Daudzi sūdzas par pārmērīgu kāri pēc tā saucamajiem ātriem ogļhidrātiem - baltmaizes, visa veida šokolādēm un konditorejas izstrādājumiem. Ātri vien vari sākt justies kā lācis, kas uzkrāj taukus ziemas miegam. Kāpēc ziemas laikā ir paaugstināta apetīte un kā tikt ar to galā – uzzināsi šajā rakstā!
 

Iemesli

Nav iespējams izcelt vienu, universālu iemeslu paaugstinātai apetītei ziemas laikā. Vieni pētnieki apgalvo, ka iemesls meklējams dziļā pagātnē. Mūsu senčiem, kuriem nebija pieejams silts radiators un drošs jumts virs galvas, ziemā bija nepieciešama papildu tauka kārta, lai uzturētu optimālu ķermeņa temperatūru, tāpēc viņi tiecās ēst vairāk. Atdziestot organisms sūta ziņu – uzsildi mani pēc iespējas ātrāk! Un enerģija, ko iegūstam ar ēdienu, bez šaubām, aiziet arī tam, lai uzturētu optimālu ķermeņa temperatūru. 

Daudzi sūdzas par pārmērīgu kāri pēc tā saucamajiem ātriem ogļhidrātiem - baltmaizes, visa veida šokolādēm un konditorejas izstrādājumiem. 

Citi pētnieki apgalvo, ka pie vainas ir mūsdienu cilvēka psiholoģija – ziemā, kad aiz loga lielāko diennakts daļu ir tumsa un noskaņojums ir slikts, ēdiens ir tas, kas sniedz mums komfortu. Jo kas var būt labāks par to, ka, atnākot siltās iekštelpās, ielīst zem segas ar karstu tējas krūzi un šokolādes cepumiem! Vienotas atbildes nav, taču viens ir zināms skaidri – nevajag sev to pārmest. Ir daudz patīkamu veidu kā tikt galā ar ziemas pārēšanos.

Apetīte ziemā

Karstas tējas kā pirmā palīdzība

Brīdī, kad ķermenis prasa lielu ēdiena porciju tūlīt un tepat, neskatoties uz to, ka pirms īsa brīža jau bija ieturēta maltīte, to var mēģināt apmānīt, piedāvājot “uztura radiatoru” - karstu tēju. Taču tējai nav jābūt garlaicīgam šķidrumam vecā krūzē, no kuras karājās tējas maisiņa aukla. Izmanto daudzveidīgas, interesantas beramās tējas – ingvera, žeņšeņa, jasmīnu, augļu tējas un pievieno tiem klāt augļus – dzērvenes, šķēlēs sagrieztus citronus un greipfrūtus, ābolus! 

 

Ja kārojas saldumus, tējai var pielikt klāt tējkaroti medus. Visnotaļ interesantas tējas sanāk, ja tām  pievieno mazliet grenadīna sīrupa. Ja tējas neiet pie sirds, var taisīt augļu uzlējumus ar sulām: viegli uzsildīt persiku sulu, pielikt klāt augļus pēc paša izvēles, kārtīgi saspaidīt ar karoti, pieliet karstu ūdeni un atstāt termokrūzē ievilkties. Termokrūze vai mazs rokas termoss ir risinājums tam, ka šādas tējas var ņemt arī līdzi, piemēram, uz darbu.

Reklāma
Reklāma

Brīdī, kad ķermenis prasa lielu ēdiena porciju tūlīt un tepat, to var mēģināt apmānīt, piedāvājot “uztura radiatoru” - karstu tēju. Taču tējai nav jābūt garlaicīgam šķidrumam vecā krūzē.

Izvēlies kvantitatīvus ogļhidrātu avotus!

Ir jāapzinās, ka “ātrais” ogļhidrāts, ko apēdam, impulsa vadīti, ir viegls risinājums, kas ilgtermiņā var atstāt negatīvas sekas uz veselību. Enerģiju siltuma ražošanai mēs iegūstam no jebkāda ēdiena. Tāpēc jānodrošinās ar žāvētiem un svaigiem augļiem, kliju grauzdiņiem, rupjmaizes galetēm un tāda veida uzkodām, kas gan sniegs ogļhidrātu pieplūdumu organismā, bet būs “lēno” ogļhidrātu avots – tā vietā, lai strauji paceltu enerģijas līmeni un tikpat strauji tā enerģija iztērētos, enerģijas izdalīšanās būs lēna, bet ilgstoša.
 

Sadali ēdienreizes!

Ir ļoti viegli iekrist pārēšanās lamatās, ja ēdienreizes ir retas. Tāpēc var mēģināt jauno pieeju – sadalīt ēdienreizi divās daļās. Var ievest ne tikai otrās brokastis un launagu, bet arī pusdienu porciju sadalīt divās daļās! Galvenais stingri regulēt apēstā daudzumu un ēst daudzveidīgi, bet mazām porcijām. 
 

Kusties!

Sasildīt sevi ziemā mēs varam ne tikai ar ēdienu, bet arī ar fiziskām aktivitātēm. Atceraties sevi bērnībā, kad ragaviņu vilkšana uz kalna prasīja tik lielu piepūli, ka gribējās taisīt vaļā jaku un raut cepuri nost? Fiziskās aktivitātes ir atbilde uz aukstuma izraisīto diskomfortu. Slidot, slēpot, braukt ar sniega dēli – izvēle ir plaša! Arī ar ziemu šogad mums ir visnotaļ paveicies.
 

Autore: Ksenija Andrijanova, uztura speciāliste, bloga Ksenijakomente.lv autore