Apēd eglīti! Skujas skaistumam, veselībai un labsajūtai

Kas var būt labāks par mundru zaļumu, kad apkārt viss atkušņa pelēks vai sala balts? Ar to priecē priede un egle. Ne vien acīm bauda, bet arī veselībai, skaistumam un virtuves galdam. Kā likt lietā zaļās skujas, stāsta farmācijas doktore Vija Eniņa. 

FOTO: Shutterstock.com

Priede un egle ir Ioti atšķirīgi koki, taču tos vieno spēja izdzīvot gan ziemas salā, gan vasaras tveicē. Šo neparasto īpašību nodrošina mūžzalās lapas jeb skujas. Tās ir bagātas ar daudzām vērtīgām vielām, bet īpaši ar askorbīnskābi jeb C vitamīnu, kas palīdz izturēt visspalgāko aukstumu.

Ādas dziedināšanai
Vasarā skujkoku labsajūtu nodrošina ēteriskā eļla, kas, iztvaikojot uz katras zaļās adatiņas ārējās virsmas - epidermas, rada aizsargkārtiņu, kura kavē to izkalšanu. Gan priedēm, gan eglēm bojājumu vietās izdalās šķidrums, kas sastāv no ēteriskās eļļas un sveķvielām. Šis dabiskais balzams pārklāj un dezinficē katru koka brūci. Pēc laika, kad savainojums aizdzijis un palīdzība vairs nav vajadzīga, eļļa iztvaiko, atstājot bāli dzeltenus atlikumu pikučus jeb sveķus, kas basargā koku no dažādiem kaitēkļiem, slimībām un patogēnām sēnītēm. 

Priedes sveķvielām vairāk piemīt dezinficējoša un antibakteriāla iedarbība - spēja nogalināt mikroorganismus, turpretī no egles gūstamie sveķi mazina iekaisuma procesus, un, ja ir ādas bojājumi- nelieli pušumi un brūcītes. 

 

Virtuvē 
Skuju dzēriens ir īstākais dzīvo vitamīnu avots laikā, kad dabā viss sastindzis. Šim nolūkam piemērotākās priežu skujas, bet var izmantot arī egli. Pagatavošanas recepšu ir daudz, un dažas ļoti vienkāršas.

Priedes vai egles zariņiem vakarā noplūc skujas, tās sasmalcina, aplej ar aukstu ūdeni un ļauj līdz rītam ievilkties. Proporcijas nav stingn noteiktas, bet parasti stikla burciņu piepako ar skujām līdz pusei, tad uzlej ūdeni, kamēr trauks pilns. Vēlams pievienot arī citronskābi vai intensīvas garšas ogu sulu - skābā vidē vērtīgās vielas, ko satur skujas, labāk izdalās, turklāt askorbīnskābe tiek pasargāta no oksidēšanās.

Kad novilkums gatavs, to nokāš un garšas uzlabošanai pievieno vēl kādu papildinājumu - citrona šķēlīti vai medu. Rūgteni aromātisko dzērienu dienas laikā izmalko. Var arī dzert visu uzreiz. Katrai dienai šāds vitamīnu papildinājums nav vajadzīgs, bet ziemas mēnešos tāds, iedzerts vismaz pāris reizes nedēļā, nāks tikai par labu gan pļeaugušajiem, gan bērniem. 


Skaistumam 
• Skuju novārījuma antibakteriālā iedarbība noder ne tikai pret iesnu, angīnas un citām elpceļu iekaisuma izpausmēm, bet izmantojama arī pret sejas pūtītēm, kas bieži sagādā daudz raižu jauniešiem.

Mēreni karstu šķidrumu ar visiem biezumiem ielej tējkannā vai nelielam trauciņam uzliek piltuvi vai papīra konusiņu un caur to brīdi paelpo siltos tvaikus ar tādu aprēķmul lai tie ieskautu visu seju.

• Uzliek uz malkas plīts riņķiem sveķu pikucīšus vai ievieto tos trauciņā, zem kura degoša svecīte. Lai kūp! Šādi dūmi izdzenā īgnumu un kliedē stresu, bet apcerīgumā un relaksējošā labsajūtā cilvēks vienmēr ir skaists.

• Pārreiz dienā pakošļājot priedes vai egles zariņu - elpa svaiga, āda veselīga un mirdzošas acis.

• Kad eglīte beigusi savu svētku misiju, tās skujas vēl var izmantot. Vienu vai pusotra kilograma skujotu zariņu aplej ar četriem pieciem litriem verdoša ūdens, piecas līdz desmit minūtes pavāra. Pusstundu ļauj ievilkties, tad nokāš un šķidrumu pielej vannas ūdenim. Šāda pelde padara ādu samtainu un maigu, mazina iekaisumus, remdē locītavu un muskuļu sāpes, bet galvenais - vairo emocionālo labsajūtu. Protams, svaigi gādātas skujas ir vēl noderīgākas. 

Neko nevajag gatavot milzīgos daudzumos labāk, lai produktu iespējams ātri izlietot, bet katrā nākamajā reizē ar kaut ko jaunu papildināt. 


Mājas aptieciņā
Kuram negadās sīki sadzīves ievainojumi tieši tad, kad piemērota medikamenta pie rokas nav? Sveķi, uzlikti svaigai brūcei, noteikti kodīs, kairinās un dedzinās, taču to īpašības viegli saglabājamas pašgatavotās ziedēs.

• Plašākais izmantojums ir egļu sveķiem. Nesālītus cūku taukus vai kvalitatīvu sviestu ūdens peldē izkausē, tad ieber šajā pamatā no piemaisījumiem attīrītus sveķus (aptuvenā proporcija - pusi uz pusi). Pa reizei apmaisot, turpina sildīšanu, kamēr masa kļūst vienmērīgi šķidra un smaržīga. To iekāš trauciņā un glabā vēsumā.

Lieto, ja sasprēgājušas rokas, lūpu kaktiņi, elkoņi, papēži. Uzziež un minūtes desmit piecpadsmit gaida, līdz uzsūcas, nesatraucoties, ka tas varbūt šķiet pārāk ilgi. Jo ātrāk kāds krēms no ādas virsmas pazūd, jo lielāka varbūtība, ka tas satur kādu šī procesa ķīmisku veicinātāju.

• Priedes sveķu ziedes iedarbība ir sildoši kairinoša, ar izteiktu pretiekaisuma efektu. Tā piemērota gan sāpošu locītavu ierīvēšanai, gan krūtiņu ieberzēšanai klepus mocītam bērnam.

No priežu un eglu skujām gatavots uzlējums izmantojams iekaisuša kakla skalošanai. Taču, lai no sasmalcinātā zaļuma dabūtu ne tikai ūdenī šķīstošo askorbīnskābi, flavonoīdus un cukurus, bet arī virkni vielu, ar karstu ūdeni pārlietās skujas mazliet jāpavāra, pēc tam šķidrumam ļauj ievitkties. 
 

 

Teksts: Žurnāls "36.6"

Reklāma
Reklāma