Vai karstajā laikā bēbim jāvelk cepure?

Šobrīd vēl pavēss, līdz ar to jautājums par cepures vilkšanu dažus mēnešus vecajai meitiņai nav aktuāls, bet vasarā noteikti gaisa temperatūra sasniegs plus 27, pat 30 grādus pēc Celsija. Vai tādā gadījumā cepurīte jāvelk?

Vai karstajā laikā bēbim jāvelk cepure?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild pediatrs un homeopāts Edgars Mednis.

Zīdaiņiem cepurītes ir jāvelk, jo viņiem var sapūst ausis pat karstā laikā. Tomēr, lai izlemtu, kā rīkoties, vienmēr ir jāvērtē konkrētā situācija. Ja bērns guļ ratiņos, cepuri var arī nevilkt, bet tad jāraugās, lai viņam tieši nespīd virsū saule. Zīdaiņa āda ir daudzreiz plānāka nekā pieaugušo āda, tā daudz jutīgāk reaģē uz ultravioletajiem saules stariem. Cepurīti var nevilkt arī tad, ja ir biezi mati un galva zem galvassegas regulāri sasvīst. Jāatceras, ka mazuli nedrīkst vest saulē bez cepures. Ja dodaties uz pludmali, parūpējieties, lai somā līdzi būtu saules aizsargkrēms, cepures visai ģimenei un saulessargs, zem kura pa brīdim paslēpties.

 

 

Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstot signe@mammam.lv.

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).


Par žurnālu „Mammām un Tētiem”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” 2014. gada nogalē sāka izdot izglītojošu bezmaksas žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem – „Mammām un Tētiem”. Žurnāls iznāk četras reizes gadā – nākamais (ziemas) numurs gaidāms decembrī. Izdevumu vecāki bez maksas var saņemt ārstu praksēs un dzemdību iestādēs visā Latvijā, kā arī to var lejupielādēt internetā un lasīt viedtālruņos adresē: www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Projekta mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselības rādītājus Latvijā, tai skaitā zīdīšanas rādītājus, veikt mātes pēcdzemdību depresijas profilaksi, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnālu izdod ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem”. Kontaktinformācija, lai atbalstītu projektu vai izvietotu reklāmas informāciju žurnālā, – e-pasts: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr.: 26466250.