Vecākiem Rīgā būs brīvāka izvēle starp pašvaldības un privāto bērnudārzu

Rīgas domes Izglītības komiteja atbalstīja noteikumus, kas liks pašvaldībai turpināt līdzfinansēt bērnus privātajos bērnudārzos arī tad, ja vecāks atteiksies no vietas pašvaldības bērnudārzos. Rīgā par katru bērnu pašvaldība privātajos bērnudārzos maksā 173 eiro. Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība atbalsta jaunās izmaiņas, jo tās dos lielāku brīvību vecākiem bērnudārza izvēlē.

Ar jaunajām izmaiņām apmierināta ir Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība.

FOTO: Shutterstock.com

Ar jaunajām izmaiņām apmierināta ir Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība.


Līdzšinējā kārtība noteica, ka pašvaldība var pārtraukt maksāt par bērnu privātā bērnudārzā, ja tam atbrīvojas vieta pašvaldību dārziņā. Pērnā gada nogalē Izglītības likuma grozījumi šo kārtību mainīja, uzliekot pašvaldībām par pienākumu maksāt par bērnu arī tad, ja vecāki izlemj turpināt bērnu vest uz privāto bērnudārzu. Šonedēļ Rīgas domes Izglītības komiteja atbalstīja izmaiņas savos noteikumos, kas jauno kārtību ieviesīs galvaspilsētā.

 

"Tajā brīdī, kad pašvaldība piedāvā vecākam šo vietu [pašvaldības bērnudārzā], bet viņš jau apmeklē privāto vietu, vecākam ir tiesības pašam izvēlēties, vai pieņemt šo piedāvājumu. Gadījumā, ja atsakās, tad pašvaldības pienākums ir turpināt līdzfinansēt viena bērna izmaksu apmērā, kā tas būs noteikts ar attiecīgo budžetu," teica Rīgas domes Izglītības pārvaldes vadītājs Ivars Balamovskis. 

Rīgas Izglītības pārvaldes vadītājs Balamovskis arī uzsver, ka privāto pirmsskolu bērnu vecāki paši varēs izvēlēties un internetā atķeksēt, vai tie vispār vēlas saņemt pašvaldības bērnudārzu piedāvājums.

Ar šādām izmaiņām apmierināta ir Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība. Tās pārstāve Daina Kājiņa stāsta, ka iepriekš gadījušās situācijas, kad pusgadu vecs bērns sāk iet privātā bērnudārza, jo pašvaldības bērnudārzos vietu nav, taču pēc pusgada vai gada, kad atbrīvojas vieta, vecāki ir spiesti bērnu pārcelt uz pašvaldības bērnudārzu, jo paši visas izmaksas nespēj segt. Tagad vecāki varēs brīvāk izvēlēties starp bērnudārziem, stāsta Kājiņa.

 

Rīgas Izglītības pārvaldes vadītājs Balamovskis arī uzsver, ka privāto pirmsskolu bērnu vecāki paši varēs izvēlēties un internetā atķeksēt, vai tie vispār vēlas saņemt pašvaldības bērnudārzu piedāvājums. Savu izvēli varēs mainīt jebkurā laikā, nezaudējot vietu rindā.

Reklāma
Reklāma

 

Līdzfinansējums privātajos bērnudārzos par vienu bērnu Rīgā ir 173 eiro. Summa aprēķināta pēc jaunas metodikas, kurā iekļauta ne tikai darbinieku alga, bet arī komunālie pakalpojumi, mācību līdzekļi un daudzas citas izmaksas. Tomēr Privāto pirmsskolu biedrības pārstāve Daina Kājiņa stāsta, ka par visām izmaksām nav padomāts.

 

Vēl līdz maija beigām privātos bērnudārzus līdzfinansē arī valsts, taču pēc tam pašvaldībām būs jāiztiek ar saviem līdzekļiem.

 

Avots: www.lsm.lv