Konsultē ginekoloģe Dina Ceple: kā pieņemt, sadzīvot un iemīlēt dzemdību sāpes

Dzemdības ir sāpīgas, tomēr arī caur sāpēm tās var kļūt par ļoti skaistu un dvēselisku notikumu. Bērna laišana pasaulē dod pieredzi, spēku un milzīgu sievišķo pašapziņu, ka tavs ķermenis to spēj. Kā iemācīties baudīt dzemdības un pieņemt sāpes, stāsta ginekoloģe dzemdību speciāliste un sertificēta vecmāte Dina Ceple. 

 Daba palīdz darīt visu, lai sieviete sāpes pārdzīvotu pēc iespējas vieglāk.

FOTO: Shutterstock.com

Daba palīdz darīt visu, lai sieviete sāpes pārdzīvotu pēc iespējas vieglāk.

“Sāpes ir kā ceļš, kas palīdz mammai labāk un pareizāk atrast veidu, kā ātrāk virzīt dzemdības un palīdzēt savam bērnam piedzimt. Sāpes ir mammas motivācija motivācija meklēt pozas, kas palīdz virzīties ārā bērniņam un sadarboties ar bērniņu kopīgam pozitīvam rezultātam,” par sāpju nepieciešamību dzemdībās teic ginekoloģe dzemdību speciāliste un sertificēta vecmāte Dina Ceple. 

 

Jo labāka ir seksuālās dzīves pieredze un sevis pieņemšana, jo labāk sieviete spēs izvēlēties sev piemērotu dzemdību vidi un apstākļus.


Dzemdības, tāpat kā pāra seksuālā dzīve, ir ļoti intīms process. Tāpat kā mīlēšanās laikā sievietei ir nepieciešama īpaša atmosfēra, lai atbrīvotos un ļautos, arī dzemdībās apkārtējai videi un sajūtām ir liela nozīme. „Sievietes seksualitāte ir maiga, lēna, uz iekšu vērsta. Pretstatā ir vīrieša seksualitāte, kas ir aktīva, uz āru vērsta un eksplozīva. Lai sieviete labi justos seksuālā notikumā, ir jābūt noteiktiem apstākļiem, kas ļautu viņai atvērties notikumam. Sievietei nepieciešams laiks, lai sagatavotos, noskaņotos, un tikai pēc tam, iespējams, sekos atvēršanās un ļaušanās. Arī domājot par dzemdībām un ar tām saistītajām sajūtām, grūtniecības sākumā bieži ir „nē, negribu” sajūta, pēc tam seko „varbūt...”, tad „jā, bet kā?” un tikai beigās – „jā, nu labi”,” tā sievietes emocionālās izjūtas raksturo Dina Ceple. Lai nonāktu līdz šim „Jā!”, kas ļauj mierpilni piedzimt bērnam, ir nepieciešams zināms privātums, droša telpa, pieklusināta gaisma, klusums...



Bērns kā mīlestības pilns partneris 
Ja bērna ieņemšana notiek no ārpuses uz iekšpusi, tad piedzimstot mazulis nāk no iekšpuses uz ārpusi. Ieņemšanā sievietes partneris ir vīrietis, bet dzemdību laikā viņas sadarbības partneris ir bērns. Dzemdību gaitu un sajūtas lielā mērā nosaka tas, kā topošā māmiņa sevi ir apzinājusies kā sievieti. Vai viņa ir gatava ieklausīties savā partnerī? Vai pieņem savu seksualitāti? Kāda ir viņas seksuālā pieredze, un vai viņa zina, kas viņai sagādā prieku? Vai no saviem dzimumorgāniem spēj just tikai sāpes vai arī sajust baudu. Ir vērts padomāt, kādos apstākļos sievietei patīk mīlēties. Varbūt mīkstos palagos, uz grīdas, varbūt sūnās? Iespējams, tieši šī vide būs pati piemērotākā arī dzemdību brīdim. Jo labāka ir seksuālās dzīves pieredze un sevis pieņemšana, jo labāk sieviete spēs izvēlēties sev piemērotu dzemdību vidi un apstākļus. 

 

Sāp visām! Svarīgi ir ar to sadzīvot
Neatkarīgi no tā, kur mazulis nāk pasaulē – mājās vai slimnīcā, sāpes piedzīvo pilnīgi visas sievietes. Cits jautājums ir, kā viņas šīs sāpes uztver un spēj piedzīvot.
Sāpju sajūtu dzemdībās nosaka hormoni, kas cirkulē sievietes organismā. Radību laikā smadzenes producē mīlestības hormonu oksitocīnu. Jau divas nedēļas pirms lielā notikuma sievietes organismā ir milzīgs laimes hormonu – endorfīnu – pieplūdums, kas atslābina un nomierina. Sievišķo hormonu progesterona un estrogēna līmenis grūtniecības laikā ir visaugstākais sievietes mūžā. Šis ir laiks, kad sieviete ir ārkārtīgi sievišķīga. Daba palīdz darīt visu, lai sieviete sāpes pārciestu pēc iespējas vieglāk. Vienlaikus ar visiem šiem labsajūtas hormoniem izdalās vēl viens hormons – adrenalīns, kas dod aktivitāti, spēju saņemties un pārvarēt it kā nepārvaramus šķēršļus. 


