Tas jāzina katram bērnam! Naudas drošas glabāšanas noteikumi. Video padoms

Kas katram bērnam jāzina par naudas drošu pārnēsāšanu somā, kādu maku izvēlēties, kas par naudas drošību jāņem vērā, atrodoties uz ielas, kā arī glabājot naudu norēķinu kartē – šīs un citas gudrības par naudas drošu pārnēsāšanu un glabāšanu ikdienā video padomā sākumskolēniem stāsta desmit gadus vecais Klāvs Smildziņš, “Mammamuntetiem.lv” projekta “Bērnu universitāte” audzēknis.

Bērnam ir ļoti svarīgi pastāstīt par naudu, naudas maku un drošību uz ielas. Parādi šo Naudas ziņu sižetu savam bērnam!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnam ir ļoti svarīgi pastāstīt par naudu, naudas maku un drošību uz ielas. Parādi šo "Naudas ziņu" sižetu savam bērnam!

Par drošu naudas glabāšanu un pārnēsāšanu bērniem ir jāmāca no mazotnes, tāpēc šo “Naudas ziņu” sižetu ir vērts parādīt ikvienam sākumskolēnam – mājās vai skolā kādā atbilstošā mācību priekšmetā. 

Skaties video >> 

 

 


“Naudas ziņu” sižetā nauda un tās drošība aplūkota no četriem skatupunktiem: 1) maka izvēle, 2) naudas glabāšana somā, 3) nauda un drošība uz ielas, 4) naudas glabāšana norēķinu kartē.
 

1) Maka izvēle 
- Naudu vai savu bankas maksājumu karti glabā tikai makā! Kabatas nav droša vieta – nauda vai karte viegli var izkrist un pazust. Ja tētis maku liek bikšu aizmugurējā kabatā, izstāsti viņam, ka tas nav droši, un arī pats maku tur neglabā – šādi maku ļoti viegli var nozagt. Maku labāk turēt jakas iekškabatā.
- Izvēloties maku bērnam, jāatceras, ka maki somiņas palielina risku tikt pie traumām. Maks ir uzkārts kaklā, taču veselīgiem, dzīvespriecīgiem bērniem patīk skriet un kustēties. Šāda maka garais striķis var kur aizķerties vai kāds to nejauši var paraut, un tu vari gūt traumas. 
- Koši, uzkrītoši maki vai lielie naudas maki, kas aizlienēti no mammas, arī nav labākā izvēle – tie piesaista slikto cilvēku uzmanību. 
- Ideāls maks bērnam ir neliels maks ar rāvējslēdzēju neuzkrītošās krāsās. 
 

Reklāma
Reklāma

2) Naudas glabāšana somā
- Somai vienmēr jābūt aiztaisītai! Vislabāk, ja rāvējslēdzēji atrodas somas malā, nevis tai pa vidu.
- Neliec maku somas ārkabatās! Jo dziļāk somā, jo labāk – vislabāk, ja maks atrodas somas iekškabatā. Tas nozīmē, ka maks būs aiz diviem rāvējslēdzējiem. 
 

3) Nauda un drošība uz ielas
- Nepārskaiti naudu pieturā vai uz ielas! Cilvēki ir dažādi, un ne visiem ir labi nodomi, tāpēc nepārskaiti naudu tur, kur daudz svešu ļaužu. Tāpat nelielies ar līdzpaņemtās naudas daudzumu. 
- Ejot pa ielu, neturi, nenes naudas maku rokā! Maks ir salīdzinoši liels, roka maza, tāpēc garāmgājējs to viegli var paķert. Glabā savu maku somā!
 

4) Naudas glabāšana norēķinu kartē
- Ja tev ir sava bankas maksājumu karte, citiem to nedrīkst dot – uz kartes redzamie dati ir jāsargā tikpat ļoti, cik pati karte. Tāpēc nekad aiz prieka, ka beidzot esi ticis pie kartes, tās bildes vai video nepublicē sociālajos tīklos vai citur internetā.
- Izņemot naudu bankomātā un ievadot PIN kodu, nekautrējies klaviatūru aizsegt ar roku – tas ir drošības dēļ. 
- PIN kodam jābūt tādam, ko cits nevar viegli uzminēt, bet ko tu pats spēj atcerēties! PIN kodu nedrīkst turēt makā kopā ar karti vai saglabāt sava tālruņa atmiņā, jo atceries – PIN koda galvenais mērķis ir tavas naudas drošība.
 

Konsultēja Rīgas pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas vecākā inspektore Aija Lilienfelde un “Swedbank”. Apģērbs vadītājam no latviešu apģērbu zīmola “Paade Mode”.