Praktiski padomi zīdaiņa ikdienas kopšanā un aprūpē

Par jaundzimušā un zīdaiņa ikdienas kopšanu stāsta sertificēta bērnu māsa un masiere Ivonna Gruzdiņa.

Ja āda ir sausa un strauji sāk lobīties, problēmzonās reizi dienā var lietot nedaudz labas kvalitātes olīveļļas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja āda ir sausa un strauji sāk lobīties, problēmzonās reizi dienā var lietot nedaudz labas kvalitātes olīveļļas.

Deguna kopšana
Tūskainības dēļ zīdaiņa deguns sākumā var nedaudz šņākuļot, bet dažas dienas pēc dzemdībām tas parasti pāriet pats no sevis. Īpaša tīrīšana nav nepieciešama. Ja šķiet, ka nāsīs kaut kas ir ieķēries (putekļi, sekrēts, mammas piens, kas var tur iekļūt barošanas laikā), tad var ar pirkstiem savirpināt vates tamponu, nedaudz samērcēt eļļā vai ūdenī un ar to mēģināt aizķert un izvilkt degunā esošo sekrētu. Taču jāņem vērā, ka, tīrot pārmērīgi centīgi, nevajadzīgi tiek kairināta deguna maigā gļotāda.

 

Ādas kopšana
Biezpienveida ziedi, ar ko ir klāta jaundzimušā āda uzreiz pēc piedzimšanas, no krociņām jāiztīra otrajā dzīves dienā. Ja āda ir sausa un strauji sāk lobīties, problēmzonās reizi dienā var lietot nedaudz labas kvalitātes olīveļļas. Nevajag eļļot cirkšņu rajonu, jo, liekot uz saeļļotas ādas autiņbiksītes, tā var pārkarst. Pirmajās dienās bieži vien ir vērojami nātrenes tipa izsitumi. Parasti tie izzūd paši, tikai jāseko, lai āda šajās vietās nesāktu iekaist. Niezi, kas pavada šos izsitumus, labi noņem cinka oksīdu saturošie ādas aizsargkrēmi. Visas ādas krociņas rūpīgi jāapskata vismaz divas reizes dienā, un nepieciešamības gadījumā jāizslauka ar kumelīšu novārījumā samērcētu mīkstu salvetīti, pēc tam jānožāvē un jānosusina.

 

Nagu kopšana
Pirmie nadziņi parasti ir ļoti mīksti un nolūst paši. Tie ir cieši saauguši ar pirkstu gala ādu zem naga plātnes, un, tos apgriežot, ir viegli traumēt ādu. Tāpēc bērnam griezt nagus neiesaka agrāk kā trīs četras dienas pēc piedzimšanas, turklāt nevis veidojot apaļu naga formu, bet gan nogriežot tos taisni. Nagus nevajadzētu nogriezt pārāk īsus!

 

Reklāma
Reklāma

Nabas kopšana
Naba ir jākopj vismaz divas reizes dienā. Kā to labāk darīt, pārjautā sava bērna ārstam. Nabu var tīrīt ar degvīnā samērcētu salveti, taču kopšanai nedrīkst izmantot tīru spirtu, jo tas var apdedzināt maigo ādu. Nabas saites atlieku var notīrīt arī ar briljantzaļo, lai gan jāņem vērā, ka zaļā krāsa var nokrāsot ādu un tas traucē ieraudzīt apsārtumu, kas var signalizēt par iekaisuma veidošanos. Nabas saites atlieka parasti nokrīt trešajā dienā pēc dzemdībām, bet pati naba pilnībā sadzīst divu nedēļu laikā. Nabas apkopšana bērniem parasti nepatīk, taču mazuļa protestu dēļ to nedrīkst atlikt vai veikt pavirši. Ja naba sāk sulot vai vecākiem ir bažas par dzīšanas procesu, par to noteikti jākonsultējas ar pediatru.

 

Acu kopšana
Dzemdību nodaļā mazuļa actis tīra ar vieglas koncentrācijas furacilīna šķīdumu. Mājās var izmantot siltu vārītu ūdeni vai vieglas koncentrācijas kumelīšu tēju. Tas jādara vismaz divas reizes dienā. Katra acs jāizslauka ar citu salveti virzienā no acs ārējā kaktiņa uz iekšējo. Actiņa pēc tīrīšanas ir jāizsusina ar sausu salveti.

 

Ausu kopšana
Ikdienā ausis nav jātīra. Sērs, kas tajās veidojas, ir paredzēts ausu aizsardzībai, tāpēc to nevajag mēģināt iztīrīt. Pēc vannas bērnu pagriež uz vienu un otru sānu, ļaujot liekajam ūdenim iztecēt, un ar sausu vates tamponu izslauka auss ārējo gliemežnīcu un krociņu aiz auss.