Tiesa, adrenalīna līmeni sieviete pati nespēj samazināt, toties ārējie apstākļi – skaļš troksnis, stress, sveši cilvēki, durvju klaudzināšana, neiejūtīga attieksme no medicīnas personāla puses – veicina tā izdalīšanos un var ietekmēt dzemdību procesa sajūtas un iztraucēt īsto noskaņu. Ja adrenalīna līmenis ārējo apstākļu ietekmē sāk augt, mammas dabīgo mīlestības un laimes hormonu izdalīšanās tiek nomākta, un viņa sāk stiprāk izjust sāpes. Sieviete, kas dzemdē slimnīcā, maz var ietekmēt apkārtējo vidi, bet ko tādā gadījumā darīt? Viņa var censties radīt vidi, kurā mazāk iemeslu uztraukumam, apdomājot, kas dod drošības sajūtu, patīkamas emocijas. Liela nozīmi ir tam, vai līdzi uz dzemdībām ir partneris, dūla vai kāda cita uzticama atbalsta persona. Var arī izvēlēties medicīnisko palīdzību, piemēram, epidurālo anestēziju (kas jāņem vērā, izvēloties medicīnisku palīdzību, lasi... lpp.). 


Kā dzemdēt slimnīcā bez stresa
„Sievietei adrenalīna līmenis slimnīcā būs augstāks tikai tāpēc vien, ka tā ir slimnīca. Ir pētījumi, kas apstiprina, ka pat mājdzemdību vecmātes ierašanās mājās sievietes adrenalīna līmeni paaugstina. Toties bērna izstumšanas brīdī adrenalīns ir vajadzīgs. Sieviete kļūst gatava aktīvi rīkoties, stumt,” skaidro Dina Ceple. 


Daži paņēmieni, kā piemērot slimnīcas vidi tā, lai tā būtu pēc iespējas „draudzīgāka” topošajai māmiņai: 

  • Paņem līdzi uz slimnīcu savu mīļo mājas pledu vai ierasto spilvenu. Varbūt tevi nomierina naktslampas mīlīgā gaisma. Var paņemt līdzi arī smaržeļļas lampiņu, kas nomāks slimnīcas dezinfekcijas līdzekļu aromātu. Pirms tam noteikti saskaņo ar slimnīcas personālu, vai šīs lietas drīkst ienest dzemdību iestādē, jo ne visās slimnīcās ārsti un vecmātes piekritīs, ka tiek līdzi ņemti dažādi priekšmeti no mājām. Speciālistiem var būt grūti piemēroties dzemdētāju atšķirīgajām individuālajām vajadzībām.
     
  • Apsver iespēju dzemdēt ūdenī. Sievietes, kurām intimitāte ir svarīga, nereti izvēlas dzemdēt ūdenī. Tā ir silta, noslēgta vide, kurā māmiņu jebkas traucē salīdzinoši mazāk. 
     
  • Noslēdz privātu līgumi ar vecmāti. Tas nodrošinās to, ka tu zināsi, kurš cilvēks nāks tevi apskatīt, nevis, mainoties maiņai, apskati veiks sveši cilvēki. Rīgas Dzemdību namā un Stradiņa slimnīcā sieviete nevar atteikties no studentu klātbūtnes dzemdībās*, tāpēc, ja tas šķiet nepieņemami, labāk izvēlēties kādas citas pilsētas slimnīcu, kas nav mācību bāze topošajiem mediķiem. 
     
  • Apskati telpas, kurās notiks tavas dzemdības. Gan telpu, kurā pavadīsi laiku līdz radībām, gan arī dzemdību zāli. 
     
  • Maksimāli daudz laika pavadi mājās, bet uz slimnīcu dodies tad, kad starplaiks starp kontrakcijām ir 3–5 minūtes (pie nosacījuma, ka nav sākuši tecēt augļūdeņi). Tas nozīmē, ka vismaz sākuma fāzē ķermenī tiek normāli producēts oksitocīns un endorfīni, kas palīdz attīstīt spēcīgu dzemdību darbību. Ierodoties slimnīcā, adrenalīna līmenis palielināsies, kā dēļ dzemdību kontrakcijas var uz brīdi pat apstāties – kļūt retākas, vieglākas, mazefektīvas. Ir zināms, ka adrenalīns var ietekmēt dzemdību gaitu, palēninot vai pat apstādinot dzemdes kakla atvēršanos.
     
  • Auksts dvielis uz pieres, vīra veiktā muguras masāža un ausij tīkama mūzika dzemdību sāpes nesamazina, toties dod patīkamu ķermenisku labsajūtu, kas palīdz ļauties procesam.



*Rīgas Dzemdību nama pārstāve Elza Lāma precizē, ka RDZ studentu klātbūtne ir iespējama, tomēr, ievērojot pacientu tiesības, kā arī rūpējoties par māmiņas labsajūtu, ja sieviete ir pret studentu klātbūtni, par to ir jāinformē medicīnas iestādes personāls. 

Reklāma
Reklāma

 

Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstot signe@mammam.lv.

 


Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).


Par žurnālu „Mammām un Tētiem”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” 2014. gada nogalē sāka izdot izglītojošu bezmaksas žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem – „Mammām un Tētiem”. Žurnāls iznāk četras reizes gadā – nākamais (ziemas) numurs gaidāms decembrī. Izdevumu vecāki bez maksas var saņemt ārstu praksēs un dzemdību iestādēs visā Latvijā, kā arī to var lejupielādēt internetā un lasīt viedtālruņos adresē: www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Projekta mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselības rādītājus Latvijā, tai skaitā zīdīšanas rādītājus, veikt mātes pēcdzemdību depresijas profilaksi, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnālu izdod ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem”. Kontaktinformācija, lai atbalstītu projektu vai izvietotu reklāmas informāciju žurnālā, – e-pasts: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr.: 26466250.