Deputāti grib ierobežot sieviešu tiesības veikt abortu

Saeimā tiek virzīti grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz, ka par dzimumšūnu donoriem drīkstētu kļūt no 25, ne vairs 18 gadu vecuma, jo tad iedzīvotāji neesot gana nopietni. Taču visvairāk pret grozījumiem iebilst sieviešu tiesību aizstāvji, jo pirms aborta veikšanas plānots likt konsultēties pie vairākiem speciālistiem, turklāt ne tikai sievietei, bet arī viņas vecākiem. Savukārt pat nedzemdējušas sievietes grozījumu iniciatori liek dēvēt par mātēm. 

Pēc deputātu gribas, turpmāk pirms aborta veikšanas sievietei būtu jākonsultējas pie vairākiem speciālistiem, tostarp jurista, sociālā darbinieka, psihologa un ģimenes terapeita.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc deputātu gribas, turpmāk pirms aborta veikšanas sievietei būtu jākonsultējas pie vairākiem speciālistiem, tostarp jurista, sociālā darbinieka, psihologa un ģimenes terapeita.


Sieviešu tiesību aizstāvji saka – tas ir kārtējais mēģinājums sievieti padarīt par lietu ar konkrētu dzemdēšanas funkciju bez tiesībām pašai pieņemt lēmumus.

 

Aizvadītajā nedēļā bez tālākas virzības pagaidām palicis Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā iesniegtais priekšlikums grozīt Seksuālās un reproduktīvās veselības likumu. Izmaiņu ieceri parakstījuši pieci Saeimas deputāti – pašreizējais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība), kā arī četri Reģionu apvienības deputāti – Mārtiņš Šics, Jānis Ruks, Nellija Kleinberga un Inga Bite, kas pašlaik ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Tieši par demogrāfisko situāciju visvairāk kārtējo reizi noraizējušies grozījumu autori. „Galvenais uzstādījums ir darīt visu, lai tie katastrofālie radītāji, kas saistīti ar mākslīgo grūtniecības pārtraukšanu, kas joprojām ir zem kritiskā līmeņa, būtu mazāk,” saka Parādnieks.

 

Pēc deputātu gribas, turpmāk pirms aborta veikšanas sievietei būtu jākonsultējas pie vairākiem speciālistiem, tostarp jurista, sociālā darbinieka, psihologa un ģimenes terapeita. Turklāt konsultācijas nodrošināmas arī grūtnieces vecākiem, ja sieviete nav sasniegusi 16 gadu vecumu.

Abortu nedrīkstēs veikt ginekologs, kas par šiem jautājumiem sievieti konsultējis.

Savukārt abortu nedrīkstēs veikt ginekologs, kas par šiem jautājumiem sievieti konsultējis. Deputāti pamatojumā skaidro, ka  «nereti viens cilvēks un viņa seksuālās vajadzības tiek stādītas augstāk par atbildību, ģimeni un citu cilvēku garīgo labklājību».

Reklāma
Reklāma

Sieviešu tiesību aizstāvības organizācijas pret deputātu atkal aktualizētajām iecerēm iebilst. „Protams, mēs no sieviešu tiesību perspektīvas esam pret ļoti daudzām viņu rekomendācijām, ko gribētu ielikt šajā likumā,” saka Resursu centra sievietēm «Marta» dibinātāja Iluta Lāce. Prasības konsultēties pie vairākiem speciālistiem un plānu pagarināt tā saukto pārdomu laiku Lāce sauc par neadekvātām.

 

Deputāts apgalvo, ka likuma grozījumu mērķis ir sievietēm sniegt plašāku atbalstu, lai viņas pirms aborta veikšanas izdarītu brīvu izvēli, nevis kāda spiediena rezultātā.

 

Deputāti arī grib, lai par dzimumšūnu donoriem līdzšinējo 18 gadu vietā varētu kļūt no 25 gadiem. 

 

Avots: www.lsm.lv